Któro aouto lepsze?

25 Sty 2010, 22:25

jak sądzicie co wybrać audi 80 b4 klima itd w dislu bmw 316 czy może taka vectre i co powiecie na temat danej vectry i ogólnie o vectrach a oto link do vectry [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
radek
radek997
Nowicjusz

Miejscowość: rzeszów

25 Sty 2010, 22:34

Skarbonka...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

25 Sty 2010, 22:45

Ten opel Vectra jest w wersji combi. Jest dość ciężkim samochodem więc będzię się nim jezdziło przyjemnie. Miałem okazje się przejechac Vectra tylko w sedanie to musze powiedziec że dobrze się prowadzi. Przyspieszenie zależy od wybranego silnika jak i spalanie. Ogólnie nie powinno byc z nim poważniejszych problemów.
Lukasz150
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Dąbrowa Białostocka

26 Sty 2010, 10:10

No tak, o Vectrze mogę się wypowiadać tylko o wersji sedan. Tak jak poprzednik muszę powiedzieć, że prowadzi się jak na swoje lata przyzwoicie. Dość obszerne, komfortowe wnętrze (to zależy od wersji wyposażenia). Przestrzeń ładunkowa powinna się okazać wystarczająca. Samochód dość bezawaryjny (od czasu do czasu jakieś małe problemy wystąpią, ale to chyba normalne w ponad 10 letnim samochodzie).
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

26 Sty 2010, 11:10

Tylko przy kupnie deklarowany przebieg,traktuj z przymrużeniem oka.
Np w tej Vectrze 98r- 170tys..? Przy dieslu..? Niemożliwie naiwne...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

26 Sty 2010, 11:11

Coś za tania szczególnie jak na ten rocznik,stan i z silnikiem diesla,podejrzane ogłoszenie,jeszcze hak ma więc nie wiadomo czy ciągał przyczepe czy może dla picu zamontowany
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna podróż Twojego psa
    Przez wielu kierowców pies traktowany jest jako pełnoprawny członek rodziny i tak też traktuje go ŠKODA: czeski producent posiada kompleksową ofertę akcesoriów, dbających o bezpieczeństwo czworonożnych ...
    Obowiązkowy przegląd pojazdu, a koronawirus?
    Co zrobić w sytuacji jak niebawem kończy nam się przegląd naszego samochodu? W normalnych warunkach umawiamy się na niego kilka dni wcześniej lub po prostu jedziemy wykonać ścieżkę diagnostyczną. Nie inaczej jest obecnie ...

26 Sty 2010, 11:16

artur73 napisał(a):Np w tej Vectrze 98r- 170tys..? Przy dieslu..? Niemożliwie naiwne...
A co w tym dziwnego? to nie jest wcale tak mało :idea:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

26 Sty 2010, 11:31

Mało to to nawet jest na benzynę...
artur73
Awatar użytkownika

26 Sty 2010, 11:55

To z waszaj gadki wynika że auto 12letnie jak nie ma nawalone ze 200-300 tys km albo więcej to już od razu trzeba podejrzewać że ma "za mało" bo licznik był cofany? ....żenuła :mad:
Ja kupując mojego Focusa 98r z przebiegiem 169 tys km, musiałbym odmówić sprzedającemu dlatego bo auto jest podejrzane że ma za mało przejechane? Zastanówmy się kto miałby interes cofać liczniki (elektroniczne!!!) gdy nie zmienia to i tak faktu stanu technicznego auta. To co niektórzy piszą to poprostu "żal.pl" :cry:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

26 Sty 2010, 11:59

krikus pojęcia nie masz a piszesz... Taka Viki ma ze 400 tyś km spokojnie. Dlaczego? Bo jest dieslem w kombi i nikt jej nie kupował po to, żeby stała w garażu. Diesel musi jeździć i to dużo - inaczej jego zakup się nie opłaca. Jest pewna (duża) grupa naiwnych ludzi, dla których przebieg jest rzeczą świętą i właśnie na ich wyraźne życzenie większość aut ma cofane liczniki.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Sty 2010, 12:05

Przepraszam, a jeśli ta Vectra ma przejechane 170 tys za 12 lat to daje jakieś 15 tys na rok, to powiedz mi czy to auto stało wiekszość w garażu?
-no chyba raczej nie :!:

Z wielu bezpodstawnych opinii na tym forum idzie wywnioskować że ten kto sprzedaje auto 10 letnie lub starsze z przebiegiem nie większym niz 200 tys ten jest oszustem, kretaczem który cofie liczniki :neutral:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

26 Sty 2010, 12:32

Cofnąć przebieg z elektronicznym wyświetlaczem to kilka minut roboty, a zysk dla handlarza jest znaczny, bo gdy auto ma nastukane 400tys. km (dla kilkunastoletniego diesla to standard) nikomu nie sprzeda bo każdy będzie chodził i wybrzydzał, a gdy cofnie na 200 to pójdzie w ciągu kilku dni z pocałowaniem ręki. Bardzo dużo osób patrzy głównie na przebieg bo nie każdy umie ocenić stan auta po innych rzeczach, stąd takie manewry.

