Kiedy i gdzie jechac na giełdę żeby tanio kupić dobre auto?

10 Wrz 2009, 10:01

Witam! Mam trochę gotówki i chciałbym kupić swój pierwszy samochód. Mam skromny budżet więc nie spodziewam się rewelacji (4000zł). Możecie polecić mi miejsce, w które mam sie udać aby korzystnie kupić auto. Mieszkam w województwie łódzkim. :?: :?: :?:
tomekwegl
Nowicjusz

Miejscowość: Pełczyska

10 Wrz 2009, 13:49

Gazeta lokalna z ogłoszeniami do ręki i dzwonisz.
Giełdy to ryzykowny sposób.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Paź 2009, 16:54

Ja bym na gieldzie zadnego auta nie kupował.... Można trafic na konkretnego pascia, z ogłoszenie niby tez ale to juz mniejsze podobienstwo
malarki
Początkujący

Miejscowość: kraków

19 Paź 2009, 19:05

Jakbys mieszkal gdzies blizej to w Gliwicach jest gielda z calkiem tanimi autami od reki i czesto sa ze sprawdzona przeszloscia+chyba jedyna gielda w Polsce
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Paź 2009, 08:44

Na giełdę to sobie pojedz jak będzie ładna pogoda na...spacer. Przy okazji popatrz na ceny samochodów... :smile:
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

20 Paź 2009, 08:59

Z całym szacunkiem Panowie pie******e głupoty. Często na giełdzie stoją te same auta, które ukazują się w lokalnych ogłoszeniach. Sam swojego Focusa może nie kupiłem ale oglądałem na giełdzie. Wisiał jakiś czas na otomoto ale, że miałem do niego 100 km a jakiś czas już szukałem auta to nie chciało mi się tyle jechać, żeby kolejne padło oglądać ale jak już sam przyjechał do mnie to go obejrzałem i uznałem, że mogę te 100 km zrobić, żeby go na stacji diagnostycznej sprawdzić. No i po oględzinach na stacji kupiłem :)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koniec kręcenia liczników?
    Z dniem 1 stycznia 2014 r. weszła w życie nowelizacja rozporządzenia Ministra Transportu w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów. Jedną ze zmian jest zobowiązanie stacji kontroli pojazdów do ...

20 Paź 2009, 11:14

Kubuch napisał(a):Z całym szacunkiem Panowie pie******e głupoty. Często na giełdzie stoją te same auta, które ukazują się w lokalnych ogłoszeniach. Sam swojego Focusa może nie kupiłem ale oglądałem na giełdzie. Wisiał jakiś czas na otomoto ale, że miałem do niego 100 km a jakiś czas już szukałem auta to nie chciało mi się tyle jechać, żeby kolejne padło oglądać ale jak już sam przyjechał do mnie to go obejrzałem i uznałem, że mogę te 100 km zrobić, żeby go na stacji diagnostycznej sprawdzić. No i po oględzinach na stacji kupiłem :)

Kolego nikt nie p****, po prostu na giełdzie ceny są wywindowane w góre, i najczęściej można natknąć się na auto nie wiadomego pochodzenia, oczywiście można iść popatrzeć, umówić się z właścicielem tak jak Ty na stacji diagnostycznej i oczywiście sprawdzić nr. WIN
Po za tym na giełdzie stoją same wypicowane fury (90% ma nawet silniki umyte specjalnymi preparatami) idąc do "Kowalskiego" z jakiego kolwiek ogłoszenia widzisz auto raczej w stanie takim jakim jeździ, silnik zakurzony oznacza, że jest zdrowy i właściciel nie ma nic do ukrycia
artj
Początkujący

