Marszczący się lakier ?

21 Kwi 2015, 22:17

Witam.
Auto które mam obecnie, nim zostało sprowadzone do kraju a potem trafiło do mnie, cóż... miało małą przygodę toteż przedni prawy bok był malowany, szpachlowany i grubość lakieru miejscami sięga nawet... 800. Jeżdżę już tym autem 4ty rok i nie było żadnych problemów z lakierem w tym miejscu, jednak gdy ostatnio byłem na przeglądzie, facet zwrócił moją uwagę na niewielkie, widoczne pod światło "zmarszczki" w tym miejscu (na powierzchni ok 5cm kwadratowych), twierdząc że jego zdaniem jest nieuniknione że będą się one powiększać i z czasem cały malowany bok może pokryć się czymś w rodzaju "skórki pomarańczy" bo lakier jest w tym miejscu "zasysany". Na ten moment ta zmiana jest tak niewielka że od strony estetycznej nie stanowi problemu, widać jedynie pod światło, ale jeśli jego przepowiednie miałyby się sprawdzić to już trochę kiepsko... Jak wspomniałem auto to mam 4ty rok, malowane było 5-6 lat temu, nie dam głowy czy te drobne zmarszczki były jak kupowałem samochód lub dwa, trzy lata temu, przypuszczam że chyba ich nie było, pytanie czy rzeczywiście tak się to będzie posuwać do przodu, czy jest szansa że zostanie jak jest ? Miałem w planie pojeździć nim jeszcze jakiś czas bo mechanicznie jest w bardzo dobrym stanie.
michal78
Obserwowany

Auto: Nissan

22 Kwi 2015, 09:07

Czym się przejmujesz? Będziesz jeździł i zobaczysz co się z tego urodzi. Jak będzie się powiększać i powiększy do tego stopnia, że będzie cię to drażniło, to dasz autko do blacharza i ci zrobi. Nie będą to jakieś mega koszty. Nawet, jakbyś miał ten błotnik wymienić na nowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Kwi 2015, 18:43

Dziwne może się takie coś zdarzyć ale na świeżo malowanym elemencie najczęściej na podkładzie ale po pełnym utwardzeniu lakieru nic się nie powinno powiększać. Ale jest jeszcze druga opcja jak masz tam sporo szpachli a patrząc na wynik z miernika tak właśnie jest, to blacha może korodować pod nią z czasem szpachla pęka i wyłażą na powierzchnie brudy. Obserwuj dokładnie co się dzieje a jak masz możliwość to zajrzyj od drugiej strony czy blacha nie koroduje.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Yellow boxy" na drogach - co to takiego?
    W Szczecinie pojawiły się tzw. "Yellow boxy" mają one na celu poprawę przepustowości ruchu w godzinach szczytu. U nas projekt pilotażowy ma pokazać czy takie rozwiązanie sprawdza się. Jeżeli okaże się że tak, a ...
    Sekrety Takumi - kim są rzemieślnicy Lexusa?
    Samochody Lexusa wyróżniają się wieloma cechami - odważną stylistyką z atrapą chłodnicy w kształcie klepsydry, napędami hybrydowymi, które są wizytówką marki i nietypowymi rozwiązaniami, jak ruchome zegary. ...