Jeep Wrangler YJ 4.0 czy Nissan Patrol GR Y60 4.2

29 Lis 2009, 20:13

Witam!
Tak jak w temacie który samochód jest lepszy wg Was Jeep Wrangler xY 4.0 benzyna z 1995 czy może Nissan Patrol GR Y60 4.0 w dieslu z 1994? Mam zamiar za jakis czas sprawić sobie któryś z tych samochodów, jednak na razie podjęłam sie porównać je na moich zajęciach. Także chciałabym dowiedzieć się jakie są Wasze opinie o nich? Interesują mnie w sumie wszystkie wiadmosci:awaryjność, wady, zalety jak i osiągi w terenie, różne wyścigi off-roadowe i tak naprawde, którego sami byście wybrali i dlaczego?

Pozdawiam !
kankin
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

29 Lis 2009, 20:27

Miałem częściowo XJta w zmocie mam Y60 TD42 moge co nieco na ich temat powiedzieć :mrgreen:
aczkolwiek sprecyzuj troszkę wymagania po co ci ten samochód bo to co napisałaś to w zasadzie obejmuje wszystko :mrgreen:
do czego wyprawy, rajdy jakie? (przeprawowe, szybkościowe, przeprawowo-turystyczne)
ogólnie XJ w teren trzeba dość mocno przygotować ( choć na początek wystarczą opony)
Y60 powiedział bym łatwiej ale ma też wady główną jest masa ponad 2 tony, natomiast porównując te 2 zupełnie odmienne auta to
Oszczędność- Patrol
Awaryjność- Patrol
Osiągi- XJ
wygoda według upodobania
wielofunkcyjność - Patrol
ale jak mówie ja mam trochę skrzywiony pogląd na ten segment i jak muszę jeździć do warsztatu częściej niż raz na kwartał to mnie trochę odrzuca :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

29 Lis 2009, 20:57

No właśnie że tak naprawdę wszystko chce wiedzieć o nich zanim sie na którys zdecyduje w przyszłości:) I w sumie najbardziej mi chodzi o wyprawy przeprawowe, taplanie sie w blotku ale również jak sie prowadzi takie samochody na normalnych drogach, asfalcie którym lepiej:) To niedobrze jak Nissan jest taki awaryjny to moze dobry byłby powrót do Wranglera ?

A jest jakaś duża różnica między Wranglerem YJ a XJ roczniki 1995-1998? który lepiej sie sprawuje w wyprawach przeprawowych?
kankin
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

29 Lis 2009, 21:06

kankin napisał(a): To niedobrze jak Nissan jest taki awaryjny
opatrznie zrozumialaś :mrgreen: patrol to w porównianiu z czirukiem niezniszczalny czołg :mrgreen:
zresztą jak porównywać Patrola to z Wrangler`em właśnie najlepiej z Rubiconem gdzie masz mosty HD dana 44/266 z blokadami obu osi, reduktor Rock Track o przełożeniu 4;1, dobry motor benzynowy w zasadzie to jedyny Jeep który w seryjnym wydaniu wytrzymuje koła 35 cali zwarta i fajna budowa, jedyna wada to cena :mrgreen:
patrol w wydaniu TD42 w zasadzie oprócz wagi nie ma słabych stron, ale to auto bardziej wyprawowe niż przeprawowe
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT 86 (od 2012) – dziedziczka Hachi-Roku
    Z legendy modelu AE86 garściami czerpie współczesna, produkowana od 2012 roku Toyota GT86. Podobnie jak słynna Hachi-Roku, ma tylny napęd, świetnie się prowadzi i jest szybka, pomimo że pod maską zamontowano umiarkowanie ...
    Elektryfikacja według Toyoty
    Toyota pracuje nad zelektryfikowanymi samochodami od 25 lat. Pierwszym efektem tych prac była hybrydowa Toyota Prius, która trafiła do seryjnej produkcji 22 lata temu. Japończycy zajmowali się samochodami elektrycznymi, ...