Jakie auto 4x4 kupić

05 Mar 2010, 15:54

Dzień dobry!
Mam potrzebę… konsultacji!
Postanowiłem zakupić drugi samochód. Musi to być 4x4. Potrzebny mi jest do ‘zwykłych’ jazd po lesie w zasadzie przez cały rok, ale nie zawodowo tylko rekreacyjnie/turystycznie czasami w górach, czasami na płaskim, po piachu i po śniegu… Powiedzmy, że ok. 30% jazd to teren, a 70% to asfalt, czasami bardzo kiepskiej jakości. Samochód ma być prosty i taki żeby nie było mi żal jak porysuję lakier lub zaliczę jakąś ‘wgniotę’. Silnik diesla. Budżet skromny – ok. 15 tyś.zł.
Przyznam, że wizualnie/gabarytowo najbardziej podobają mi się: Land Rover Discovery i Nissan Terrano II (zwłaszcza w wersji dłuższej, ale krótkiego nie wykluczam). Czy jest szansa, że te modele spełnią moje oczekiwania? Jak z awaryjnością? Nie mam pojęcia o mechanice, więc jakiekolwiek samodzielne naprawy odpadają…
Tylko czy jest szansa na kupno jakiegoś egzemplarza (za takie pieniądze), który jeszcze trochę pojeździ? Jakie są wasze obserwacje i doświadczenia? Który z nich będzie tańszy w utrzymaniu?
I jeszcze na koniec pytanie laika… Jak to jest z tym napędem na 4 koła na asfalcie? Poczytałem trochę o centralnym mechanizmie różnicowym, ale się gubię. Tzn. Disco można jeździć bez ograniczeń z 4x4 na asfalcie, a Terrano nie?
…proszę o wyrozumiałość…
pozdr
turysta
Nowicjusz

Miejscowość: To tu, to tam...

05 Mar 2010, 19:10

terrano nie ma , ma na sztywno dopinaną przednią oś jeździsz tylko na luźnym podłożu,
za 15 idzie już wybrać jakiś dośc sprawny egzemplarz, aczkolwiek na pewno będzie do lekkich poprawek, tanqiej w naprawach i użytkowaniu wyjdzie disco natomiast za taką cene niezakatowany egzemplarz to perełka :wink: terrano trochę więcej pali ale się nie psuje, droższe zawieszenie odrobinę ale też nie jakaś straszna tragedia

BTW po lesie nie wolno jeździć, nawet rekreacyjnie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

06 Mar 2010, 00:03

pocieszny
Dzięki za info :!:
Też słyszałem, że po lesie nie wolno... :wink: :wink: :wink:

pozdr
turysta
Nowicjusz

Miejscowość: To tu, to tam...

06 Mar 2010, 13:42

Ogólnie nie wolno jeździc po lesie jedynie dozwolony jest wtedy, gdy są one oznakowane drogowskazami dopuszczajacymi ruch po tych drogach (lesnych).Zakaz nie dotyczy inwalidów poruszajacych sie pojazdami przystosowanymi do ich potrzeb.Szczegółowo określa to art.29 Ustawy z dnia 28.09.1991r. "Ustawy o lasach", oraz art.161 Kodeksu wykroczeń :wink:
samurai2002
Początkujący

Miejscowość: Lubuskie

09 Mar 2010, 18:28

a co myślicie o Dacii Duster? benzyna 1,6 16V o moc 110, albo 1,5 dCi o mocy 85 KM i 105 KM? cena atrakcyjna, ale ciekawe czy jakość dobra. jakby nie było, warto na jazdę testową się wybrać.
:) i love my wife like my honda :)
frodo1205
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn, Warszawa

09 Mar 2010, 18:53

frodo1205 napisał(a): Dacii Duster
hmm fajnie na 35calowym simexie bedzie wygladać :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

09 Mar 2010, 21:01

Duster to nie ten dział :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

10 Mar 2010, 21:59

w porównaniu do nowego Nissana GU5 to hardmadafaka terenowiec :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

10 Mar 2010, 22:03

pocieszny napisał(a):w porównaniu do nowego Nissana GU5 to hardmadafaka terenowiec :wink:

Hardmadafaka he hehe dobre dobre stwierdzenie :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

17 Mar 2010, 12:06

Duster nie ten dział :) no rasowa terenówka to pewnie nie będzie...i przyznam się szczerze...jeszcze nigdy nie prowadziłem prawdziwej terenówki, więc nie radzę już w tym wątku. ale się otworzyłem, aż przeciąg idzie! a wy macie jakieś tajemnice w stylu jeszcze nigdy??? ostatnio oglądałem jakis film o żołnierzach i oni sobie tak wyznawali przy drzewie, swoje największe tajemnice ;) s
:) i love my wife like my honda :)
frodo1205
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn, Warszawa

17 Mar 2010, 13:27

nie w tym rzecz.
duster nigdy nie była, nie jest i nie będzie terenówką. o rasowej nie wspominając.
to zwykły suv, i tyle.
tu jest dział terenówek, więc wnioski wyciągnij sam :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Mar 2010, 22:38

Witam,
Jestem tutaj nowy. Proszę o radę. Mam budżet ok. 65.000 PLN do wydani na auto. Szukam auta 4x4. Auto ma służyć mojej rodzinie. W weekendy będę nim holować przyczpkę z łódką. Nierzadko zdarza mi sie wodowac łódke na dziko. Proszę o poradę co warto kupić w tej cenie. Dziekuję
caparzowrc1
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

27 Mar 2010, 17:37

disco 2, patrol, land cruiser, pajero i kupa, kupa innych.
wybierz te, które podobają Ci się najbardziej i wtedy podyskutujemy o ich wadach i zaletach.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Mar 2010, 19:52

Karson napisał(a):disco 2
3za taką kase nie znajdzie? na droge lepsza :)
pocieszny
Forumowicz VIP

27 Mar 2010, 19:53

nie ta kasa niestety
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika