Manualna czy Automatyczna?

05 Maj 2008, 16:14

mam pytanko co do automatu, jak to w zasadzie dziala. Nigdy nie jezdzilam a zastanawiam sie nad kupnem autka z automatem.
Jak jest z dynamika jazdy?? Zmienia sie drazek na "jedz" i wciska gaz do dechy?? Czy taki samochod nie zamula ruszajac pod gorke??
kaasik
Nowicjusz

11 Gru 2008, 01:34

Witam. Jezdzilem naprawde wieloma autami , automat to jest fajna sprawa ale faktycznie trzeba sie przyzwyczaic. Najlepiej spisuje sie w silnikach o duzej pojemnosci, minimum 6 cylindrow. W nowych autach w wiekszosci z duzymi silnikami zarowno benzyna jak i diesel stosowane sa wlasnie automatyczne skrzynie biegow. W tej chwili jezdze od miesiaca Turanem w automtycznej skrzyni z tiptronikiem DSG. Jezdzi sie rewelacyjnie, naprawde jestem w szoku. Oczywisice spalanie jest minimalne wieksze niz w manualu. Jezeli ktos lubi wygode i komfort polecam automata. :D
prybi2
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gniezno

12 Gru 2010, 00:21

Automat dla leni! manual dla pracusi!

Ale to leniwy wynalazł koło!
Hej!
baca350
Nowicjusz

Miejscowość: Przemyśl

12 Gru 2010, 10:00

Witam
Wiem, że skrzynia DSG nie dotyczy peugeota ale to jest chyba optimum i kompromis.
Jak masz tryb sekwencyjny to sam decydujesz na jakim biegu jedziesz.
A jak chcesz się polenić to wrzucasz na D i jest gitara :cool:
andrut
Nowicjusz

Miejscowość: WW-A

12 Gru 2010, 19:07

Kto używa tip tronika?? Ci co znam i co maja [kilku ludków] to po 2 tygodniach maja wszystko w ......D !! Czyli Drive!
Jak nie można depnęc sprzęgła i nie ma "H" bo machania drążkiem -- to do dupy z takim manualem! Hej!
ASB górą !
baca350
Nowicjusz

17 Kwi 2012, 18:04

Więc można uznac że jednak automaty górą!!! Hej!
baca350
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gran Turismo Polonia Light / relacja
    W dniach 13-16.09.2009 odbyła się wersja ,,Light" najlepszego motoryzacyjnego eventu w Polsce o nazwie ,,Gran Turismo Polonia" która odbyła się w czerwcu tego roku. Ten event miał być bardziej kameralny. Bez rozgłosu, ...
    Bezpieczny wyjazd z małym dzieckiem
    Lipiec i sierpień to okres nasilenia wypadków drogowych z udziałem dzieci, które najczęściej uczestniczą w tych zdarzeniach jako pasażerowie samochodów, a więc wskutek błędów dorosłych. Za kierownicą ...