Jaki najlepszy bus na długie trasy??

25 Lut 2009, 23:26

Witam

Zamierzam kupić busa rocznik od 2005(na nowego mnie nie stać) i zastanawiam się którego wybrać kwestia jest tego typu że będzie on pokonywał trasy na początek ok 4000km miesięcznie później ok 7-8 tys.Jeśli chodzi o towar to będą to ubrania i tak od 1 do 1,5 tony,piszę te informacje bo ludzie pytają jak zauważyłem na innych forach.I mam problem myślałem o Sprinterze,Masterze (3,0 na łańcuszku podobno trwałe auto "tak piszą") VW Ltku,Iveco Daily, chodzi mi o trwałe autko i nie drogie w utrzymaniu czyli pewnie pytanie jakie zadaje każdy ale priorytetem jest "niezawodność" żeby mi przejechało z towarem te kilometry i się nie psuło.Może pytanie jest zbyt ogólne ale jestem laikiem odnośnie busów dlatego pytam :) Proszę o szczere odpowiedzi.
Autko oczywiście do 3,5 T na prawo jazdy "B".
Jeszcze jedno co myślicie o SPRINTERACH z UK już po przeróbce bo widzę że są dużo tańsze niż nasze krajowe ale jak to jest z tą przeróbką(czy to bezpieczne)no i kiedyś słyszałem że tych aut się nie rejestruje ale może to dotyczy osobówek.

Pozdrawiam
Rupek
Nowicjusz

5

26 Lut 2009, 00:11

najlepszy wybór chyba VW
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

1

26 Lut 2009, 09:30

Nowy Sprinter lub VW Crafter.

Nie kupuj Fiata Ducato III !!
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
3

26 Lut 2009, 09:39

[link do oferty na Allegro wygasł]
NOWY ! :) kupno nowego jest zupełnie nie opłacalne moim zdaniem.

Jak NOWY :) lepszym rozwiązaniem byłby ten egzemplarz.

Szkoda, że ten kolor :)
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
1

26 Lut 2009, 17:14

Ok dzięki za podpowiedzi pewnie padnie na VW lub MB(bo widze że nawet nie ma sensu pytać o inne marki jak Fiacik czy Peugot)ale ten VW bardziej mnie się podoba a co sądzicie o silnikach jaki najlepiej wybrać do tych aut,który będzie najmniej awaryjny i oszczędny.Wiem że są to w miarę nowe autka ale jeżeli już ktoś ma jakieś info na temat silników proszę o wskazówki.

Jeszcze jedno jak myślicie jeżeli jest okazja kupić Anglika już po przekładce za trochę niższą cenę (np.Sprinter) czy warto się w to pchać czy raczej odradzacie???

Dzięki
Rupek
Nowicjusz

4

03 Mar 2009, 20:37

ja proponuje renault mascoot . a co do anglikow to ciezko przerobic dostawcze poniewaz maja odsuwane drzwi boczne tylko z jednej strony i jest maly problem z przerobieniem tego . a po drugie nowy samochod juz rozbierany moim zdaniem to nie do konca sie sprawdzi . ale twoj wybor
artek1993
Początkujący

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowa premiera Volkswagena cross up!
    Volkswagen rozszerza ofertę samochodów cross o nowego członka New Small Family, o cross up!. To miejskie auto pojawi się na rynku już latem i obok CrossPolo, CrossGolfa i CrossTourana będzie czwartym zindywidualizowanym ...

21 Mar 2009, 21:07

:lol:również polecam RENAULT MASCOTT 2,8DCI 130KM lub MERCEDES SPRINTER 316CDI MAXI , 313CDI a co do anglików zgadzam sie z kolega dziwnie wyglada jak drzwi przesuwne są z innej strony
pszczolka maja
Początkujący

Miejscowość: Ciechanów
1

28 Kwi 2009, 13:36

Polecam WVlt z ostatnich lat produkcji, pilnować rozrządu i płynów itp. Bardzo mocne i trwałe auto.
ciastus1
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa
2

25 Paź 2009, 00:55

Polecam LT 31 lub 28 z zachodu .powiem to co wiem, po 2000 roku produkcji to mozesz trafic na dobry egzemplarz danego modelu tyczy to sie merca i vw, od 2000 roku makabryczby spadek jakosci czesci tak mowia w serwisach, poza tym, mialem vw lt 28 89r, przejechane jakies u nas w firmie 200tys raz urwal sie pasek raz zawor, naprawy w granicach 2 tys zl, lt 31 igla nigdy nie nawalil kupiony z przebiegiem 80tys km, sprzedany z przebiegiem 250 tys km, vw t4 kupiony jakies 8 lat temu 270 tys przejechane aktualnie, najmniejszej awarii the best car in the world( oczywiscie ten egzemplarz kilkakrotnie zwiedzil europe), i auto po 2000 tys roku sprinter cdi przy kupnie niby przjechane 220 tys km,(zonk wymiana silnika) drobne acz kolwiek czeste i kosztowne awarie osprzetu. Osobiscie uwazam ze auta sprzed 2000 roku rzadza, malo awaryjne, tanie naprawy, wiem to ba mam osobowki w granicach 92-99, bezawaryjne a gdyby cos sie nawet stalo nawet cos powaznego to ceny napraw i czesci przyjazne dla ucha,
darek24
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice wawy
8

25 Paź 2009, 01:02

Najlepszy bus to MERCbus
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI
1

28 Paź 2009, 15:04

RNI napisał(a):Najlepszy bus to MERCbus

Dokładnie :D Kiedyś podróżowałem Mercedesem Viano do Barcelony - cud miód :-) Lepiej i wygodniej niż jakąkolwiek osobówką. Podróż Sprinterem ze skrzynią też sobie wyobrażam - nie ma to jak nocleg na paletach ;-)

A z rzeczy bardziej osiągalnych polecam starego dobrego Volkswagena T5. Albo w ogóle coś z Niemiec... Oni się znają na busach.
pimpurdan
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
0

22 Gru 2016, 13:27

Zarówno na długie jak i krótsze trasy sprawdzają się idealnie dwa samochody Renault Master i Mercedes Sprinter. Wielu przewoźników korzysta z tych busów. Ja jeżdżę do Niemiec korzystając z usług firmy Busem do Niemiec http://www.busemdoniemiec.eu/, to właśnie ona posiada obie marki. Bardzo komfortowo się w nich jeździ, są klimatyzowane i mają wygodne fotele.
felius
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 06 1990
Auto: Volkswagen
0