Luźny pedał sprzęgła - raz luźny raz ok. Subaru Impreza

25 Mar 2019, 17:34

Witam serdecznie,

Subaru Impreza g3 2009.
Od jakiegoś czasu mam taki problem. Mianowicie po postoju (np. 1 dzień) pedał sprzęgła jest praktycznie całkiem luźny (łapie dopiero w jakichś 5/6 długości)
Co ciekawe po przejechaniu kilku - kilkunastu kilometrów problem całkowicie znika i sprzęgło jest całkiem twarde łapiąc po całej długości. I tak do kolejnego postoju i kolejnego ranka... Wcześniej mnie to tak nie martwiło bo problem pojawiał się dużo dużo rzadziej( głównie kiedy słuchając głośno muzyki jechałem na 'polsprzegle' katujac je oczywiście) i oczywiście samoistnie znikał. Oprócz ww objawu sprzęgło się nie slizga, łapie dobrze i nie zauważyłem zwiększenia obrotów bez zwiększenia prędkości. Szukałem na wielu forach i nie znalazłem nigdzie nic o podobnym problemie. Może mi coś ktoś tutaj rozjaśni, czy to coś groźnego? :)

Pozdrawiam,
Mateusz
mateo4444
Nowicjusz

25 Mar 2019, 17:54

Prawdopodobnie pompka sprzęgła juz łapie powietrze i dlatego takie objawy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Mar 2019, 18:11

O widzisz. Dzięki, w końcu jakiś konkret, bo już myślałem że moje auto samo magicznie się naprawia :mrgreen:
W jakim tempie taka łapiąca powietrze pompka może przyczynić się do jakiejś poważniejszej awarii? Powinienem czym prędzej udać się do warsztatu?
mateo4444
Nowicjusz

25 Mar 2019, 21:05

Nie wiem czy przeczytałeś ze zrozumieniem PRAWDOPODOBNIE więc nie gwarantuje ale to mi się nasuwa na myśl.
Co do czasu i jakim tempie padnie.... pytaj mnie a ja zapytam Ciebie :wink:
Może paść jutro a może za pół roku, najprawdopodobniej będzie to w najmniej odpowiednim momencie jak to zwykle bywa
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Mar 2019, 07:41

Ok zatem nie pozostaje nic innego jak skierować się na diagnozę. Dzięki. Pozdrawiam serdecznie.
mateo4444
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...