Miejscowość: Polska

20 Paź 2009, 11:30

artj, nie gadaj nie gadaj ... ile ludzi kupuje auta z giełdy??? Przecież to są te same auto co na allegro... Jak sprzedawaliśmy favoritkę to pierwsze co to pojechaliśmy na giełdę... poszła za godzinę czasu jak wjechaliśmy... Z resztą ojciec pierwszy swój samochód kupił na giełdzie mianowicie skode 105 i jeździł nią 15 lat!!! Jeżeli chodzi o łódź to giełda odbywa sie w niedzielę na tak zwanym Widzewie :) ogólnie to tak ... Chcesz wyczaić dobre auto z giełdy weź mechanika zapłać m nawet to 100zł i jedźcie o godzinie piątej szóstej rano bo jak pojedziesz o godzinie ósmej czy dziewiątej to zostają wtedy już najgorsze auta ;)
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2008

20 Paź 2009, 17:00

Ja powiem tak jak wczesniej nie daleko mnie wlasnie na gieldzie w Gliwicach sa tansze auta niz gdzie indziej,jest to chyba jedyna taka gielda w Polsce.I macie racje przeciez na gieldach czesto mozna spotkac auta ktore wlasnie stoja na allegro czy chocby po ogloszeniach w gazetach,czesto sam widze przegladajac czasami allegro ze w ogloszeniu pisze ze auto bedzie tego i tego dnia do obejrzenia na gieldzie tej i tej i zgadzam sie tu z przedmowca u mnie w okolicy na gieldach najlepiej jest jechac po auto w godzinach porannych 5-6 nie pozniej bo beda to juz same wlasnie gorsze auta.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Paź 2009, 14:35

barol91 napisał(a):Ja powiem tak jak wczesniej nie daleko mnie wlasnie na gieldzie w Gliwicach sa tansze auta niz gdzie indziej,jest to chyba jedyna taka gielda w Polsce.I macie racje przeciez na gieldach czesto mozna spotkac auta ktore wlasnie stoja na allegro czy chocby po ogloszeniach w gazetach,czesto sam widze przegladajac czasami allegro ze w ogloszeniu pisze ze auto bedzie tego i tego dnia do obejrzenia na gieldzie tej i tej i zgadzam sie tu z przedmowca u mnie w okolicy na gieldach najlepiej jest jechac po auto w godzinach porannych 5-6 nie pozniej bo beda to juz same wlasnie gorsze auta.

Zgadzam się z Tobą. Nie każdy sprzedający na giełdzie to handlarz kark który sprowadza bezwypadkowe samochody złożone z trzech innych aut :) Pracuje na giełdzie w Gliwicach w Niedziele od 5lat i zdarza się że te "bezwypadkowe" są tragicznie poskładane ale są też prywatni sprzedający ze śląska którzy sprzedają u uczciwie powiedzą co z autem jest nie tak. Jest np. dużo starszych ludzi którzy nie wiedzą nawet o sprzedaży przez internet. Można wyhaczyć czasami naprawdę fajne autko w dobrej cenie i nie trzeba jeździć w sto miejsc żeby pooglądać samochody. Jak ktoś się zna to kupi tam dobre auto.

[ Dodano: Sro Paź 21, 2009 14:43 ]
artj napisał(a):
Kubuch napisał(a):Z całym szacunkiem Panowie pie******e głupoty. Często na giełdzie stoją te same auta, które ukazują się w lokalnych ogłoszeniach. Sam swojego Focusa może nie kupiłem ale oglądałem na giełdzie. Wisiał jakiś czas na otomoto ale, że miałem do niego 100 km a jakiś czas już szukałem auta to nie chciało mi się tyle jechać, żeby kolejne padło oglądać ale jak już sam przyjechał do mnie to go obejrzałem i uznałem, że mogę te 100 km zrobić, żeby go na stacji diagnostycznej sprawdzić. No i po oględzinach na stacji kupiłem :)

