Lanos 1,5 b-16v...Czy w komputerze auta ,w istniejacym programie.???

26 Lip 2018, 06:23

Witam..Zapytam? "Lanos 1,5 -16v"czy w komputerze auta w programie sterującym diagnosta może wprowadzać zmiany parametrów programu,czyli wprowdzać własne w.g uznania majace wpływ na dalszą eksplolatację auta.naczej mówiąc ? czy ten program ma stałe parametry kontrolno - eksplolatacyjne nie modyfikowane przez nikogo.Dziekuje za wyjasnienie. :ok:
JanMarten49
Nowicjusz

Zdjęcia: 14

26 Lip 2018, 10:35

Wszystko zależy od tego o jakie parametry Ci chodzi. Generalnie żeby wprowadzać różnego rodzaju korekty i zmiany potrzebny jest zaawansowany interfejs diagnostyczny który pozwoli na odczyt i modyfikację. Samochody po 2001 roku w Europie wyposażone są w złącze OBDII które umożliwia komunikację ze sterownikiem nie tylko silnika i wprowadzanie odpowiednich zmian, oczywiście sterowniki wyposażone są też w inne pamięci które umożliwiają takie zabiegi.

W starszych samochodach z lat 90 żeby wprowadzić modyfikacje trzeba było podłączać się bezpośrednio do odpowiedniej kości pamięci którą najczęściej wylutowywało się ze sterownika w celu programowania. Tak przynajmniej kiedyś robiono tuning :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Lip 2018, 07:14

Witam. Zadałem pytanie na fakt że mam obecnie auto zablokowane awarią w systemie zapłonu ? ?lub wyłączenie może być przez Auto alarm ? w stojącym pod domem ,a dzień wcześniej jeździłem i spokojnie zaparkowałem.A w warsztacie mechanik powiedział ze odczyt z kom.w aucie to 80 zeta a poprawki w programie to do 150 może dojść ? I muszę zaholować auto na warsztat..Inaczej mówiąc " Na dwoje Babka wróżyła" Popytam w innych działach tematycznych..A za odpowiedz serdecznie dziękuję.
JanMarten49
Nowicjusz

Zdjęcia: 14