Laguna II 1,8 16v - luz alternatora

11 Gru 2010, 23:47

witam
szukalem ostatnio przyczyny dziwnego pykania z okolicy paska wielorowkowego i zauwazylem ze na alternatorze jest poziomy luz ok 2mm,czy to narmalne?
czy to moze byc przyczyna tego dziwnego pykania?(stuka gdy sie porusza reka)czy moze napinacz paska tak pyka?dodam ze rolke prowadzaca wymienilem i ów pykanie jest tylko na zimnym silniku,bez znaczenia czy sa zapalone swiatla czy nie
rolf88
Nowicjusz

Miejscowość: Szwecja

12 Gru 2010, 00:11

rolf88 napisał(a): zauwazylem ze na alternatorze jest poziomy luz ok 2mm,czy to narmalne?

Raczej normalne to nie jest bo podejrzewam ze jest to luz na łozysku alternatora...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Gru 2010, 22:07

łozyska alternatora??jaka to bedzie kwota naprawy?alternator valeo,pytam poniewaz moge kupic uzywany za 80zł.
dodam ze jeden z mechaników mowil mi ze taki luz mosi byc zeby alternato zgrywala sie z paskiem itp,jakos dziwnie mi to brzmi,co Wy na to?
rolf88
Nowicjusz

Miejscowość: Szwecja

14 Gru 2010, 11:01

Tego jednego z mechaników możesz już zmienić . żadnego luzu alternator no osi wirnika nie ma.Co do naprawy łożyska dobrej firmy około 40pln. można też coś tańszego po 10pln/szt.Szczotki 15 pln. Naprawa altka wraz z częściami +/- 100 oraz koszt demontażu i montażu.
Po rozebraniu alternatora będziesz wiedział czy jest sens naprawiać ( stan pierścieni ślizgowych, szczotek regulatora, izolacji przewodów- czy chrobotanie niczego nie rozwaliło).
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

14 Gru 2010, 18:18

arciasty napisał(a):Tego jednego z mechaników możesz już zmienić . żadnego luzu alternator no osi wirnika nie ma

I z tym się zgadzam - jakiś lipny ten mechanik.
arciasty napisał(a):Naprawa altka wraz z częściami +/- 100 oraz koszt demontażu i montażu.

Wyjdzie coś koło tego i daj go do fachowca bo podczas wymiany łożysk trzeba odlutować diody prostownicze ( wiem z doświadczenia bo uszkodziłem tak dwie sztuki) lub kup używke za 80 zł.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002