Owszem, nie ma co się bać przebiegu rzędu 200-300tys. km, bo jeśli auto w dobrym stanie to jeszcze pojeździ, ale stan trzeba ocenić inaczej niż patrząc na kombi w dieslu które ma 170tys. i 12 lat i myśleć że to super okazja, bo na allegro są w takim razie same "super okazje". Niemcy robią znacznie więcej kilometrów rocznie niż Polacy, a że głupi nie są to nikt tam nie sprzeda okazyjnie takiej perełki.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

26 Sty 2010, 12:44

Wystarczy wejśc na Mobile De i tam zobaczyc ogłoszenia i ile mają wszystkie tam normalnie sprzedawane auta przekulane... Nikt ma takich przebiegów jak w PL...10-letnie diesle z przebiegiem 300-400 tys.to standard,a pózniej przyjeżdżają do nas i mają 160...
artur73
Awatar użytkownika

26 Sty 2010, 13:05

artur73 Ty to wiesz, ja to wiem ale co niektórzy tak ślepo wierzą w przebieg, że gotowi oczy Ci wyłupić za słowo prawdy ;) Jako ciekawostkę napiszę (może już o tym wspominałem - nie pamiętam): równolegle ze mną mojego Focusa oglądało małżeństwo - im wystarczyło spojrzeć na licznik (185 tyś km z książką serwisową), żeby stwierdzić, że auto nie warte zakupu bo ma tak dużo najechane. Ja obejrzałem, następnego dnia zabrałem go na stację, pojeździłem sobie i będąc świadomym, że te 185 tyś to przebieg już po korekcie auto kupiłem i służy mi dobrze. Jakiś miesiąc po zakupie znalazłem za schowkiem dokument świadczący o tym, że auto w sierpniu 2007 r. miało 205 tyś km - czyli dokładnie 7 lat od daty produkcji. Podsumowując auto ma ~ 280 tyś (na liczniku 200 tyś), jeździ dobrze, mimo obecnych mrozów pali tak, że zawstydza niejednego benzyniaka i Turbodymomana :P ale gdybym chciał je wystawić na giełdzie i podał oryginalny przebieg to nikt nawet nie spojrzy na nie.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Sty 2010, 13:58

I to są właśnie te wyjątki od reguły. Nie można powiedzieć, że auto jest zatyrane i zajechane bo ma tylko 170 000km przebiegu. W życiu codziennym występują różne grupy społeczne i tyle ludzi na świecie, których nie znamy. Za to ja znam bardzo dużo ludzi, którzy mają Turbo Diesle, i jeżdżą nimi po 3-4 lata a dzienny przebieg to 20 km doliczając trasę nad morze i z powrotem, są zadowoleni (rocznie wychodzi +/- 10000 km) Skąd w ogóle wzięła się tak głupia teoria, że Diesle to wół roboczy ? bo jest tani w eksploatacji ? czyli co od dziś wszystkie auta z gazem mają 450 000 km co najmniej !! bo przecież gaz ~ 2 zł. Shit Shit Shit !

po 1. Wysoki przebieg auta nie świadczy o zużyciu auta jeśli naprawiane/wymieniane było wszystko na czas zgodnie z zasadami.
po 2. Nie istnieje takie coś jak zajechane wszystkie "Diesle" nawet te za 9000 zł z 1995r.
po 3. Polak jest naiwny i głupi. I to co napiszę nie jest odwrotnym przykładem dla diesla. Przyjeżdża kiedyś kilient, ogląda wychuchanego passata (benzyna) 1999r. - patrzy na przebieg (270 000km) - mówi "szkoda, że tak wysoki przebieg", co kolega na to "Pan pójdzie do domu żona zrobi kawkę a ja Panu wklepie 170 000km" - klient miał taką minę :shock:

Jaki z tego morał - Polacy to durny i naiwny naród.
STi
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń