Jak zalegalizować przyczepke???

08 Lis 2008, 15:41

witam mam zamiar zrobic małą przyczepkę do przewozu łódki tylko?jak ją puzniej zalegalizować,wiem ze jest możliwośc rejestracji jako sam tylko jak,znalazłem na alegro osie do produkcji przyczep

[link do oferty na Allegro wygasł]

z resztą elementów nie będzie problemu tylko czy taka os posiada jakies numery seryjne potrzebne do rejestracji ? i jak od podstaw wyglada procedura legalizacji, prosze o odpowiedz>
bocian242424
Nowicjusz

13 Lis 2008, 23:24

Możesz sobie zbudować przyczepkę lub inny pojazd. W przepisach nazywa się to SAM.

Po zbudowaniu występujesz do urzędu komunikacji z opinią rzeczoznawcy z wnioskiem o nadanie numeru VIN. Niektóre urzędy mogą zażądać faktury, umowy lub oświadczenia o pochodzeniu ramy - trzeba zadzwonić i zapytać w swoim urzędzie.

ustawa prawo o ruchu drogowym Art. 66a.
2. Starosta właściwy w sprawach rejestracji pojazdu wydaje decyzję o nadaniu
cech identyfikacyjnych w przypadku pojazdu:
1) zbudowanego przy wykorzystaniu nadwozia, podwozia lub ramy konstrukcji
własnej, którego markę określa się jako „SAM”;

z tą decyzją udajemy się na okręgową stację kontroli pojazdów, która nabija numer, wydaje zaświadczenie o nabiciu i od razu robi pierwsze badanie techniczne.

Z decyzją z urzędu, badaniem, opinią rzeczoznawcy zgłaszamy się do urzędu komunikacji - celem rejestracji przyczepy.
Po tygodniu a max 30 dniach odbieramy dowód stały.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

14 Lis 2008, 13:34

ok jeszcze jedno pytanko,są ramy z atestem lecz powiedzmy ze znajde na szrocie lub złomie kompletna rame z jakiegos pojazdu to co tylko spisuje umowę? dzięki
bocian242424
Nowicjusz

14 Lis 2008, 15:55

dokładnie tak jak piszesz, czyli kupujesz gdzie bądź na umowę kupna sprzedaży. Możesz też mieć taką ramę w domu, np. w garażu wtedy piszesz oświadczenie w urzędzie o pochodzeniu ramy.

"Oświadczam, że rama do zbudowanej przeze mnie przyczepy jest moją własnością."

Gdyby urząd zażądał jeszcze więcej szczegółów o pochodzeniu to piszesz co wiesz np.

"Rama została kupiona 5 lat temu albo coś w tym stylu"

Pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    BMW Concept Study CS1 2002
    Koncepcyjne BMW Concept Study CS1 przedstawia wizję przyszłego "niewielkiego" modelu BMW. Elementem determinującym styl tego czteromiejscowego studyjnego kabrioletu jest swoista więź tworzona przez eleganckie i lekkie nadwozie ...