Kupno auta, prośba o pomoc do znawców motoryzacji.

16 Lip 2010, 13:49

Witam serdecznie wszystkich znawców motoryzacji i użytkowników forum,

W związku ze zmianą auta i uzbieraniem pewnych funduszy chciałbym się poradzić, jakie auto kupić . Mam pewne preferencję i kilka aut, które "chodzą" mi po głowie, ale chciałbym to podeprzeć czyjąś fachową opinią. A więc tak. Chciałbym kupić auto w cenie do 31 tyś. Co mi się podoba ? Takie są moje opcję: (wszystkie auta w dieslu).

- Golf V
- Astra III GTC
- Audi A3
- Audi A4 B6
- Seat Leon II

Podoba mi się też Vectra C - GTS, ale od 3 osób słyszałem, że są bardzo awaryjne i nie polecają tego auta.

Co o tym sądzicie ? Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi i zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam
Pozdrawiam wszystkich fanów motoryzacji.
Zvjezdan66
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia

16 Lip 2010, 23:03

Każde z tych aut jest warte zainteresowania i żadne z nich nie jest symbolem awaryjności, ale wg. mnie Astra GTC ma najciekawszą stylistykę z wymienionych, dosyć mocne i elastyczne silniki i daje niezłą frajdę z jazdy, szczególnie z panoramicznym dachem.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

16 Lip 2010, 23:27

Dziękuję za odpowiedź. Jeśli chodzi o moją opinię, to powoli wykluczam (nie wiem czy słusznie) Audi A4 ze względu na rocznik. Niestety, ale takie Audi kupie w roczniku 2001-2003, a nie ukrywam, że interesowało by mnie nowsze auto. Seat Leon jest ładny, ale nie podoba mi się jego wnętrze, chociaż na pewno cenie sobie jakość jego silników. Obawiam się, że w granicy 28-31 tyś. nie dostanę też fajnego Audi A3, tylko już mocno "zmęczone" i to mnie też trochę strofuje od tego auta, mimo, że bardzo mi się podoba! Tak więc zostaje Golf V lub Astra GTC. Może ktoś jeszcze posłuży swoją radą i opinią ? Będę bardzo wdzięczny.
Zvjezdan66
Nowicjusz

17 Lip 2010, 01:19

Golf V za 31tysięcy tez nie będzie w dobrym stanie:) Więc pozostaje Ci chyba tylko Astra, nie jest zła ale to Łopel...
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

17 Lip 2010, 11:51

No właśnie Panowie, czy sama marka Opel powinna odstraszać ? Oprócz tego, że szybko traci na wartości, czy faktycznie lepiej się nie "pakować" w Opla ?
Zvjezdan66
Nowicjusz

17 Lip 2010, 12:37

Wg mnie Opel nie jest złą marką. Produkuje dobre samochody w porównaniu do cen. Sam zamierzam kupić Opla za kilka miesięcy.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważaj na Pieszych na wielopasmowych jezdniach
    Do najbardziej niebezpiecznych miejsc dla pieszych należą przejścia przez wielopasmowe jezdnie bez sygnalizacji świetlnej. Do potrąceń najczęściej dochodzi, gdy pieszy wchodzi na oznaczone przejście, widząc zatrzymujący się ...

17 Lip 2010, 15:53

Opel to marka na tym samym poziomie co VW i Seat które bierzesz pod uwagę.
Więc sam oceń.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Lip 2010, 23:06

Rozważyłbym jeszcze zakup Mazdy 3 albo Toyoty Corolli.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika