Jaką macie temp z kratek klimy?

18 Maj 2011, 22:17

A byłes w jakimś warsztacie gdzie napełniają klimatyzacje aby ci ja sprawdzili?
Coś mi się wydaje ,że nie.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

20 Maj 2011, 08:16

byłem 2 lata temu i po spr klima dziala tak samo a kasy ubyło:(
i wg nich bylo ok a nie zauwazylem poprawy i wtedy jak spr to na kratkach mialem 9C a teraz mam 8,2C to jakby w ciagu 2 lat troszke klime lepiej zaczela chlodzic
ale i to jest wg mnie jak wczesniej tz slabo klima chlodzi jak na klime
piotrauto
Stały forumowicz

20 Maj 2011, 15:38

Wiesz co ci powiem, jechalem dzisiaj Audi A6 C4, stalo na sloncu i sie dosc mocno nagrzalo, przez jakies 5-7 min lecialo powietrze z nawiewow takie w okolicach 15 stopni pewnie, dopiero pozniej zaczelo leciec chlodniejsze ale klima byla raczej dawno napelniania. Z 10 min trwalo zeby samochod sie schlodzil do temp, takiej w miare znosnej. Sprawdze jeszcze w moim W210 jak to bedzie, gdy auto sie mocno nagrzeje, ale tez rewelacji w nim nie ma, tez klima byla dosc dawno napelniana, bo 3 lata temu po tym jak ojciec go sprowadzil i od tamtego czasu nie byla ruszana. :P
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

21 Maj 2011, 09:53

Czimi, weź co tak spr
zostaw auto w garazu lub postaw w cieniu napisz jaka temp jest w garazu, cieniu
wluz termp do kratki a drugi np na deske lub na tylne siedzenie
odpal auto pozamykaj szyby i drzwi i wyjdz z niego wczesniej wlaczając klime, ob otwarty, nawiew na maxa, temp na min, nawiew na glowy, kratki pootwieraj i odczekaj 10min w miedzy czasie spr jak czesto załacza sie kompresor i wiatrak od klimy i napisz, u mnie 8-9s pracuje kompresor z wiatrakiem i 4s przerwy, po 10min wejdz do auta i odcz wskazania
zmnniejsz dmuchawe do 2 i powiedz czy spadly temp i do ilu?

[ Dodano: 22 Maj 2011, 12:33 ]
czy tak ma dzialac klimatronik?
np na dworze jest gorąco ponad 25C
przed odjazdem otwieram all szyby i wietrze
przed zapaleniem zamykam szyby i ustawiam wszystko na auto i temp 18C i klima dziala na maxa po kilku km troszke zwalnia ale nawet po przejechaniu 10km wentylator pracuje prawie na maksymalnych ustawieniach dopiero jak temp zwieksze do 19-20C to wentylator zwalnia, a jak dam na 17-18C to przyspiesza i huczy?
nie powinna klima schldzodzic do 18C i wentylatator wlaczyc na minimalne ustawienia?
zawsze po paru km sie wkurzam i sam zmniejszam nadmuch
wnioskuje ze klima nie jest w stanie osiagnąc temp 17-18C pracując na mniejszych obrotach?
piotrauto
Stały forumowicz

21 Cze 2022, 14:20

Ciekawy temat więc nie będę zakładał nowego tylko tu napiszę. W niedzielę (było na dworze w cieniu ponad 32*C) sprawdzałem termometrem temperaturę w dwóch samochodach. Wartości jakie były na wylocie z kratek środkowego nawiewu były w granicach 5-8 stopni.

Audi A4 b6 - przy ustawieniu na LO w klimatroniku po niecałych 3 minutach było 5,6*C.

Hyundai i20 - klima manualna i tu na drugim biegu nawiewu po około 4 minutach było 7,9*C.

Oba samochody nie były w tym roku na serwisie klimy.
Jaki macie wartości temperatury na wylocie z kratek w autach którymi poruszacie się na co dzień?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Cze 2022, 16:32

W Peugeot 407, Peugeot 307CC, Toyota Yaris, Renault Kangoo, Jeep Grand Cherokee WJ. we wszystkich osycluje temp. około 5 - 6 stopni. W Jeepie i 407, na obiegu wewnętrznym udało mi się osiągnąć 3 stopnie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Auto Nostalgia 2023 - udane spotkanie z retro-motoryzacją
    Tegoroczna odsłona Auto Nostalgii podobnie jak przed rokiem odbyła się w halach Expo XXI w Warszawie. Wydarzenie organizowane przez Grupę MTP to najstarsze w Polsce targi pojazdów zabytkowych. Przestrzeń targową wypełniły ...
    Tramwaj w ruchu drogowym
    Działania na rzecz poprawy komunikacji dotykają różnych środków transportu. W ostatnich latach do łask wraca transport tramwajowy. Przez wiele lat przesunięty na drugi plan, teraz jest mocno rozbudowywany. Tramwaj, ...

23 Cze 2022, 18:06

Zrobiłem dzisiaj test u siebie w obu samochodach czas po jakim zmierzyłem temperaturę to 5 min. obieg wewnętrzny. Temperatura na dworze 25-26*C.

Toyota Yaris II - temperatura z kratek 5,3*C
Toyota Auris TS Hybrid - temperatura z kratek 4,8*C
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

24 Cze 2022, 09:46

ArteK napisał(a):Temperatura na dworze 25-26*C

No tak - jeszcze ważna jest temp. na zewnątrz. Niestety nie pamiętam jaka była dokładnie, ale coś około 25, 26 stopni.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

24 Cze 2022, 10:12

Sprawdziłbym u siebie, ale po pierwsze mam tylko pirometr więc mogę sprawdzić jak zimna jest kratka, a po drugie auto stoi w garażu i szybko okazji żeby się nagrzało od słońca nie będzie :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007