Kolego nikt nie p****, po prostu na giełdzie ceny są wywindowane w góre, i najczęściej można natknąć się na auto nie wiadomego pochodzenia, oczywiście można iść popatrzeć, umówić się z właścicielem tak jak Ty na stacji diagnostycznej i oczywiście sprawdzić nr. WIN
Po za tym na giełdzie stoją same wypicowane fury (90% ma nawet silniki umyte specjalnymi preparatami) idąc do "Kowalskiego" z jakiego kolwiek ogłoszenia widzisz auto raczej w stanie takim jakim jeździ, silnik zakurzony oznacza, że jest zdrowy i właściciel nie ma nic do ukrycia

A jak kupisz na allegro to pochodzenie jest wiadome ? skąd niby uzyskasz informacje o tym aucie skoro one ma kosztować 4000zł ? Po numerze VIN sprawdzisz w serwisie max 8 latka i taką możliwość ma kilka marek (np. VW,Audi,Seat,Skoda). Masz racje na giełdzie stoją "wypicowane fury" i też w 90% ale są to min. Calibry BMki rekiny i golfy III. Nie każdy czysty silnik jest od razu zły. Ja myje silnik 2 razy w miesiącu ze względu na jego prace w trudnych warunkach (błoto,żwir itp.) To tak jakbyś powiedział kupie sobie używane i brudne majtki bo wtedy będę widział że są mocne i nie potargały się poprzedniemu właścicielowi :)
arielwrx
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

21 Paź 2009, 16:04

A byłeś na giełdzie w Słomczynie?
Skąd mam pewność że na Allegro nie kupie trefnego? bo jade do właściciela do domu, i tam dokonuje zakupu, a na giełdzie jak kupisz to nawet nie wiesz gdzie potem gościa szukać.
Dla wyjaśnienia kto kupił na Allegro auto "kup teraz" bez wcześniejszego oglądnięcia, a potem podpisać umowe kupna-sprzedaży był w"Honolulu" :?:
A auta jeszcze nikt chyba nie kupował wysyłkowo z dostarczeniem do domu, tylko był po odbiór osobiście u sprzedającego w domu (komisie)
P.S Arielwrx Ja majtek nie kupuje używanych, jeżeli TY tak robisz no to rzeczywiście musisz uważać na to aby były dobrze wyprane.
Panowie czytajcie ze zrozumieniem a nie na odp***. :sad:
artj
Początkujący

21 Paź 2009, 16:49

Sciagasz namiary na wlasciciela,mowisz ze bierzesz auto od reki,umawiasz sie z nim na jutro np u niego pod domem,spisujecie umowe kupna-sprzedazy i jest gitara,no chyba ze ktos juz nam to auto sprzatnie,w moim przypadku ojciec kupil dawno temu Skode 105 na gieldzie w Myslowicach,wszystko bylo okey,wielu znajomych tez tam kupywalo i nic sie nie dzialo,a na koniec nawet od prywatnego wlasciciela sie mozesz nadziac,umowisz sie z nim gdzies pod miastem czy gdzies i co i potem tez goscia nie znajdziesz,gielda to tez dobry przyklad szukania samochodu
Barol
Awatar użytkownika

21 Paź 2009, 17:42

Tak jak piszesz szukania a nie kupowania!!!
Bo jak na razie to wszyscy kupują na giełdzie, allegro poprzez wysyłke itd. :lol:
We wszystkich przypadkach no może 90% szukamy, a nie kupujemy na giełdzie, Allegro itp.
Przeczytajcie temat i się zastanówcie co tam pisze :idea: i kto kupuje bezpośrednio na giełdzie :?:
artj
Początkujący

03 Sie 2016, 10:39

Ja tam nie kupowałby auta na giełdzie, bo to jak kupowanie kota w worku. Ja swoje auto kupiłem w tym salonie[reklama] . Oczywiście używany opel , ale wszystko wiem o jego stanie. Jeżeli chodzi o Kraków to takich miejsc jest sporo. Samochody może i trochę droższe, ale przynajmniej wie się, co się kupuję i nie ma później ukrytych kosztow takich jak wymiana jakiejś części od razu.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 04 Wrz 2016, 13:13, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
Marynarz32
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 03 1983
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Audi A3