Kupię samochód - 15-16k diesel

07 Maj 2017, 10:22

SzybkiLeszek napisał(a):lexus is200 który z dupy przypomina golfy 3 (oczywiście z "lexusami") pod lokalnymi remizami. To tak odwołując się do Twojej niepotrzebnej wypowiedzi.

To Gulfy i Syfiki oraz Szpalchlibry chciały być Lexusem, nie na odwrót.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Maj 2017, 10:41

Ja jeszcze bardziej zobrazuje z czym mają problem napaleni na BMW / Audi (szczególnie na ON i żeby nie trzeba było rozrządu robić od razu) - jak mnie jakaś dziewczyna pyta jaki mam samochód to zawsze mówię Toyota :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

07 Maj 2017, 23:31

Dlaczego wrzucasz wszystkich do jednego worka ? Czy ja gdzieś dałem do zrozumienia, że chcę kupić auto za połowę jego wartości ? Zapytałem o e90 orientacyjnie, dostałem odpowiedź, poznałem jakie koszta niesie za sobą taka inwestycja, ile trzeba by dołożyć i tyle w temacie. Nie rozumiem o co masz ból dupy jednak proszę uprzejmie byś swoje mądrości schował do kieszeni :) Jak już komentujesz, komentuj tak bym miał z tego jakąś korzyść bo chyba od tego jest to forum :)

Generalnie e90 odpada, pozostaje aktualnie :
- vectra c 2.0t
- e39
- e46
- volvo s60

Na sam samochód ostatecznie zamierzam przeznaczyć do 16 tysięcy, zdecyduje się na to co kupie w tych pieniądzach w najlepszym stanie.
SzybkiLeszek
Nowicjusz

Auto: Ford Focus mk1
Silnik: 2.0 zetec
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

08 Maj 2017, 00:09

[link do oferty na Olx wygasł]

Co sądzicie ? Czy ten silnik nadaje się do gazu ?
SzybkiLeszek
Nowicjusz

08 Maj 2017, 07:29

Każdy silnik w s60 nadaję się do lpg

A co konkretnego egzemplarza w umytym silnikiem...powiem Ci na przykładzie bo mam identyczne auto (ten sam silnik, rocznik) noooo i moje, sprawdzone i z historią kosztowało w zeszłym roku 22
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Maj 2017, 10:03

Ładny, tani, 2k odsłon i nikt nie wziął? W podobnej cenie Golfy IV chodzą z 1.8T i nikt by nie chciał S60 w takiej cenie? :D
galakty
Forumowicz VIP

08 Maj 2017, 17:50

Za 13 tysięcy to co najwyżej zadbane 2.4 140KM znajdziesz.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

08 Maj 2017, 19:37

SzybkiLeszek napisał(a):Nie rozumiem o co masz ból dupy

Nikt tu nie ma bólu - kupiłem sobie maść w czopkach ;)
A poważnie - mamy dość pytania o BMW po kosztach i już były pomysły aby zrobić poradnik o tym Januszowaniu "premium". Przykład z dziś:
sedan-benzyna-do-25k-pln-vt100872.htm#p652566
Jakbyś obserwował AutoBawaria na Facebooku, to byś wiedział jakie agresywne podejście mają właściciele do takiego "aby taniej". Ja tu jestem spokojny jeszcze.

Także zaczynając poszukiwania auta odpowiedz sobie - czy mnie stać na jego utrzymanie, bo "że diesel to mało pali" lub "LPG jest tanie" to żadne, tylko naiwne argumenty.
Dla mojego kolegi 500zł które dziś zapłacił w warsztacie w Skodzinie za eksploatacje typu tarcze, klocki, sworzeń i końcówka to DUŻO... A wyciek ze skrzyni to powód do sprzedaży, bo naprawa to 450zł...
tak, ma LPG (wszystko się łączy w całość).
A Ty chcesz Volvo BMW czy Saaba 2,0T pod blachą Opla (tutaj też mam niezłą historię sąsiada-niewolnika od 2 lat swojego "oszczędnego" diesla - może czytałeś).
Rozpatrując te marki:
- nie powinieneś szukać najtańszych ofert tylko powyżej średniej (czego nie czynisz);
- budżet pozwala Ci na utrzymanie auta w idealnym stanie na konkretnych częściach w razie napraw
- OC nie kupujesz ratami tylko płacisz od ręki
- zatankowanie do pełna BENZYNY to dla Ciebie nieduży wydatek
- LPG montujesz jako sposób na odłożenie pieniędzy na coś innego, a nie aby wiązać koniec z końcem

Ja się do tego zastosowałem i Tobie też radzę.
TO JEST MOJA ZŁOTA MYŚL.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

08 Maj 2017, 23:26

Po wymianie paru uprzejmości w końcu prawisz tak jakbyś chciał mi w jakiś sposób pomóc :P

Zgadzam się prawie ze wszystkim co napisałeś w 100 %. Jedynie poza wzmianką na temat ubezpieczenia :)

