Kupiłem nie dawno uaza i chciałbym sie podpytac

15 Mar 2017, 18:00

jest on z 84r. i chce wyminic w nim wsztkie oleje i plyny.
mam silnij 2.4d andoria prawdopodobnie pierwsza regenerecja bo wiem ze w nowszym wypuscie pokrywe zaworow mozna rozdzielic na dwie czesci a moj tego nie ma.
Jaki najlepiej wlac do niego olej jaka sombolike czy normalny czy gesciejszy.
do skrzyn i mostow jest ten sam olej i tez zapytanie jaki? czy tradycyjny hipol czy gesciejszy? i poprosilbym nazwe i numer oleju
oraz tez rozrzad chcialbym wyminic. oraz wszystkie filtry ale nie wiem jakie mam kupic bo na tym zabardzo sie nie zdnam a ludzie mi rece roskladaja :(
z gory dziekuje
Luks16
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 05 1995
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Uaz
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1984

21 Mar 2017, 00:02

nie ma olejów gęściejszych czy rzadszych ;p
do silnika lejesz 10W40 albo 15W40, w zależności od tego z czego ten silnik to nawet do 7,5 litra oleju tam wchodzi
mosty/skrzynia/reduktor 80W90 albo 75W90, jeśli zamierzasz topić auto to hipol ale wymieniać często

rozrząd pasek 2 roli i uszczelniacz (tyle chyba było w komplecie do 4C90) koszt nikły (60-80pln, na pewno dostępne na alledrogo), z silnikiem jak coś pojedź do ludzi robiących Lubliny, Honkery, Żuki
fitr powietrza/oleju to już zależy jaką masz rzeźbe pod maską, nikt tego Ci nie powie wyjmij co masz idź dobierz w sklepie po numerach/wyglądzie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szukasz samochodu do XXX zł? Przeczytaj koniecznie!
    Jesteś na tym forum pierwszy raz? Szukasz porady co kupić do wybranej przez Ciebie kwoty? Użyj wyszukiwarki! Może znalazła się już odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie, a Ty zaoszczędzisz swój czas! Dbaj o forum i ...