Kupno auta, prośba o pomoc do znawców motoryzacji.

16 Lip 2010, 13:49

Witam serdecznie wszystkich znawców motoryzacji i użytkowników forum,

W związku ze zmianą auta i uzbieraniem pewnych funduszy chciałbym się poradzić, jakie auto kupić . Mam pewne preferencję i kilka aut, które "chodzą" mi po głowie, ale chciałbym to podeprzeć czyjąś fachową opinią. A więc tak. Chciałbym kupić auto w cenie do 31 tyś. Co mi się podoba ? Takie są moje opcję: (wszystkie auta w dieslu).

- Golf V
- Astra III GTC
- Audi A3
- Audi A4 B6
- Seat Leon II

Podoba mi się też Vectra C - GTS, ale od 3 osób słyszałem, że są bardzo awaryjne i nie polecają tego auta.

Co o tym sądzicie ? Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi i zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam
Pozdrawiam wszystkich fanów motoryzacji.
Zvjezdan66
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia

16 Lip 2010, 23:03

Każde z tych aut jest warte zainteresowania i żadne z nich nie jest symbolem awaryjności, ale wg. mnie Astra GTC ma najciekawszą stylistykę z wymienionych, dosyć mocne i elastyczne silniki i daje niezłą frajdę z jazdy, szczególnie z panoramicznym dachem.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

16 Lip 2010, 23:27

Dziękuję za odpowiedź. Jeśli chodzi o moją opinię, to powoli wykluczam (nie wiem czy słusznie) Audi A4 ze względu na rocznik. Niestety, ale takie Audi kupie w roczniku 2001-2003, a nie ukrywam, że interesowało by mnie nowsze auto. Seat Leon jest ładny, ale nie podoba mi się jego wnętrze, chociaż na pewno cenie sobie jakość jego silników. Obawiam się, że w granicy 28-31 tyś. nie dostanę też fajnego Audi A3, tylko już mocno "zmęczone" i to mnie też trochę strofuje od tego auta, mimo, że bardzo mi się podoba! Tak więc zostaje Golf V lub Astra GTC. Może ktoś jeszcze posłuży swoją radą i opinią ? Będę bardzo wdzięczny.
Zvjezdan66
Nowicjusz

17 Lip 2010, 01:19

Golf V za 31tysięcy tez nie będzie w dobrym stanie:) Więc pozostaje Ci chyba tylko Astra, nie jest zła ale to Łopel...
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

17 Lip 2010, 11:51

No właśnie Panowie, czy sama marka Opel powinna odstraszać ? Oprócz tego, że szybko traci na wartości, czy faktycznie lepiej się nie "pakować" w Opla ?
Zvjezdan66
Nowicjusz

17 Lip 2010, 12:37

Wg mnie Opel nie jest złą marką. Produkuje dobre samochody w porównaniu do cen. Sam zamierzam kupić Opla za kilka miesięcy.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

17 Lip 2010, 15:53

Opel to marka na tym samym poziomie co VW i Seat które bierzesz pod uwagę.
Więc sam oceń.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Lip 2010, 23:06

Rozważyłbym jeszcze zakup Mazdy 3 albo Toyoty Corolli.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika