Jakie macie doświadczenia za łancuchami na koła?

15 Maj 2017, 16:39

Ciekaw jestem jakie macie doświadczenia w użytkowaniu łańcuchów. Ja osobiście dwa razy zakładałem łańcuchy w zimie jak byłem w górach, a tak poza tym nie miałem więcej z nimi styczności.
Musze przyznać że pomogły na krótkim odcinku gdzie było dosyć stromo i bez nich bym nie wjechał.

Pamiętam iż samo zakładanie nie było jakoś skomplikowane jak łańcuch się nie poplątał wcześniej, tylko trzeba po założeniu przejechać kawałek i sprawdzić napięcie łańcucha i ewentualnie trochę mocniej napiąć.

Widziałem ostatnio, że są takie ala łańcuchy z tworzywa które zakłada się na koło i zapina na zatrzaski. Pytanie czy są one skuteczniejsze od takich zwykłych łańcuchów i czy łatwiej się je zakłada?

Aha sam nie widziałem, ale znajomy mi powiedział że czasem w off roadzie zakładają łańcuchy i to trochę pomaga.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

24 Lip 2018, 09:23

Ja jedyne doświadczenie jakie miałem z łancuchami to montowałem je z Bacą pod zakopanym na jego ciągnik którym wyciągał mnie z zaspy bo się zakopałem :D
OptimusPrime
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 08 2011
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Ford Focus St

31 Lip 2018, 18:03

Kacper napisał(a):są takie ala łańcuchy z tworzywa które zakłada się na koło i zapina na zatrzaski. Pytanie czy są one skuteczniejsze od takich zwykłych łańcuchów i czy łatwiej się je zakłada?
Takie łańcuchy to wygoda i szybkość zakładania raz miałem z nimi styczność jak pewna Kobieta będąc w górach poprosiła o pomoc w założeniu ich a była tylko z Córką więc pomogłem nie znając tego rodzaju rozwiązania wcześniej zajęło mi to około 8 min. z przeczytaniem instrukcji :) Bezpieczne są dla alusów i mają samonapinacze przynajmniej te co zakładałem takie były. Cena też była :shock:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

31 Sty 2019, 15:16

Fajnie poznać takie opinie, bo właśnie wyjeżdżam ze znajomymi i podpowiedzieli żeby zabrać łańcuchy. Lecz byłem dość sceptyczny bo bałem się o felgi. :D Może ma ktoś jakieś doświadczenie :?: żeby coś polecić bo znalazłem nawet niedrogie. Jednak wolę się dopytać, bo wcześniej nie miałem styczności, a w sumie jak nie mi to może komuś w rodzinie się przydadzą.
kamilbaleja
Nowicjusz

02 Lip 2024, 08:08

Łańcuchy śniegowe są niezwykle przydatnym elementem zimowego wyposażenia samochodu, zwłaszcza jeśli planujemy podróże w góry lub miejsca, gdzie opady śniegu są częste i intensywne. Zapewniają one lepszą przyczepność i kontrolę nad pojazdem w ekstremalnych warunkach pogodowych. Jeśli szukacie miejsca, gdzie znajdziecie szeroki wybór łańcuchów śniegowych, to polecam spojrzeć na ofertę sklepu iParts. Mają różnorodne modele, które możecie dopasować do swojego samochodu. To sprawdzony sklep, który dostarcza wysokiej jakości produkty. Możecie liczyć na fachową obsługę i porady przy wyborze odpowiednich akcesoriów.
Wojtek34
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Corvette C3 Stingray
    Długa maska, wąska talia i zjawiskowy wygląd. Mowa o samochodzie Corvette C3 Stingray - kolekcjonerskim rarytasie. Choć od jego stworzenia minęło ponad 40 lat nadal zadziwia nowoczesną stylistyką i świetnymi osiągami. Samochód ...