Hyundai i30 II vs Citroen C4 II 1.6 VTi

03 Maj 2018, 15:41

Witam. Zastanawiam się nad zakupem auta klasy średniej w benzynie, który następnie mógłbym przerobić na gaz. Na oku mam trzy modele (Hyundai i30 II; Citroen C4 II; Ford Focus III) ale na poważnie przyglądam się tylko tym w temacie.

Trochę się naczytałem i wiem, że np. w Citroenie kwęka się na elektrykę i rozrząd. Hyundai jest pod względem bezawaryjności i jednostki napędowej jest porządniejszy, ale... Czytałem, że I generacja i30 miała problem z korozją. Od wydania drugiej generacji i30 II minęło trochę lat i pewnie można coś już powiedzieć - jak to z tą korozją w Hyundai i30 II (Okres produkcji 2011 - 2017) wygląda - czy projektanci postarali się i jest lepiej?
lewis91
Obserwowany

Auto: Nie mam

03 Maj 2018, 18:08

Hyundai'em i30 II musiałbyś się przejechać, bo teoretycznie można sobie pisać, ale to auto ma tak przekombinowany układ kierowniczy (sztuczny), że jeśli cenisz sobie czucie auta, właściwości jezdne - to go nie kupisz.
Ja nim nie mogłem jeździć, bo mnie to strasznie irytowało.
Także może na początek zastanów się czego tak naprawdę oczekujesz od samochodu - w sensie ... na jakich właściwościach się skupiać.

A w C4 tak jak mówisz, 1.6 Vti nie ma najlepszych opinii.
tomekdk

03 Maj 2018, 18:30

VTI to badziew skonstruowany w kooperacji z BMW (silnik z Mini).

Pod LPG to raczej tylko Megane III, Focus Mk3 (1.6).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

04 Maj 2018, 09:02

tomekdk napisał(a):Hyundai'em i30 II musiałbyś się przejechać, bo teoretycznie można sobie pisać, ale to auto ma tak przekombinowany układ kierowniczy (sztuczny), że jeśli cenisz sobie czucie auta, właściwości jezdne - to go nie kupisz.
Ja nim nie mogłem jeździć, bo mnie to strasznie irytowało.

ojciec ma to w ix20 - "uroda" elektrycznego wspomagania w aucie służącym do jazdy z punktu A do B

Z tych dwóch zdecydowanie i30 1,6 120KM. Sam silnik dużo nie pali i jak jeździsz spokojnie to i poniżej 7l zejdziesz. Z korozją nie ma problemów.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Supersamochód Lexus LFA sprzedany w Krakowie
    To drugi egzemplarz supersamochodu Lexus LFA w Polsce . Pierwszy znalazł swojego entuzjastę w Poznaniu, drugi będzie jeździł w Krakowie. Uroczyste przekazanie kluczyków do samochodu, z udziałem przedstawicieli Lexus ...