14 Sty 2018, 14:50
Witam.
W związku z powiększeniem rodziny i zmianą miejsca zamieszkania jestem zmuszony powoli żegnać się z moja ukochaną V50 2.0D 2008r. i poszukać coś co godnie zastąpi Vkę. Rozglądałem się za Volvo i w grę wchodzą V70/XC70/XC60 tylko że w benzynie to większości import USA (silniki 3.2) i rocznikowo słabo. Dlatego postanowiłem rozszerzyć trochę zasięg poszukiwań i po namysłach zostało kilka kandydatów:
- Volvo V60 wersja T3+ Polestar lub T4 - tutaj musiałbym pojeździć i sprawdzić jak to się zachowuje, większe silniki jak najbardziej wchodzą w grę.
- Skoda Octawia 1,8 TSI 180KM - znalazłem w bogatej wersji i wygląda całkiem przyzwoicie
- Skoda Superb 1.8 160KM
- Ford Focus 1,6 - z salonu ale jeździłem sedanem i jakoś nie przypadł mi do gustu, szczególnie słaby silnik
- Ford Mondeo MK4 2.0 coś by się chyba znalazło a na MK5 trzeba by dołożyć (tutaj chyba tylko w tej cenie 1.5)
- Fiat Tipo - nie jeździłem tym i obawiam się silników
Jak widać rozstrzał mam wielki. Szukam auta w miarę młodego (minimum 2013r.), pojemnego w benzynie alternatywą może być 2 lata starsze ale z wyższej półki (V70/XC70/XC60)
Z racji tego że większość czasu miąłem styczność z dieslami oraz paroma benzynowymi silnikami Volvo nie wiem za dużo o pozostałych silnikach z listy.
Darujcie sobie komentarze powszechnie znane na forum "typu rocznikiem się nie jeździ" itp.
Poradzicie coś?
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.