Jaki olej wlać do silnika i do przystawki przedniego napędu?

26 Lis 2007, 18:41

Jaki olej wlać do silnika i do przystawki przedniego napędu? Mam Isuzu Amigo poj. silnika 2559, benzyna, pełny wtrysk paliwa, wersja amerykańska
kate
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

26 Lis 2007, 19:47

Taki jaki zaleca producent.Chodzi oczywiście o nie o producenta ale o własciwości oleju.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Lis 2007, 20:24

Jakbym wiedziała jaki jest zalecany to bym nie pytała. Jeśli wiesz jaki to ma być jaeśli nie wiesz to mi takich odpowidzi nie udzielaj bo to nie pomaga
kate
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

26 Lis 2007, 21:11

Olej w silniku wymienia się co 10.000km lub co pół roku:
półsyntetyk 15W-40 lub syntetyk 5W-30,
most tył (z LSD) - olej do LSD
most przód - GL-5 75W90

A co to jest przystawka przedniego napędu?

BTW.......... witaj :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

27 Lis 2007, 14:42

Przepraszam,że ci nie pomogłem.Chciałem cie tylko nakierować jaki olej powinnaś wlać.A jaki zaleca producent,to łatwo się dowiedzieć - wystarczy zadzwonić lub podjechać do serwisu i zapytać.Można również podjechać na warsztat,gdzie wymieniają oleje i tam również dowiesz się,jaki olej i do czego zaleca producent.A w tym samochodzie,lepiej przestrzegać zaleceń producenta.Tym bardziej,że jak przypuszczam nie wiesz nawet jaki olej jest obecnie wlany do poszczególnych podzespołow samochodu.A to jest ważne.Bo jeżeli w silniku był półsyntetyk,to nie możesz wlać syntetyka,bo może on wypłukać silnik i straci on ciśnienie smarowania..Natomiast jeżeli był wlany syntetyk,to szkoda silnik zalewać półsyntetykiem.Tak więc sama widzisz nie jest to takie proste jakby ci się zdawało.W twoim przypadku najlepiej podjechać na wyżej wspomniany warsztat i się tam dowiedzieć.A jeżeli zdarzy się,że takiego oleju nie ma z jakichś tam powodów,to mechanik znając jaki olej zaleca producent,dobierze olej innej marki,ale z tymi samymi włąściwościami lub nawet lepszymi.
Chyba,że jest wśród nas ktoś,kto ma taki samochód i poda ci to z instrukcji.Ale jak takiego oleju nie bedzie,to będziesz miała problem dobrać inny,jezeli się na olejach nie znasz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

29 Lis 2007, 16:25

Chwilę mnie nie było i akurat isuzu się pojawiło... ;)
Mniemam, że chodzi o rocznik około 90-95.
Amigo ma taki sam motor jak trooper... :lol:

Silnik - 15W40 MINERAŁ! (półsyntetyk/syntetyk to już raczej nie przy takim przebiegu!) - około 4,9l
Skrzynia i reduktor - 10W40 Tak, to nie pomyłka! Tak zaleca producent. Jeśli wlejesz gęstrzy - nie zmienisz biegu w zimie, a na wiosnę będziesz szukać nowej skrzyni... :( - jak pamiętam coś koło 6l
Most przedni (i tylni BEZ LSD*): 85W90 (na zimę lepiej 75W90) - nie pamiętam ile...
Mozt tylni Z LSD - specjalny ole do LSD (jeśli zalejesz innym - będziesz mieć już bez LSD

Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept serii 6 Coupé 2010
    BMW Concept serii 6 Coupé to sportowy samochód dla koneserów piękna, którzy cenią luksus i przełomowe technologie. Koncept symbolizuje pasję zespołu projektantów BMW, znajdującą odzwierciedlenie ...

29 Lis 2007, 18:40

Misiu kolorowy... co powielasz moje posty odnośnie oleju? :mrgreen:

A tak poważnie... nikt mi nie odpowie co to jest przystawka przedniego napędu? Kate.. co miałaś na myśli?
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

29 Lis 2007, 18:50

Karson napisał(a):Misiu kolorowy...

Nie powielam, tylko uściślam... :mrgreen:
Bo większość mechaniorów od plaskatych robi :shock: jak się dowiaduje, że do skrzyni i reduktora w Isuzu wlewa się 10W40...

Karson napisał(a):(...) nikt mi nie odpowie co to jest przystawka przedniego napędu? Kate.. co miałaś na myśli?

Pewnie mechanik tak Pani tłumaczył o reduktorze...
Chętnie bym z nim pogadał... To pewnie z gatunku tych, co tworzą mity o "biegach szosowych" i "biegach terenowych" :mrgreen:

A dla kolejnego uściślenia:
kate napisał(a): Isuzu Amigo poj. silnika 2559, benzyna, pełny wtrysk paliwa, wersja amerykańska

Isuzu Amigo może być tylko w wersji amierykańskiej, bo...
W europie jest to Opel Frontiera Sport
W UK - Vauxhall jakiśtam...
Na Azję też co inaczej to się nazywało...

A Amigo do Europy przywozili Marines stacjonujący w RFN. Było to ich ulubione autko. Można jeszcze spotkać Amigo w wersji 3.2 V6 (215KM). To dopiero wymiata... ;)
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990