Kia Rio 1.3 2001r Ładowanie 60V zamiast 14V ??

Kia Rio 1.3 2001r Ładowanie 60V zamiast 14V ??

23 Sie 2018, 08:04

Witam mam taki problem ze mój alternator ładuje 59/64V zamiast 14V dodam ze zmieniłem na używany i dalej ładowanie takie samo ??? możliwe ze ten drugi też jest tak samo uszkodzony ?? bo ja zwariowałem tym ładowanie .. ?? czy może wina leży gdzieś indziej ??
seba55
Nowicjusz
 
Posty: 5

Re: Kia Rio 1.3 2001r Ładowanie 60V zamiast 14V ??

23 Sie 2018, 08:58

seba55 napisał(a):czy może wina leży gdzieś indziej ??
a moze wina lezy w multimetrze?
Zachęcam do wzięcia udziały w ankiecie na wybór koloru na E36 Cabrio
kolor-na-bmw-e36-cabrio-vt117044.htm
Kao
Moderator
Awatar użytkownika
 
Posty: 9526
Zdjęcia: 45
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Jaguar X-type, e36 Cabrio, ML
Silnik: 2.0 D, 2.0, 2.7

Re: Kia Rio 1.3 2001r Ładowanie 60V zamiast 14V ??

23 Sie 2018, 09:04

Raczej nie sprawdzalem na innym aucie i pokazuje dobre ładowanie a w kia pali bezpiecznik w sekunde jak zrobilem na chwile na druta to prawie spalilo alternator i kable więc takie ładowanie jest i pytanie czemy ?? dwa alternatory tak samo uszkodzone ?
seba55
Nowicjusz
 
Posty: 5

Re: Kia Rio 1.3 2001r Ładowanie 60V zamiast 14V ??

23 Sie 2018, 12:32

Alternator alternatorem tu odpowiada za to regulator napięcia
Zachęcam do wzięcia udziały w ankiecie na wybór koloru na E36 Cabrio
kolor-na-bmw-e36-cabrio-vt117044.htm
Kao
Moderator
Awatar użytkownika
 
Posty: 9526
Zdjęcia: 45
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Jaguar X-type, e36 Cabrio, ML
Silnik: 2.0 D, 2.0, 2.7

Re: Kia Rio 1.3 2001r Ładowanie 60V zamiast 14V ??

23 Sie 2018, 15:48

Regulator jak dobrze wiem jest w alternatorze tak ?? jest to możliwe żeby w jednym i drugim ładowanie było takie samo pod 60V ?? to mnie własnie dziwi dlatego podejrzewam coś innego..
seba55
Nowicjusz
 
Posty: 5

Re: Kia Rio 1.3 2001r Ładowanie 60V zamiast 14V ??

26 Sie 2018, 15:25

Sprawdz, czy altek ma dobrą masę. Możesz nawet podłączyć od aku do altka osobny przewód z masą.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika
 
Posty: 15769
Zdjęcia: 1185
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

    Brąz i czerń - wyjątkowa wersja Lexusa NX Brąz i czerń - wyjątkowa wersja Lexusa NX
    Lista specjalnych modeli Lexusa robi się coraz dłuższa. Po sedanie IS ze wstawkami w kolorze indygo oraz coupé LC pokrytym specjalnym, zielonym lakierem czas na wyjątkową odmianę Lexusa NX. SUV już wkrótce trafi ...
    Smartfon jak cegła Smartfon jak cegła
    Co zrobić, żeby nie nudzić się podczas długiej podróży samochodem? Ten problem dotyczy szczególnie rodziców z małymi dziećmi, które źle znoszą długie godziny spędzone bez ruchu w aucie. Wielu kierowców ...

  • Re: Kia Rio 1.3 2001r Ładowanie 60V zamiast 14V ??

    27 Sie 2018, 11:53

    Dałem kabel od aku do obudowy altka i nic nadal takie ładowanie kur.. chyba faktycznie drugi altek tez jest uszkodzony bo co innego ładowanie na po odpalaniu na zimnym jest okolo 30v po paru sekundach 60v
    seba55
    Nowicjusz
     
    Posty: 5

    Re: Kia Rio 1.3 2001r Ładowanie 60V zamiast 14V ??

    27 Sie 2018, 22:11

    Jeżeli jesteś pewny na 100%, że regulator jest w altku, to altek do wymiany. Aczkolwiek dziwne, że oba altki takie samo napięcie dają...Spotkałem się z zawyżonym ładowaniem przty sprawnym regulatorze, ale wówczas była słaba masa do alternatora. I nie było to 60V..Ale prawdopodobnie padły diody. Niewykluczone nawet że wzbudzenia.
    Jak masz możliwośc, to podmień raz jeszcze altek.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika
     
    Posty: 15769
    Zdjęcia: 1185
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

    Re: Kia Rio 1.3 2001r Ładowanie 60V zamiast 14V ??

    28 Sie 2018, 13:25

    Sprawa rozwiązana nie dochodził plus do akumulatora i paliło bezpiecznik miedzy altkiem a ( uszkodzona instalacja) akumulatorem przez to że gdy alternator nie jest połączony z akumulatorem to własnie tak wrasta napięcie teraz ładuje 14,4v

    temat zamkniety .
    seba55
    Nowicjusz
     
    Posty: 5