Jak przygotować auto do 2 miesięcznego postoju?

16 Sty 2010, 19:40

jak przygotować auto do postoju ok 2 miesięcznego? zamierzam wyjechać za granice a auto będzie stac pod chmurką
co zrobic zeby po tym okresie odpaliło i działało jak przed postojem?
czy wyjąc akumulator?
auto posiada klime czy jesli silnik nie będzie odpalany przez 2 miesiące nic sie nie stanie? klima sie nie zepsuje?
moze dac kluczyki znajomym zeby raz na jakis czas odpalili auto i zeby pochodziło kilkadziesiąt minut na postoju?

pozdrawiam
piotrauto
Stały forumowicz

• 16 Sty 2010, 19:47

Możesz wyjąć akum. i powinno być wszystko OK jak wrócisz a jak chcesz zostawić kluczyki znajomym to tylko zaufanym- wybór należy do ciebie.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

16 Sty 2010, 19:49

Mi auto stoi pod chmurka czasami i 6miechow, deszcz, wiatr, snieg, grad na niego leje albo sypie a on dalej stoi.

Jak mam go odpalic to odpalam normalnie jak na codzien, jezeli aku padnie to odpalam od drugiego auta i potem jazda. Nierobie zadnych kombinacji w stylu aku wyciagac itp itd.
    Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
    RNI
    Aktywny

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: RNI

16 Sty 2010, 19:54

ja to w aucie który stoi pod chmurką zawsze wyciągałem na noc akumulator jak były mrozy poniżej -5C i trzymałem go w domu a później wkładałem i odpalałem kasował mi sie tylko zegar i rozkodowało sie radio
    ale teraz mam lpg i mam obawy czy jak wyjmę akumulator to czy sie mapy nie skasują ja je ustawialem przez 1000km no i jeszcze są jakies mapy od benzyny czy one sie nie pokasują?
    piotrauto
    Stały forumowicz

16 Sty 2010, 20:05

Ja aku nigdy nie wyciagalem bo to bylo bezsensowne. Mi auto stalo nawet w -20°C i nic sie niestalo, odpalilem przez kable od innego auta a potem po przejechaniu 20km aku sie naladowal i palilem normalnie , nawet po mrozie nastepnego dnia.
    Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
    RNI
    Aktywny

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: RNI
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Samochody Toyoty otrzymają karty SIM
      Japoński operator telekomunikacyjny KDDI będzie dostarczał karty SIM do połączonych w sieci samochodów Toyoty. Nowe karty umożliwią globalną komunikację i wymianę danych między autami. Do 2020 roku Toyota zamierza ...