Nie zapłaciłem OC w okresie 30dni. Prosze o pomoc znawców.

09 Lis 2009, 20:08

Witam! Wszystkich jest to mój debiut na tym forum więc prosze o wyrozumiałość :)

Otóż:

Kupiłem samochud marki Rover 200, w ciągu 30dni przerejestrowałem na siebie, ale nie zająłem sie OC, Samochud kupiłem 29.08.2009. Do ubezpieczyciela zgłosiłem sie 19.10.2009. Poprzedni własciciel miał w MTU i ja też chce kontunułować w MTU. No i tak ubezpieczyciel wypełnił wniosek o wystawienie polisy, mam ten wniosek, i teraz pytanie czy ja miałem się gdzieś z nim zgłosić? czy tylko czekać na kwitek który przyjdzie mi do zapłaty słyszałem ze do miesiąca. Będę nadpłacał dni do wypisania przez niego wniosku o polise czy do wpłynięcia wniosku? Dodam że ubezpieczenie kosztuje mnie 540 złotych za pół roku, ile będzie mniejwiecej kosztować mnie z ta nadpłata za te dni?

Troszkę namieszałem ale mam nadzieje ze kumaci będą wiedzieć o co chodzi i pomogą :wink: dziękuje za wszystkie odpowiedzi..

[ Dodano: Pon Lis 09, 2009 20:52 ]
Proszę o odpowiedz...
zloty506
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

09 Lis 2009, 23:36

z tego wynika, że pewnie Ci wystawili nową polisę lub aneks do poprzedniej.

Niezbyt jasno opisałeś sytuację ale wydaje się, że dalej masz ważne OC i czekasz teraz na dokumenty na Ciebie wystawione.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

09 Lis 2009, 23:58

A jaki wniosek wypełnił ubezpieczyciel,bo nie rozumiem?
Rzecz jest taka,że jak w ciągu 29 dni od daty zakupu samochodu(piszę 29 dni,ponieważ umowę trzeba wypowiedzieć najpóźniej jeden dzień wcześniej),to OC przechodzi na ciebie automatycznie.Jeżeli sam się nie zgłosisz do ubezpieczyciela po aneks do polisy,to ubezpieczyciel cię sam przeliczy i może wyśle ci aneks i kwitek do zapłaty.Ale niekoniecznie.Najlepiej by było,jakbyś sam zadzwonił do MTU i załatwił to na sam,a nie czekał aż oni się tym zaintersują.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Lis 2009, 09:45

Byłem w MTU i Koleś wypisał tai wniosek:
Wniosek o wystawienie polisy oc dla nabywcy samochodu.

tak ten wniosek o polise jest na mnie wypisany, ale czy ja miałem sie gdzieś z nim zgłosić??

Wiem teraz automarycznie ubezpieczenie przeszło na mnie tylko, że nie będę jezdził na polisie tylko na takim kwitku? tak? który ma przyjśc do miesiąca od kiedy MTU wypisało ten winiosek.(płace na poczcie)

I chciałem zapytać ile wyjdzie mi do zapłaty na tym kwitku bo, koleś z MTU mówił że będę musiał nadpłacić te dni które mineły od tych 30:)

[ Dodano: Wto Lis 10, 2009 18:33 ]
????
zloty506
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

10 Gru 2009, 20:24

jak sprowadziles auto z zagranicy to auto moze nawet pół roku stać i moze oc niemiec, ale wtedy musisz nim nie jezdzić
piotrauto
Stały forumowicz

28 Cze 2010, 17:27

Musisz się zgłosić lub napisać e maila jak byś miał w PZU to mógł byś wszystko załatwić drogą elektroniczną mają bardzo wygodny system.
griff
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

29 Cze 2010, 17:31

No to będzie tak,jak napisał DariuszSawicki - umowea przeszła normalnie na Ciebie i teraz albo czekasz na dokumenty, albo kontaktujesz się z ubezpieczycielem ( lepiej to drugie ). Ten ci wypisuje polisę i jest ok.
Co do kwoty, to nikt ci tego nie powie - zrobi to tylko i wyłącznie ubezpieczyciel, ponieważ obliczenie składki wynika z różnych czynników dotyczących samochodu jak i właściciela.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Lip 2010, 17:05

ile zaplacisz za oc najbardziej zalezy od pojemności silnika i wieku kierowcy i stażu za kółkiem
piotrauto
Stały forumowicz