Kupno samochodu BMW e36

03 Sie 2011, 11:54

Dzięki za szczegółową odpowiedź , widzę że znasz się na rzeczy wiec mam pytanie czy lepiej kupić BMW e36 diesel czy benzyna+gaz i czy jest sens kupować to auto do 7000 zł czy poszukać mniej popularnych marek samochodów ... ??
mozambiko
Nowicjusz

03 Sie 2011, 12:36

Mieliśmy E36 325TDS w sedanie i było ok, 5lat w rodzinie tylko na bieżąco elementy eksploatacyjne i autko bezawaryjne, ale to zależy na jaki egzemplarz "zemsty Hitlera" trafisz, jeśli TDS jest/był źle eksploatowany to niestety nie będzie tak bezawaryjny. Teraz jest M43B16 czyli benzynka i śmiga bezawaryjnie już od 40.000km w drugim E36 i również tylko płyny itp. wymieniane. Mieliśmy jeszcze w Samuraiu iS'a M42B18 140KM silnik bardzo brutalnie traktowany w terenie i również bezawaryjny. Co do gazu to nie wypowiem się, nie jestem zwolennikiem LPG. Silnik musi być w dobrej kondycji i trzeba o nie dbać szczególnie o TDS'a który pomimo tego że ma trochę więcej KM nie jest silnikiem do sportu tylko motorem do spokojnej jazdy. Za 7.000 spokojnie da się znaleźć coś w sensownym stanie.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

03 Sie 2011, 12:42

Wszystko zależy jak dużo będziesz jeżdził.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Sie 2011, 15:45

Generalnie ja dużo nie będę jeździł dlatego myślę kupić auto zagazowane . A ile takie E36 jest w stanie zrobić km bo na allegro dużo tych BMW jest co ma 200 000 z hakiem przebiegu ale to raczej mało realny przebieg i załóżmy że ma 300 000 przebiegu realnie i czy jest ono jeszcze w stanie trochę pojeździć ?? zakładając ze kupuje od starszej osoby i ze nie było katowane ...
mozambiko
Nowicjusz

03 Sie 2011, 20:19

Wszystko zależy od konkretnego egzemplarza w jakim jest stanie i jak był traktowany, jeśli dobrze utrzymany z przebiegiem nawet 400.000 będzie jeszcze jeździł :wink:
Jogi4x4
Stały forumowicz

03 Sie 2011, 22:02

BMW od starszej osoby?Raczej wątpie,szczególnie E36.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Złota Kierownica 2012 - Opel Zafira Tourer
    Opel Zafira Tourer został uhonorowany nagrodą Golden Steering Wheel ("Złota Kierownica"), o którą w tym roku ubiegało się sześć modeli samochodów typu van. Ten prestiżowy europejski tytuł jest kolejnym sukcesem ...
    Nowe modele Mitsubishi eK Wagon i eK Custom
    Firmy Mitsubishi Motors Corporation i Nissan Motor Co., Ltd. ogłosiły nazwy i zaprezentowały sylwetki nowych, wspólnie opracowanych samochodów segmentu mini przeznaczonych wyłącznie na rynek japoński. Sprzedaż ...

03 Sie 2011, 22:08

aha :D mówiłeś ze miałeś diesla 2.5 jakie miała spalanie ?? :wink:
mozambiko
Nowicjusz

03 Sie 2011, 22:10

A e36 czasami widywało się takich po 40 z rodzinką:P ale czasami , najczęściej to młodzi gniewni z zimnym łokciem :D:D
mozambiko
Nowicjusz

03 Sie 2011, 22:51

No niestety własnie.
Barol
Awatar użytkownika

04 Sie 2011, 11:46

325TDS spalanie w trasie koło 6.5l a automacie. A E36 nie musi być od starszej osoby aby było dobrze utrzymane, trzeba szukać, ja swoje znalazłem po 3 miesiącach szukania i zjeżdżenia połowy kraju ale było warto. :wink:
Jogi4x4
Stały forumowicz

04 Sie 2011, 12:38

A E36 nie musi być od starszej osoby aby było dobrze utrzymane, trzeba szukać, ja swoje znalazłem po 3 miesiącach szukania i zjeżdżenia połowy kraju ale było warto

To nieźle na paliwo dołożyłeś, pewnie kupiłbyś za to auto w swoim mieście o niezłą sumke droższe i lepsze:)

A autor tematu powinien chyba w końcu się zdecydować czego oczekuje. To że są kompromisy wygody, dobrej marki, szpanerstwa i ekonomiczności to niezłe bajki. Jeśli chcesz markę i niezłą moc pod maską to zapłać najpierw odpowiednią sumkę i nie oczekuj że będzie ekonomiczne, a już lpg w BMW to pasuje tak jak lpg do focusa ....czyli w ogóle:) A więc:
Chcesz jeździć przebojowo i mieć markę? Kup e36
Chcesz jeździć oszczędnie kup Vectre B 3 lata młodszą od e36
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

04 Sie 2011, 14:45

Możesz mi powiedzieć gdzie napisałem ze chce mieć moc w aucie ???? i ze chce oszczędnie jeździć ??
mozambiko
Nowicjusz

04 Sie 2011, 14:51

myślę kupić auto zagazowane

Twoje słowa, auto na gaz nie kupuje się dla hecy, ale dla oszczędności, czyli ewidentnie zależy Ci na oszczędności. A po drugie BMW e36 nie kupują ludzie, którzy chcą spokojnie się przemieszczać. Coś mi tu nie pasuje u Ciebie.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

04 Sie 2011, 15:09

yyyy. Oszczędnie można tez jeździć dieslem ,faktycznie wydam 7000 k żeby szaleć autem , jak bym chciał szaleć to bym kupił malczana albo Poldka za parę groszy i potem by mi się wróciło za złomowanie ...
mozambiko
Nowicjusz

04 Sie 2011, 15:11

a wogóle bądźmy szerzy kto teraz nie chce jeździć oszczędzanie ja paliwo po ponad 5 zł i ma iść jeszcze w górę ...
mozambiko
Nowicjusz