Jakie auto kipic vw golf IV, octavia czy vectra?

03 Lut 2011, 14:50

Ja jak jeździłem nowymi dieslami to uważałem że to dobry pomysł i dlatego wybór padł na Mondeo, bo auto ojca, serwisowane w ASO do końca, bezwypadkowe. Co z tego jak musiałem wyciągnąć z kieszeni na naprawe kilka tysięcy i po roku sprzedałem bo znów trzeba by wyłożyć kilka tysięcy na wtryski. Jednak niektórzy faceci muszą się przekonac na własnej skórze. Oczywiście jest wielu co jeździ i nic się nie dzieje, ale znam również wielu co poniosło spore koszty.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

03 Lut 2011, 16:12

Osobiście polecam Golfa :)
pasjonatka
Nowicjusz

Miejscowość: Miasto

04 Lut 2011, 09:45

To wszystko zależy jak kto jeździ wiadomo nie od dziś, że dieslem trzeba jeździć całkiem inaczej niż benzyną i trzeba dbać o turbinę podstawa to na zimnym silniku nie szaleć tylko dać się mu rozgrzać i rozprowadzić dobrze olej i nie gasić zaraz po zatrzymaniu się tylko poczekać aż turbinka się uspokoi. Jak już koniecznie chce tego diesla to proponował bym TDi 1.9 90km
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

23 Lut 2011, 11:43

Rena1987, jakie macie faktyczne spalanie w swoim G IV i w jaki sposób jeździcie (dokąd, ile km, jak dynamicznie)?
kimkes
Początkujący

Miejscowość: skątowni
Auto: Vectra B 1.8 16V

26 Lut 2011, 13:48

Zastanawiam się nad takimi samymi samochodami tylko, że w kombi i roczniku 2004-2005 (ok. 30 tyś.). Chyba wybiorę vectre C ale może ktoś ją odradza?
wtyk_a
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

26 Lut 2011, 14:16

Ja wybrałbym coś ze stajni VW .Golf albo octavia ale w benzynie .nie ma ogromnego spalania a jest czym depnąć.Części też nie kosztują aż tak tragicznie dużo i opłaty nie są kosmicznie duże .Zima to przekleństwo Vectry B uszczelki pod głowicą nie wytrzymują.Zachęcam do zakupu Golfa lub Octavi może znajdziecie coś z gazem .
Pozdrawiam
pperzok
Nowicjusz

Miejscowość: Opolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powroty z wakacji
    Koniec sierpnia na drogach jak co roku oznacza powroty z wakacji. Wzmożony ruch, pośpiech kierowców spowodowany powrotami na ostatnią chwilę, obniżona koncentracja oraz paradoksalnie bardzo dobre warunki na drogach ...

26 Lut 2011, 14:32

od 2 lat osobiscie jezdze octavia1 90KM TDI (1997), i nigdy nie mialem problemu z turbina w wiekszosci poruszam sie po miescie 70% miasto 30% trasa, polecam ten samochod dla malej rodziny fakt z tylu nie ma duzo miejscsa (bagaznik jest ogromny jak na ten rodzaj auta) ale dzieci spokojnei sie zmieszacza ja z znajomymi bylem nia wegrzech oraz chorwacji i jakos dalismy rade bez wiekszych problemow. SDI jest b mulowaty ale podbno trwalszy ja osobiscie bym go nie kupil wole z turbinka z ktora nie ma problemow i jest to nie tylko moja opinia lecz wiekszosci uzytkownikow tych aut oczywiscie jak wszystkim zdarzaja sie wpadki ale wiekszosci jest to winna poprzednich wlascicieli. Jezeli ktos dbal o auto i wymianial wszystko na czas to bedzie dlugo sluzylo mimio ogromnego przebiegu. Wczesniej pisal ktos iz nie wolno go gasic odrazu po zatrzymaniu po czesci sie z tym zgodze nie wolno gasic auta jezeli pracuje turbina gdyz obraca sie z duza predkoscia a my po wylaczeniu silnika odcinamy dostawe oleju ktory ja smaruje, ale jezeli ktos jechal spokojnie lub poswiecil chwile na zaparkowanie to napewno sie juz "uspokoila" i mozna go gasic odrazu.
Dodam jeszcze ze w firmie mamy fabie 1,9 tdi (2004) jezdzi nia kazdy ma chyba z 8 kierowcow co niektoprzy gasza ja jeszcze jak sie toczy (taka tendecje maja nasi kierowcy co czasami przygazuja auto na koniec wiec wydaje mi sie ze powinna sie uruchomic turbinka) auto ma autentyczny przebieg 230 000 i nie mielismy z turbina problemow. Wiec jezeli ktos sie jeszcze zastanawia czu kupic TDI to szczerze polecam. Ich wada jest fakt iz sa bardzo glosne ale w zamian odwdzieczaja sie niezawodnoscia !
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: rzeszow
Auto: Honda accord VII

26 Lut 2011, 15:01

Jak zamierzasz kupić Vectrę C to tylko 1.9 CDTI są to niezawodne Fiatowskie silniki z którymi nie ma tak wile problemów jak z 2.0DTI.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

26 Lut 2011, 15:19

fakt 2.0TDI nie jest juz tak dobra jednastka jak poprzedniczka 1,9.
Co do 1,9 cdti 150 KM podobno bardzo fajne silniki, ciekawie to wyglada w polaczeniu z "buda" Signum :)
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: rzeszow
Auto: Honda accord VII

26 Lut 2011, 15:40

Ostatnio widziałem signum super auto bardzo ładne wnętrze z silnikiem 1.9 CDTI 150km to wręcz rakieta bardzo ładnie przyspiesza a spalanie oscyluje koło 7l. A i jescze coś co mnie zdumiało stalowe (niby alusy) na które nakłada się plastikowe kołpaki. :lol:
PS [link do oferty na Allegro wygasł]
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

26 Lut 2011, 16:13

Tandeta.
kimkes
Początkujący

Miejscowość: skątowni
Auto: Vectra B 1.8 16V

26 Lut 2011, 16:53

Ja wybrałbym między Vectra a Golfem. Jako że większe zaufanie mam do samochodów VW to klamka raczej zapadła,ale ważny jest także budżet jaki posiadasz. Dobrej IV należy szukac w przedziale 15-18 tyś zł.
MotoTechnic
Początkujący

Miejscowość: Kraków