Jak bezpiecznie wyprowadzić auto z poślizgu?

06 Maj 2013, 15:51

Odpowiadając na pytanie - nauczyć się jeździć, a nie pytać na forum... Bez urazy ale to mało sensowny temat. Taka czysta teoria, gdy przeczyta to ktoś kto nie miał żadnego doświadczenia z czymś taki jak poślizg to gdy wpadnie w poślizg może zacząć kombinować i odpukać skończyć w rowie, a bez tych rad jakoś by się np. udało. Sprawdzić samemu - co to za problem mając samochód, pojechać na jakiś plac w zimę i poćwiczyć??? Poślizgnie się typowi przednia oś lub wszystkie 4 koła, on skontruje koła i odpukać tyle będzie z tych rad. Nie pytać tylko jeździć!To najlepsza rada! Jechać w bezpieczne miejsce (wiadomo że najlepiej w zimę) i sprawdzić jak zachowuje się Nasze auto i jak zachowujemy się my w takich sytuacjach...
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

17 Lip 2015, 10:37

Uważam, że nie da się na forum odpowiedzieć w jaki sposób zachować się podczas poślizgu. W teorii wszystko brzmi banalnie prosto, a później, kiedy znajdziemy się w takiej sytuacji, okazuje się, że nerwy biorą górę i nie jest tak łatwo zachować zimną krew. Kiedyś znalazłam się w takiej sytuacji i, całe szczęście, nie skończyło się to tragedią. Postanowiłam wtedy zainwestować w siebie i moje umiejętności. Wybrałam się do szkoły OES w Warszawie i zapisałam na jazdy doszkalające na płycie poślizgowej i z trolejami. Nie jestem pewna, czy będę potrafiła zachować zimną krew, gdy znajdę się jeszcze raz w takiej sytuacji, ale myślę, że z pewnością zachowam się lepiej.
swiezap
Nowicjusz

Auto: nie mam

05 Lis 2015, 14:59

Szkoda że nie uczą tego wszystkiego na kursie prawa jazdy tylko trzeba samemu gdzieś po wiejskich drogach spróbować jeśli chcemy coś więcej umieć. Takie wyjście z poślizgu czy inne drogowe zajścia powinny być na szkoleniach. Ja kilka lat temu poszedłem na szkolenia i dzięki właśnie takim kursom jak hamowanie na mokrej powierzchni, wychodzenie z poślizgu itp teraz czuję się pewniej przed kierownicą. Tutaj swiadomykierowca.pl uświadomili mnie co znaczy bezpieczeństwo na drodze i prawidłowa jazda. Jeśli ktoś kiedyś będzie miał okazję iść na takie szkolenie to nie ma się nad czym zastanawiać!
Tadeusz57
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 04 1970
Auto: Audi A3

05 Lis 2015, 16:26

Tez jestem za tym by podczas kursu odbyć kilka lekcji własnie jak radzić sobie podczas poślizgu.
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

23 Lis 2015, 09:10

Takich manewrów uczą chyba na kursach prawda? Zobacz może mógłbyś się zapisać na takie dodatkowe lekcje?
tatiankaa
Nowicjusz

Auto: Audi A4 B7