REKLAMA
Dzień dobry!
Mam potrzebę… konsultacji!
Postanowiłem zakupić drugi samochód. Musi to być 4x4. Potrzebny mi jest do ‘zwykłych’ jazd po lesie w zasadzie przez cały rok, ale nie zawodowo tylko rekreacyjnie/turystycznie czasami w górach, czasami na płaskim, po piachu i po śniegu… Powiedzmy, że ok. 30% jazd to teren, a 70% to asfalt, czasami bardzo kiepskiej jakości. Samochód ma być prosty i taki żeby nie było mi żal jak porysuję lakier lub zaliczę jakąś ‘wgniotę’. Silnik diesla. Budżet skromny – ok. 15 tyś.zł.
Przyznam, że wizualnie/gabarytowo najbardziej podobają mi się: Land Rover Discovery i Nissan Terrano II (zwłaszcza w wersji dłuższej, ale krótkiego nie wykluczam). Czy jest szansa, że te modele spełnią moje oczekiwania? Jak z awaryjnością? Nie mam pojęcia o mechanice, więc jakiekolwiek samodzielne naprawy odpadają…
Tylko czy jest szansa na kupno jakiegoś egzemplarza (za takie pieniądze), który jeszcze trochę pojeździ? Jakie są wasze obserwacje i doświadczenia? Który z nich będzie tańszy w utrzymaniu?
I jeszcze na koniec pytanie laika… Jak to jest z tym napędem na 4 koła na asfalcie? Poczytałem trochę o centralnym mechanizmie różnicowym, ale się gubię. Tzn. Disco można jeździć bez ograniczeń z 4x4 na asfalcie, a Terrano nie?
…proszę o wyrozumiałość…
pozdr