Ogólnie diesla odrzucam, poczytałem trochę, wiele macie racji, że kilkunastoletnie dieselki będą miały swoje przejechane, poza tym moje przebiegi oraz dzienne trasy raczej bardziej będą odpowiadały pod silnik benzynowy. Co do rozglądania się za samochodami w cenie powyżej średniej rynkowej to mam pewien problem, w przypadku volvo s60 szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jaka to kwota, przeglądając serwisy aukcyjne rozbieżność w cenach jest potężna. Teraz pytanie odnośnie LPG (które w tej sytuacji nie jest rozwiązaniem "byle wiązać koniec z końcem"), lepiej kupić przykładowo Volvo już zagazowane, wiadomo, takie inwestycje jak LPG przeważnie podczas sprzedaży nie podnoszą znacząco wartości pojazdu czy samemu je włożyć ? Podrzucę przy okazji parę linków, może coś polecicie.

Prośba też do Inviego, mógłbyś coś powiedzieć na temat jazdy volvo w tym silniku ? Jakie spalanie, przyjemność z jazdy, czy mocy starcza ?

Pozdro !
SzybkiLeszek
Nowicjusz

08 Maj 2017, 23:33

O ile instalacja nie ma więcej niż te 4-5 lat to możesz rozpatrzyć kupno.
galakty
Forumowicz VIP

09 Maj 2017, 00:06

[link do Sprzedajemy wygasł]
początek produkcji, osoba prywatna, cena chyba niska ?

Ogólnie chyba s60 odpada, nie ten budżet, ciężko znaleźć coś z turbo do 16k bez gazu ;p w takim razie jestem w kropce, coś poradzicie ?
SzybkiLeszek
Nowicjusz

09 Maj 2017, 09:21

dzida napisał(a):Nikt tu nie ma bólu - kupiłem sobie maść w czopkach A poważnie - mamy dość pytania o BMW po kosztach i już były pomysły aby zrobić poradnik o tym Januszowaniu "premium". Przykład z dziś:sedan-benzyna-do-25k-pln-vt100872.htm#p652566 Jakbyś obserwował AutoBawaria na Facebooku, to byś wiedział jakie agresywne podejście mają właściciele do takiego "aby taniej". Ja tu jestem spokojny jeszcze.Także zaczynając poszukiwania auta odpowiedz sobie - czy mnie stać na jego utrzymanie, bo "że diesel to mało pali" lub "LPG jest tanie" to żadne, tylko naiwne argumenty. Dla mojego kolegi 500zł które dziś zapłacił w warsztacie w Skodzinie za eksploatacje typu tarcze, klocki, sworzeń i końcówka to DUŻO... A wyciek ze skrzyni to powód do sprzedaży, bo naprawa to 450zł... tak, ma LPG (wszystko się łączy w całość).A Ty chcesz Volvo BMW czy Saaba 2,0T pod blachą Opla (tutaj też mam niezłą historię sąsiada-niewolnika od 2 lat swojego "oszczędnego" diesla - może czytałeś). Rozpatrując te marki:- nie powinieneś szukać najtańszych ofert tylko powyżej średniej (czego nie czynisz);- budżet pozwala Ci na utrzymanie auta w idealnym stanie na konkretnych częściach w razie napraw- OC nie kupujesz ratami tylko płacisz od ręki- zatankowanie do pełna BENZYNY to dla Ciebie nieduży wydatek- LPG montujesz jako sposób na odłożenie pieniędzy na coś innego, a nie aby wiązać koniec z końcemJa się do tego zastosowałem i Tobie też radzę.TO JEST MOJA ZŁOTA MYŚL.

dzida, to zdecydowanie Twój najgenialniejszy post jaki kiedykolwiek powstał na tym forum :ok: Powinien zostać gdzieś podwieszony i służyć za poradnik o premium dla Janusza.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

09 Maj 2017, 09:58

Po tym poście dzidy wychodzi, że stać mnie na premium :D

Zawarł całą ideę "hejtu" marek premium i wyższych segmentów. Kupić to nie problem, nawet kredyt czy pożyć od kumpla i jedziesz po auto. A co potem? Czy wahacze za 1 tyś spowodują, że auto postoi na parkingu do wypłaty?
galakty
Forumowicz VIP

09 Maj 2017, 14:18

No to reasumując, jako 23 latek z budżetem miesięcznym wspólnie z narzeczona wys. 4-5k (zależnie od miesiąca), biorscym na zakup nowego wozu kredyt gotówkowy nie stać mnie na utrzymanie żadnego samochodu z marek "premium" i powinienem zakręcić się pomiędzy jakiś szewroletem bądź wieśwagenem (oczywiście gulf i paseratri) ?
SzybkiLeszek
Nowicjusz

09 Maj 2017, 14:19

Udaje się zatem na forum rowerowe i poszukam jakiegoś dwuosobowego!
SzybkiLeszek
Nowicjusz