Manualna czy Automatyczna?

22 Sty 2008, 23:41

Witam, zastanawiam się nad kupnem samochodu peugeota 406 z rocznikow 2001.2002.2003 ten model jest już pewny tylko zauważyłem. musze wybrać skrzynie biegów automatyczną lub manualną, osobiście prowadziłem tylko auto z manualną skrzynią więc nie mam porównania.Proszę kogoś kto mogłby mi pomóc aby doradził mi którą wybrać.
Pozdrawiam wszystkich ...
erfel
Nowicjusz

23 Sty 2008, 00:56

Zależy od tego jak lubisz jezdzic. Jezeli bardziej odpowiada Ci zmienianie biegów to oczywiscie manual, a jezeli wolisz wygode i nie chcesz sie przejmowac tym, na jakim biegu jedziesz i jaki masz wrzucic :) no to automatik. oczywiscie w manualu są "lepsze" wrażenia, no i oczywiście manuale mają zazwyczaj lepsze przyspieszenie. Pozdrawiam :)
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

23 Sty 2008, 01:06

I mniejsze zużycie paliwa.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Sty 2008, 15:54

Jeśłi nie jeździłeś automatem , a manual nie sprawiał Ci żadnych trudności, nie nurtywał cię redukcje i zmiany biegów to zostań przy manualu.
Do automatu będziesz się musiał przyzwyczaiś, a często na początku lewa noga odruchowo leci na pedał sprzęgla przed skrzyżowaniem i wtedy jest wielki pisk :-)
Tak jak mówiłem, jeśli manual nie sprawiał Ci trudności to bierz manuala.
Pozdrawiam!
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

23 Sty 2008, 19:36

Bolo1989 napisał(a):Jeśłi nie jeździłeś automatem , a manual nie sprawiał Ci żadnych trudności, nie nurtywał cię redukcje i zmiany biegów to zostań przy manualu.
Do automatu będziesz się musiał przyzwyczaiś, a często na początku lewa noga odruchowo leci na pedał sprzęgla przed skrzyżowaniem i wtedy jest wielki pisk :-)
Tak jak mówiłem, jeśli manual nie sprawiał Ci trudności to bierz manuala.
Pozdrawiam!

O tak popieram!!! Ale jednak ja wolałbym mieć Automat. To jest to.
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

31 Sty 2008, 14:30

Przez ostatnie dwa lata jeżdziłem Golfem IV 1,6 z automatem 4 stopniowym i powiem Ci tak ... automat ma wiele zalet. Po pierwsze naprawdę ogromna wygoda prowadzenia, moim zdaniem poprawia też bezpieczeństwo jazdy,można się naprawdę o wiele bardziej skupić na samej jeżdzie i tym co się dzieje wokół Ciebie. Minusem jest oczywiście spalanie(golfik palił mi około 10 litrów na 100 km i to na dodatek musiałem lac jedynie najlepszej jakości paliwo 98+). No i to byłoby na tyle minusów automatu ... chodzi też plotka po naszym polskim kraju,że awaryjność tych skrzyni jest wieksza - kompletnie się nie zgadzam !
Bierz automat i ciesz się jazdą !! :)
DIESEL I'm lovin' it
nobody8200
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice / OPEL Astra 1,7 TD

31 Sty 2008, 15:53

Ja bym wybrał manuala . Chociaż sąsiad ma automat nie narzeka , pomimo ostatnio na naprawę czy wymianę jej wydal 4000zł. Dla mnie skrzynia automatyczna ma sens w samochodach które są ciężkie , duże na długie trasy. Fajnie i prosto sie jeździ , chociaż sam mailem sytuacje że odruchowo szukałem trzeciego pedału i było groźnie.Ogólnie fajne tylko kosztowne i na koniec jedno takiego samochodu raczej nie wolno holować tylko od razu laweta.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

31 Sty 2008, 16:33

Łukasz789 napisał(a):Ja bym wybrał manuala . Chociaż sąsiad ma automat nie narzeka , pomimo ostatnio na naprawę czy wymianę jej wydal 4000zł. Dla mnie skrzynia automatyczna ma sens w samochodach które są ciężkie , duże na długie trasy. Fajnie i prosto sie jeździ , chociaż sam mailem sytuacje że odruchowo szukałem trzeciego pedału i było groźnie.Ogólnie fajne tylko kosztowne i na koniec jedno takiego samochodu raczej nie wolno holować tylko od razu laweta.

Co do trasy i automatu to się z Toba nie zgodzę. Akurat na trasie automat jest najmniej potrzebny !
DIESEL I'm lovin' it
nobody8200
Nowicjusz
Awatar użytkownika

31 Sty 2008, 18:53

Wiesz każdy ma swoje zdanie mi akurat w mieście automat jest zbędny a nawet przeszkadza. to zależy wszystko od kierowcy.
Łukasz789
Aktywny

31 Sty 2008, 23:54

Łukasz789 napisał(a):Wiesz każdy ma swoje zdanie mi akurat w mieście automat jest zbędny a nawet przeszkadza. to zależy wszystko od kierowcy.

Właśnie automat jest przeznaczony głównie do miasta i tam sprawdza się najlepiej. Po co Ci w trasie automat?????
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

01 Lut 2008, 00:23

Dokładnie do miasta. Tyle że właśnie są gusta i guściki, a o nich się nie dyskutuje. Automaty są dobre w dużych miastach, gdzie jest pełno korków, często światła i takie tam. Jeśli chodzi o małe miasteczko lub nawet wieś, to automat jest jak najbardziej zbędny...
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lut 2008, 09:34

W trasie wrzucasz "piątkę" i jedziesz, a głównym założeniem konstuktorów skrzyni automatycznej było zmniejszenie konieczniości machania lewarkiem ... :idea:
DIESEL I'm lovin' it
nobody8200
Nowicjusz
Awatar użytkownika

01 Lut 2008, 10:23

No możliwe że do miasta ale właśnie mi zbędny jest w mieście automat a podoba sie na trasach wiec ja bym go wykorzytywał odwrotnie do zapotrzebowania.a tka nawiasem mówić gdzie w Polsce masz trasę i jedziesz dajmy an to 200,300,400 km??ale o gustach sie nie rozmawia.
Łukasz789
Aktywny

01 Lut 2008, 10:58

Łukasz789 napisał(a):No możliwe że do miasta ale właśnie mi zbędny jest w mieście automat a podoba sie na trasach wiec ja bym go wykorzytywał odwrotnie do zapotrzebowania.a tka nawiasem mówić gdzie w Polsce masz trasę i jedziesz dajmy an to 200,300,400 km??ale o gustach sie nie rozmawia.

Jesne, każdy wybiera to co mu bardziej pasuje, ale ja bym jedynie chciał abyś wytłumaczył mi jaką korzyść można miec z automatu w trasie ?
DIESEL I'm lovin' it
nobody8200
Nowicjusz
Awatar użytkownika

01 Lut 2008, 12:48

Prawdę mówiąc nie ma żadnej. Zarówno jak i automat jak i manual wrzycasz jeden bieg i ciągniesz tyle km, na ile starczy Ci benzyny ;d
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika