Kupno taniego samochodu - dylemat

25 Sty 2014, 17:00

Witam. Niestety pora na inny samochód. Wczoraj zatarłem silnik z mojej ibizie, winowajca okazał sie niedogrzany silnik + mróz = brak smarowania i po silniku :( lokalni mechanicy wołają za remont silnika ok 4 tysiecy, przełozenie innego silnika ~ 3 tysiace .. na dodatek skrzynia biegów rzęzi i przegub strzela, do tego przegląd sie konczy wiec raczej nie opłaca się reanimowac seata :(

ale do rzeczy .. musze pilnie kupić inny samochód, funduszy w sumie brak i teraz mam dylemat co robić ..

mam do wyboru : kupno astry F rocznik 93, 1.4 v8 od znajomego, zrobione tylne nadkola + cala elektryka, samochód w sumie do jazdy za 1,5 tys zł ( + na start rozrząd, olej, filtry )

2 opcja - dozbierac i kupić coś za ok 5-6 tysięcy .. tylko co .. przeglądajac ogłoszenia można natrafić w tej cenie klase aut w stylu matiza, jak i focusa, astre II itp wiem że w tej cenie będzie to troche padlina + na start rozrzad i inne rzeczy ..

pomożecie w decyzji ? w sumie to nawet kupno tej astry to dla mnie zabójstwo dla portfela ale co zrobić, samochód potrzebny na gwałt :D

potrzebuje czegoś mało awaryjnego, co nie spali dużo paliwa, najchętniej 5 drzwiowy i bez wad konstrukcyjnych w stylu zamarzająca odma, albo notorycznie pękające linki sprzęgła ..
Ostatnio edytowany przez hape, 25 Sty 2014, 19:45, edytowano w sumie 1 raz
hape
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

25 Sty 2014, 17:08

hape napisał(a):2 opcja - dozbierac i kupić coś za ok 5-6 tysięcy .. tylko co .. przeglądajac ogłoszenia można natrafić w tej cenie klase aut w stylu matiza, jak i focusa, astre II itp wiem że w tej cenie będzie to troche padlina + na start rozrzad i inne rzeczy ..
W tej cenie Focus i Astra II to nie będzie padlina, to będzie kompletny złom do którego dołożysz drugie 6k :!:
Jaki masz aktualnie budżet?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Sty 2014, 19:43

aktualnie budżetu to nie mam żadnego, bo nie przewidywałem zmiany samochodu :( ale z racji tego, że musze czymś dojeżdzać do pracy to niestety czeka mnie zakup czegokolwiek. I mam 2 wyjścia :

- kupić astre I z 93 roku 1.4 60km w ładnym stanie, zrobione nadkola tylne, auto po wymianie całej wiązki elektrycznej, ogółem to tylko wsiadać i jechac, za 1,5 tys zł ( auto od znajomego, stoi w garażu i mniej wiecej wiem co i jak z nim )

- 2 opcja to wykołować skads 5-6 tysięcy i wtedy kupić cos '' lepszego '' . Tylko wiem że w tej cenie też żadnego cudu nie kupie, bo nie osukujmy sie, że nikt całkowicie sprawnego auta sie nie pozbedzie :D

ibiza byla z 98 roku i troche obawiam sie astry z 93 roku, przeciez to w tym roku bedzie mialo 21 lat, masakra .. ale przy braku budżetu to chyba nic innego mi nie pozostaje
hape
Nowicjusz

25 Sty 2014, 19:55

Jeśli ta Astra pewna to brać :)

P.S Nigdy nie robili astry V8, jak już to 8v :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Sty 2014, 20:00

To bierz Astre. No i co ze z 93 roku? Rocznikiem się nie jeździ.
Koniu
Forumowicz VIP

25 Sty 2014, 20:32

moje niedopatrzenie, chodzilo o jednostke 8 zaworową ;) w poniedziałek mam ją dokładnie sobie zobaczyć, przejade sie, oby przez rok służyła bez większych awarii :) dziękuje za porade, pozdrawiam :)
hape
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Mercedes klasy A
    Mercedes pokazał kolejną generację klasy A. Silniki, które będą dostępne to m.in. 1,4 turbo 163KM (A200), 2,0 turbo 220KM (A250) oraz 1,5 diesel 116KM (A180d). Później paleta ma się rozszerzyć. Moim zdaniem ...

25 Sty 2014, 20:35

Jezeli zadbana to dlugo posluzy. Potem ja jeszcze sprzedasz :)
Koniu
Forumowicz VIP