Instalacja gazowa w aucie z Włoch a formalności w Polsce...

12 Wrz 2008, 16:27

Witam, mam kazje kupić Honde Civic sprowadzona z włoch z gazem. No i tu się zaczynają schody... z tego co wiem to ta honda ma montaz butli odnotowany tylko w Briefie, nie ma dodatkowych dokumentow na nią, a żeby wogole pojechac z nia na przeglad to potrzebuje jakies polskie papiery na ta butle. I tutaj moje pytanie... Gdzie takie papiery moge dostać tzn. gdzie moge sprawdzic stan butli i ewentualnie przedluzyc jej waznosc i najwazniejsze: ile to bedize kosztowac? zeby ta oszczednosc nie mijala sie z celem. Na stacji kontroli pojazdow powiedzieli mi ze w dozorze technicznym we wrocławiu uzyskam wiecej informacji ale tam caly dzien nikt nie odbiera...
Prosze o pomoc jakiegoś fachowca w przybliżeniu mi tej sytuacji gdyż jeszcze takiej nie mialem ;)
the.edgy
Nowicjusz

15 Wrz 2008, 22:48

W Polsce wygląda to tak - butla ma termin ważności 10 lat i po tym terminie należy ją wymienić.Nie ma czegoś takiego,jak przegląd butli i przedłużenie jej ważności na następne lata.W grę wchodzi tylko wymiana.Termin wazności powinien być wybity na samej butli.Na niej musi też być jej numer.A to wszystko jest na papierku,który jest nazywany homologacją butli.Na tej homologacji napisane jest też jaka firma dała homologację na nią.W razie,gdy bytla jest np. 5 letnia i nie ma na nią dokumentu homologacji,bo np. ktoś zgubił bądz zapodział,to można do tej firmy wysłać pismo z prośbą o wydanie kopii homologacji.
Podejrzewam,że jeżeli dowiesz się,gdzie była ona homologowana,to z pewnością dostaniesz tam taki dokument.No a jeżeli nie wiadomo,kto ją homologował,to niestety musisz kupić i założyć nową butlę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Wrz 2008, 14:22

W Polsce wygląda to tak - butla ma termin ważności 10 lat i po tym terminie należy ją wymienić.Nie ma czegoś takiego,jak przegląd butli i przedłużenie jej ważności na następne lata.W grę wchodzi tylko wymiana.

witam, ale się mylisz,, jest coś takiego jak przedłużenie ważności butli! trzeba ją zdemontować i zawieść do zakładu legalizacji (np do Radostowic- firma Bubak ) i jeśli jest w dobrym stanie technicznym uzyskuje się jeszcze z 5 lat...

radze poszukać w swojej okolicy takiej firmy i uzyskać info czy pomogą.. jeśli nie to ,, wymiana;

powodzenia
Sylwia
Sylwia Sz.P
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy

18 Wrz 2008, 18:39

koledzy miałek takis am problem w moim volvie które tez sprowadziłem z włoch. wyglada to tak nikt w Polsce nie podbije ci przegladu jak nie masz tutaj zrobionej homologacji to kosztuje 250zł i nie musisz wyciagac butli tylko zaprowadzasz razem z saochodem i sprawdza cisnienie w butli na ile wytzryma. a jak waznosc butli sie skonczyła to czeka Cie wymiana tak jak mnie nowa butla 42litry kosztowała mnie 650zł z robocizna POZDRAWIAM
wampir1717
Aktywny

Miejscowość: NY