Mało awaryjne LPG

14 Cze 2023, 20:30

Cześć, zastanawiam się nad zmianą swojego auta. Aktualnie mam diesla, ponieważ jeszcze do zeszłego roku robiłem długie trasy, ze względu na zmianę pracy myślę o zmianie auta na benzynę, która lubi LPG. Mój budżet to ok. 20 tys., wymagania mam duże, lecz wiadomo, że na jakieś kompromisy trzeba iść. Moje wymagania to: mało awaryjne auto, tanie w serwisowaniu nadające się do LPG, super, gdyby był to automat, chociaż to akurat nie jest konieczne. Jeżeli chodzi o gabaryty auta, to czym większe tym lepsze, jeżeli chodzi o rocznik, to rozważę każdą propozycję auta, chociaż z tym też wiadomo jak jest, czym nowsze tym lepiej, ale gdzieś tych kompromisów trzeba poszukać. Pomożecie i doradzicie jakieś pomysły?
JaForumowicz
Nowicjusz

15 Cze 2023, 08:14

Jakie masz teraz auto? Bo zmiana tylko dlatego że jeździsz mniej nie musi być ekonomiczna. Za 20k kupi dobre auto, ale jednak będzie i tak stare więc jak masz obecne dopieszczone, to bym się zastanowił.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Cze 2023, 08:33

Jeśli masz auto i wszystko jest ok to się go trzymaj, zmiana auta to zawsze koszty a 20k to nie budżet na kilkunastoletni sprzęt, który ideałem nie będzie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Cze 2023, 08:35

Dokładnie tak jak napisał [email widoczny po zalogowaniu] Zmiana samochodu zawsze wiąże się z kosztami i biorąc to pod uwagę może się okazać ze nawet jak byś miała do swojego obecnego auta dołożyć 2-3 tys. zł to i tak będzie to bardziej opłacalne niż zmiana.

Napisz dokładnie czym obecnie jeździsz i zobaczymy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Cze 2023, 09:50

Aktualnie jeżdżę fordem mondeo MK4 2.0tdci 2009r 140km, auto mechanicznie jest bardzo dopieszczone ponieważ zawsze to musiało być takie auto że wsiadam i jadę na drugi koniec Polski. Tylko przebiegi jakie wtedy robiłem to około 40/50tys rocznie a teraz ze względu na zmianę pracy myślę że maksymalny przebieg jaki zrobię to może 10tys w rok.
JaForumowicz
Nowicjusz

15 Cze 2023, 09:57

Bardzo fajne auto i dobry silnik, zostaw jeśli jest zadbany :ok:

To że robisz teraz 10k rocznie nie powoduje, że diesel się nie opłaca albo zacznie się sypać po miesiącu. Spora część diesli jeździ po mieście i nic się nie dzieje.

Zmieniać częściej olej, od czasu do czasu wygrzać w trasie i tyle.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Cze 2023, 10:06

Ja też bym zostawił jak masz to auto dopracowane technicznie. Zmiana oleju max co 10tkm a możesz to zrobić nawet dwa razy w toku co połowę tego dystansu. Trasa min raz na dwa tygodnie i powinno być ok.

Masz fajnie komfortowe auto i było by ciężko je zastąpić innym z instalacją LPG w podanym przez Ciebie budżecie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35