Kontrolka (Citroen Xsara Electronic ignition key)

03 Gru 2019, 22:01

Witam wszystkich serdecznie, próbowałem odpalić samochód, po którejś próbie kręcenia zapaliła się kontrolka (Citroen Xsara Electronic ignition key.), jak na zdjęciu(pomarańczowy kluczyk u samej góry po lewej) oraz przestało działać sterowanie zamka pilotem. Co robić?
http://www.diagnostic-world.com/_family ... 5.1109.jpg
:no:
ajiefhaid
Obserwowany

• 03 Gru 2019, 22:19

Wygląda to tak jak by ci się rozkodował immobiliser. Spróbuj odłączyć akumulator na jakiś czas i sprawdzić po ponownym podłączeniu czy będzie ok. Jak nie to być może trzeba będzie od nowa zakodować transponder w kluczyku.

Jest jeszcze możliwość że przekręcałeś kluczyk zbyt szybko wokół stacyjki znajduje się pierścień, który odbiera sygnał z układu scalonego wewnątrz breloka. Zrób tak: powoli włóż kluczyk do stacyjki i powoli obracaj, aż zapalą się wszystkie lampki kontrolne, a następnie kontynuuj przekręcanie kluczyka i sprawdź, czy się uruchomi. Czasami ten pierścień odbierający sygnał traci go przy zbyt częstym i szybkim przekręcaniu.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

04 Gru 2019, 16:21

Trzeba będzie od nowa zakodować transponder w kluczyku bo nic nie daje wolne przekręcanie kluczyka a ile może to kosztować ??
    ajiefhaid
    Obserwowany

08 Gru 2019, 22:37

Nowy transponder zawsze trzeba przypisać / zakodować żeby działał. U Ciebie warto by było podłączyć się pod komputer i posprawdzać błędy związane z elektroniką.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy hybrydowy SUV na świecie
      22 marca 2005 roku debiutowała Toyota Harrier Hybrid, poza Japonią znana jako Lexus RX 400h – pierwszy na świecie seryjnie produkowany SUV z napędem hybrydowym. W ciągu zaledwie kilku dni amerykańscy dealerzy zebrali ...
      Uwaga na nocne przymrozki i oblodzenia na drogach
      Trwa pełnia jesieni. Panujące warunki atmosferyczne często okazują się prawdziwym wyzwaniem dla kierowców. Nowym elementem jesiennej aury są nocne przymrozki, oznaczające kolejne zagrożenia na drogach. Oblodzona nawierzchniaSymptomy ...