L R Freelander - SZYBERDACH

20 Sty 2009, 19:07

Po zakupie auta szyberdach nie działał, dzisiaj odkryłem że nie ma bezpiecznika wiec załadowałem. Z oporami otworzył sie do ok 1/3, 1,4 zaczął wracać również z oporami i na raty, nie wrócił już na swoje miejsce. Coś trzeszczało jakby jakieś sprzęgiełko przeciążeniowe po czym ucichło i zero reakcji po kilku minutach coś samo kliknęło i znowu zaczał działać ("sprzęgiełko") dalej nie otwiera i nie zamyka tylko chodzi w pewnym zakresie, jest aktywna lewa strona (nad kierowcą)
PYTANIA
- co się rypło?
- zdejmować całą podsufitkę czy z góry sie dostawać bo widać śrubki?
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

20 Sty 2009, 20:41

A nie spadło mu coś na dach, albo nie wcisnąłeś podsufitki?Przy zakupie wcisnąłem tak mocniej i tak się stało, ale sprzedawca podważył w jednym miejscu śrubokręcikiem od Stihla i było ok.I z tego powodu go nie kupiłem :D .
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

20 Sty 2009, 21:07

Nic mu nie spadło, a podsufitka wygląda jak z pod igły. Jak do tego się zabierać???
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Sty 2009, 21:21

musisz sciagnac podsufitke- szybe sie odkreca z zewnatrz jak jest otwarty lekko szyber dach
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Sty 2009, 21:32

Dzięki, od jutra działam!
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Sty 2010, 18:36

witam mam ten sam problem z szyber dachem czy moze rozwiazales ten problem ?jak tak moglbys opisac jak naprawic szyber dach
z gory dziekuje
allauto
Nowicjusz

Miejscowość: anglik
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    BMW Concept serii 5 Gran Turismo 2009
    BMW Concept serii 5 Gran Turismo łączy w sobie elegancję, przestronność i adaptacyjność. Atrybuty typowe dla prestiżowego sedana, nowoczesnego i wszechstronnego auta typu SAV (Sports Activity Vehicle) oraz klasycznego Gran ...

18 Lut 2010, 19:51

czy ktoś mi może powiedziec jak dokładnie działa szyberdach ?
Chodzi mi o to czy jest tylko uchylny/ u mnie tylko tak działa na razie / czy uchylno rozsuwany ?
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

20 Lut 2010, 00:31

Szyber jest uchylny i odsuwany, proponuje nic nie kombinowac tylko podjechac do serwisu szyberdachow Brzyszcz w wawie. Proba samodzielnej naprawy moze sie skonczyc duzymi kosztami:)
darek24
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice wawy

20 Lut 2010, 19:43

a jaki koszt naprawy tak mniej więcej ?
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lut 2010, 12:38

witam ja wczoraj miałem przygodę z szyberdachem otworzyłem i już nie mogłem zamknąć jedna strona nie chciała się zamknąć po oględzinach okazało się że ułamała się taka mała prowadniczka z kółkiem , ale jakoś musiałem zamknąć nie mam garażu i z otwartym szyberdachem raczej nie mogłem autka zostawić . Spróbowałem na siłe domknąć ale i ten sposób okazał się nieskuteczny , domykała się tylko jedna strona po kilkunastu próbach szarpania się przestała pracować tez druga strona , to już w nerwach wykręciłem silniczek bo coś blokowało i nie chciał się zamknąć dodam że silniczek pracował na siłe udało mi się opuścić szyber do dołu lecz jednak nie dociska na tyle dobrze pozostaje delikatny prześfit . Moje pytanie czy w takim stanie będzie przeciekał i czy jest sposób na uszczelnienie przynajmniej do czasu zakupu drugiego . Pozdrawiam :cry:
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

21 Lut 2010, 12:58

skoro jest prześwit to będzie przeciekał,i mogą się porobic zacieki na tapicerce,sprubój od zewnątrz na krawędziach nałorzyc przezroczysty sylikon,do naprawy powinno wystarczyc,napisz co było i jakie były koszty naprawy :???:
L.R freelander. Jak (gdzie) zdobyc instr.napraw w j.polskim???
Azymut
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowsze

21 Lut 2010, 13:38

ja nawet nie mam zamiaru naprawić połamane elementy tego się nie da skleić a jaki koszt patrzyłem na alegro to od 600 do ponad 1000 niestety Pozdrawiam
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

21 Lut 2010, 14:04

no tak,kupowac drugi?drogo!ja wklepałem w google serwis szyberdach i wyskoczyło sporo tego w całej polsce,i naprawa wyjdzie chyba taniej i będe miał na to gwarancje :smile:
L.R freelander. Jak (gdzie) zdobyc instr.napraw w j.polskim???
Azymut
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowsze

21 Lut 2010, 14:35

A ja mój szyberek zamknąłem pięknie i wyjąłem bezpiecznik jak było i nie mam zamiaru tam zaglądać dobrze ze jest jeszcze klima. :wink:
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

04 Kwi 2010, 23:02

Koledzy !!!!
Może ma ktoś na zbyciu elektro-mechanizm szyberdachu
U mnie okazało się po rozebraniu mechanizmu że w jednym miejscu ślimak silniczka uszkodził plastikowe koło zębate . Poprzedni właściciel nie konserwował prowadnic szyberdachu co doprowadziło do tego uszkodzenia . Sprawdza się przysłowie że "kto nie smaruje ten nie jedzie"
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika