Jak ustawić prostownik do Benzyniaka

24 Cze 2009, 14:31

Witam tak jak w temacie mam problem ponieważ pożyczyłam od wujka raczej od ciotki prostownik którym wujek ładuje akumulator w dieslu, a ja muszę podładować benzyniaka i jest takie pokrętło na którym jest do wyboru chyba moc ładowania i ampery... ponieważ był ustawiony na diesla czy muszę to przestawiać? czy jak... a nie chcę usmażyć akumulatora ;-)

dokładniej wygląda to tak ;-)

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

z góry dzięki i pozdrawiam ;-)
mona
Nowicjusz

Miejscowość: Żarów

24 Cze 2009, 15:44

A więc tak:
- ładowanie wyrównawcze – polega na ładowaniu akumulatora prądem o wartości 1/20 jego pojemności do oznak pełnego naładowania (np. akumulator 50Ah ładuje się prądem 2,5A);

- doładowanie - polega na ładowaniu akumulatora prądem o wartości 1/10 jego pojemności do oznak pełnego naładowania (np. akumulator 50Ah ładuje się prądem 5A);

- ładowanie przyspieszone - polega na ładowaniu akumulatora prądem o wartości 0,8 jego pojemności do czasu rozpoczęcia gazowania, a następnie zmniejsza się prąd do wartości 1/10 jego pojemności i ładuje się do oznak pełnego naładowania (np. akumulator 50Ah ładuje się prądem 40A do rozpoczęcia gazowania, a następnie prądem 5A); ładowanie to nie jest korzystne dla akumulatora i stosować je należy jedynie w wyjątkowych sytuacjach
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

24 Cze 2009, 15:48

Dzięki za odpowiedź ale nic mi to nie mówi :shock:
mona
Nowicjusz

Miejscowość: Żarów

24 Cze 2009, 16:53

Jaki masz akumulator i w jakim stopniu jest rozładowany?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 zdobywa cztery nagrody - Euro NCAP advanced
    Konsorcjum Euro NCAP uhonorowało Audi A3 czterema tytułami "Euro NCAP advanced". Wyróżnienia te przyznawane są za innowacyjne systemy zapobiegające wypadkom, których skuteczność wykracza poza standardy bezpieczeństwa ...
    Ewolucja Suzuki LJ-80
    Pytanie „czym różni się SJ od Samurai” jest jednym z częściej wracających na forum dyskusyjnym. Jednak niniejszy artykuł nie powstał w celu zestawienia parametrów technicznych, wymiarów czy ...