Komplet żarówek, ksenon, Audi A4 B6, przód - jakie wybrać?

18 Kwi 2014, 18:28

Witam, niebawem czeka mnie wymiana żarników/palników, ogółem ksenonów D2S w moim A4. Chodzi mi o propozycje sprawdzonych produktów. Jako że postojówki i światła drogowe mam w kolorze żółtym a ksenon biały to interesowałaby mnie wymiana wszystkich żarówek na takie aby świeciły w podobnym kolorze tj. biały bądź biały z lekką poświatą niebieskiego. Szukam raczej solidnych marek. Macie jakieś sprawdzony produkty do zaproponowania?
dawid9234
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 04 2011
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Nie mam
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

20 Kwi 2014, 14:52

Do postojówek proponuję żarówki diodowe o barwie zimnej, a co do drogowych, to trudno doradzić - żadna nie będzie świeciła takim światłem jak ksenon.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

20 Kwi 2014, 15:07

Słyszałem o żarówkach diodowych i teraz pytanie, czy montuje się je normalnie jak zwykłe żarówki czy jest to bardziej złożona sprawa? Może niekoniecznie żeby świeciła idealnie jak ksenon bo to wiadome że ciężko ale żeby odejść choć trochę od tej żółtej barwy. A ksenony jakie polecacie? Barwa taka mniej więcej jak opisywałem.
dawid9234
Nowicjusz

20 Kwi 2014, 16:19

dawid9234 napisał(a):Słyszałem o żarówkach diodowych i teraz pytanie, czy montuje się je normalnie jak zwykłe żarówki czy jest to bardziej złożona sprawa?

Montuje się je tak samo jak zwykłe żarówki - musisz tylko popatrzeć jaki masz cokół i kupić taką samą tylko że diodową.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

20 Kwi 2014, 16:32

Niestety naczytałem się niedawno że takie LEDy praktycznie zawsze powodują błąd żarówki, jestem na to za bardzo wyczulony jednak i czy nie da się tego uniknąć? A jakieś zwykłe żarówki W5W z światłem odbiegającym od tej "zwykłej" żółci?
dawid9234
Nowicjusz

20 Kwi 2014, 16:38

Jeżeli masz układ kontroli oświetlenia postojowego, to niestety tak będzie, ponieważ LED-owa pobiera mniej prądu i układ kontroli będzie to widział jako spaloną żarówkę. Standardowe W5W są niestety takie jak piszesz - zwykłe, żółtawe.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen i Porsche łączą siły
    Przyspieszony proces integracji umożliwi połączenie działalności związanej z produkcją samochodów już z dniem 1 sierpnia 2012 - Volkswagen Group w pełni przejmuje kontrolę nad działalnością Porsche uzyskując pozostałe ...
    Jesienne liście - piękne i niebezpieczne
    Choć kolorowe liście to urokliwy element jesieni, może on stać się przyczyną zagrożenia na drodze. Na mokrych liściach auto łatwo traci przyczepność, mogą one też przykrywać nierówności czy dziury, a nawet uszkodzić ...

20 Kwi 2014, 17:03

A te zwykłe żarówki ale barwione na niebiesko czy temu podobne? Jest sens?
dawid9234
Nowicjusz

21 Kwi 2014, 11:18

Z barwionymi to szkoda wogóle sobie głowę kręcić - po miesiącu świecenia farba zaczyna się łuszczyć i tak potem świeci na żółto. Dodatkowo masz złuszczoną farbę z bańki w reflektorze.
Jedyny sposób, to podłączyć równolegle lub szeregowo żarówkę LED z żarówką W5W. Minus taki, że żarówka LED będzie świecić w reflektorze, a W5W będzie świecić gdzieś poza reflektorem. Plus - komputer nie będzie zgłaszał problemu.
Z rezystorami nie ma się co bawić - trzeba dobierać metodą prób i błędów, a poza tym się grzeją niemiłosiernie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

21 Kwi 2014, 11:20

Więc raczej dam sobie spokój z całym tematem, pozostaje mi zwykła żółć, dzięki i pozdrawiam:)
dawid9234
Nowicjusz