REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Bryann napisał(a):Prawdę mówiąc nie ma żadnej. Zarówno jak i automat jak i manual wrzycasz jeden bieg i ciągniesz tyle km, na ile starczy Ci benzyny ;d
Łukasz789 napisał(a):Wiesz dla mnie automat= trasa bo odciąża jak dla mnie ręce , można zając się prowadzeniem samochodu. Ja np. uwielbiam prowadzić samochód szczególnie na długich trasach i jak dla mnie automat uprzyjemnia jazdę.w mieście nie przeszkadza mi to ,że mam manualna, ale tez nigdy nie jechałem na automacie w mieście..Może też zdanie moje jest takie że jeździłem na automacie tylko na dużych samochodach , które jakoś nie pasują do wielkomiejskiego tłumu. Przyznam się że prowadziłem raz samochód na automacie na długiej trasie( 1900km w jedną stronę) i byłem piekielnie zadowolony ( może to przez ten samochód bo zrobił na mnie piorunujące wrażenie), ale i tka automatu raczej nigdy bym sobie nie sprawił do samochodu jeśli byłaby możliwość posiadania manuala , bo nie wszystkie taka możliwość posiadają. .
Bryann napisał(a):Szczerze, to ja też nie bardzo rozumię o co chodzi z tym odciążaniem rąk, no ale cożkażdy wypowaida się według własnego gustu hehe
nobody8200 napisał(a):...Po pierwsze naprawdę ogromna wygoda prowadzenia, moim zdaniem poprawia też bezpieczeństwo jazdy,można się naprawdę o wiele bardziej skupić na samej jeżdzie i tym co się dzieje wokół Ciebie.
Dishman napisał(a):Jechać w trasę, wrzucić 5 bieg i tyle? To ciekawe o jakim kraju mówimy? O Polsce?![]()
Trasa w Polsce to istna dżungla. Wrzucasz 5 bieg, dajesz gazu, za moment masz teren zabudowany, ciężarówkę, dziadka w osobówce który z nosem na szybie trzyma się środka jezdni i ani myśli spojrzeć w lusterko.
Nie ma bata, trzeba robić redukcję i wyprzedzać.
bbr86 napisał(a):Panowie, panowie bez przesady - przeciez dobry kierowca nawet nie mysli i nie daj Boze nigdy nie spoglada jaki bieg ma wrzucic Shocked takze jak manualna skrzynka moze rozpraszac ???
bbr86 napisał(a):nobody8200 napisał(a):...Po pierwsze naprawdę ogromna wygoda prowadzenia, moim zdaniem poprawia też bezpieczeństwo jazdy,można się naprawdę o wiele bardziej skupić na samej jeżdzie i tym co się dzieje wokół Ciebie.
Panowie, panowie bez przesady - przeciez dobry kierowca nawet nie mysli i nie daj Boze nigdy nie spoglada jaki bieg ma wrzucictakze jak manualna skrzynka moze rozpraszac ??? wedlug mnie to wlasnie "automat" pogarsza (jesli mozna powiedziec ze pogarsza) bezpieczenstwo, gdyz przy wyprzedzaniu lub jakiejs awaryjnej sytuacji gdy kierowca musi natychmiast przyspieszyc to "automat" jest gorszym rozwiazaniem od "manuala" i jesli ktos nie umie skupic sie na jezdzie samochodem z manualna skrzynia sorry ale powinien nad soba popracowac
a co do tego gdzie - to oczywiscie koledzy slusznie zauwazyli ze "automat" zostal stworzony do jazdy w miescie oczywiscie
Bolo1989 napisał(a):Ja jeździłem i to niejednym automatem, w mieście może być ogólnie, ale w trasie jest troche lipny. Gdy jadę manualem to sam decyduję do jakiebo biegu chcę zredukować przy wyprzedzaniu, automat natomiast ogranicza moje działanie decyduje zamnie o redukcji często niefortunnie.
Dlatego we wszystkich moich autach których używam na codzień jest manualna skrzynia biegów.
nobody8200 napisał(a):Ja zadam Ci jedno pytanie : jezdziles automatem ?
Pozatym dobry automat zmieni bieg szybciej niz Ty zdarzysz sprzeglo nacisnac...