Jak jechać w korku?

20 Sty 2011, 11:42

jak jechac w korku? zeby nie spalic sprzęgła?

włączamy 1 i jedziemy na 1

właczami 1 później 2 i wciskamy sprzęgło hamujemy ruszamy na półsprzęgle i jedziemy na półsprzęgle

właczamy 1 później 2 i znów 1 i 2 i tak w kółko?

jak jezdzicie w korku?
piotrauto
Stały forumowicz

20 Sty 2011, 12:00

Opisany przez Ciebie system jazdy na półsprzęgle jest zabójczy w przypadku mocnych samochodów oraz samochodów ze stałym napędem na 4 koła. Słynne problemy ze sprzęgłami Subaru wynikały właśnie głównie z takiego stylu jazdy. Najlepiej, choć to rzeczywiście jest trudne jest jazda z minimalną prędkością na 1 biegu bez używania jakichkolwiek pedałów. Dlatego właśnie do miasta tak dobrze nadają się auta z automatem - i to również te malutkie. Ten samo problem dotyczy ruszania w korku pod górę korzystając tylko z hamulca zasadniczego - dużo lepiej używać ręcznego (problematyczne w Mercedesach ;) )
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

20 Sty 2011, 12:23

Włączasz jedynke, puszczasz sprzegło i jedziesz bez dodawania gazu. Jak trzeba to wciskasz sprzęgło i hamujesz. Nie powinno się jechać na tzw. półsprzęgle, bo wówczas spalisz tarczę. Nie warto również po ruszeniu od razu jechać na huraaa do przodu, tylko powoli - sprzęgło, jedynka, puszczasz sprzegło i jedziesz. A noga z daleka od pedału gazu zarówno podczas ruszania jak i jazdy. Samochód sam się będzie toczył.
Przypatrz się, jak w korku jadą ciężarówki.
Oczywiście wcześniej trzeba opanować ruszanie na jedynce bez dodawania gazu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Sty 2011, 18:51

ja tam przeważnie ruszam z 1 wrzucam 2 bo juz auto na 1 wyczy i na 2 bez gazu jest za szybko i znów musze 1 wrzucac i znów trzeba szybiej wiec 2 i sytuacja sie powtarza
piotrauto
Stały forumowicz

20 Sty 2011, 22:39

Wrzucam jedynkę ruszam puszczam sprzęgło i tak sobie jadę a jak jest potrzeba, że idzie coś szybciej i znacznie odstaję od poprzedników to wrzucam dwójkę puszczam sprzęgło i dalej jadę bez gazu tylko na dwójce.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

21 Sty 2011, 11:05

PrezesArtek, no wlasnie ja tak samo robie bo 1 to juz mi silnik wyje a za chwile wszystko staje i znów trzeba hamowac i wrzucac 1
i tą czynnosc trzeba np powtarzac przez 30min w korku to chyba raczej niszczy sprzęgło
piotrauto
Stały forumowicz

21 Sty 2011, 13:46

Trzeba dobrze oceniać sytuację jak widzę, że zaraz znowu będzie szło wolno to nie wrzucam dwójki tylko jadę pomału na jedynce wrzucam dwójkę jak widzę, że wszystko idzie szybciej bo jak na chwile przyśpiesza i zaraz zwalnia to nie ma sensu.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

22 Sty 2011, 23:50

Trzeba się przesiąść na tramwaj i przestać zakładać durne tematy na forum...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

25 Sty 2011, 16:01

Kubuch napisał(a):Trzeba się przesiąść na tramwaj i przestać zakładać durne tematy na forum...

Bardzo ekologiczne podejście do jazdy w obrębie aglomeracji!

Ale czasem trzeba jechać dalej i trasa nagle się korkuje, bo - na przykład - wypadek na drugim pasie i trzeba się poprzyglądać... :evil: .
Teraz mam automat, więc mnie to ryra, ale wcześniej, jeżdżąc manualem stosowałem taktykę TIRowców - 1-szy bieg bez gazu i "taś-taś". Nie siedzę na zderzaku gościa przede mną, bo to bez sensu. Ciągle start - stop - start - stop... Sprzęgło się smaży, paliwo ubywa szybciutko...
Metodą "na TIRowca" (albo "na leniwca") autko się powoli toczy. Poprzedzający odjeżdżają, po czym hamują, a ja sobie ze stałą szybkością, na wolnych obrotach i bez zbędnych nerwów i bez zbędnego hamowania cały czas jadę... ;)

Oczywiście, są korki szybsze i wolniejsze. W szybszym - dodaję lekko gazu, albo i zapinam 2, ale w wolniejszych korkach, to już bez hamowania się nie obejdzie... Jednak jak już hamuję, to zawsze wyrzucam na luz i nigdy nie stoję "na sprzęgle"...

W temacie ruszania ze świateł pod górę - do tego też idealny jest automat. Nawet na sporej pochyłości, po puszczeniu hamulca, auto nie zbiega do tyłu!
I nawet w meśku nożny "ręczny" nie jest potrzebny wtedy... :cool:

Automaty górą! :mrgreen:
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990

25 Sty 2011, 16:37

Osobiście jeżdżę na 1 bez gazu bez sprzęgła. Ewentualne przyspieszenie lub przyhamowanie ze sprzęgłem.
motomaniak999
Nowicjusz

Miejscowość: Łańcut

25 Sty 2011, 22:12

MotoAlbercik napisał(a):Włączasz jedynke, puszczasz sprzegło i jedziesz bez dodawania gazu. Jak trzeba to wciskasz sprzęgło i hamujesz. Nie powinno się jechać na tzw. półsprzęgle, bo wówczas spalisz tarczę. Nie warto również po ruszeniu od razu jechać na huraaa do przodu, tylko powoli - sprzęgło, jedynka, puszczasz sprzegło i jedziesz. A noga z daleka od pedału gazu zarówno podczas ruszania jak i jazdy. Samochód sam się będzie toczył.
Przypatrz się, jak w korku jadą ciężarówki.
Oczywiście wcześniej trzeba opanować ruszanie na jedynce bez dodawania gazu.

Tak jak mowisz, i co najwazniejsze nie rozgladac sie na prawo i lewo bo mozna w du... zaparkowac.
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI