Matiz. Blokada układu hamulcowego.

12 Cze 2014, 10:55

Witam serdecznie. Mógłby ktoś doradzić jak zablokować układ hamulcowy do tylnego koła w Matizie. Mam wyciek układu i nie mogę tego w tym tygodniu naprawić, więc chciałbym zablokować układ na to prawe tylne koło i do końca tygodnia hamować na trzech. I tak normalnie się hamuje na przednie koła, więc nie będzie problemu. Sęk w tym, że nie mam pojęcia jak można zablokować ten układ do tylko prawego koła. Jakieś propozycje? proszę o jak najszybszą pomoc.
Irv1ng
Obserwowany

Auto: Opel Vectra C
0

12 Cze 2014, 21:35

Irv1ng napisał(a):I tak normalnie się hamuje na przednie koła, więc nie będzie problemu.

Normalnie hamuje przód i tył wszystkie cztery koła więc problem jest i usuń go jak najprędzej.Odczytaj PW.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
0

12 Cze 2014, 22:03

Irv1ng napisał(a):Sęk w tym, że nie mam pojęcia jak można zablokować ten układ do tylko prawego koła.

Oczywiście że można zablokować.Widziałem różne rzeczy z tym związane :mrgreen: , ale niegodne będzie tutaj o tym pisać w szczegółach.Zadam pytanie do autora tematu- czy to się opłaca ? Czas i środki poświęcone na ten zabieg będą prawdopodobnie równoznaczne z naprawą.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
0

13 Cze 2014, 09:58

Dzięki za pomoc. Zrobiłem co trzeba i jest w porządku :)

Można zamknąć :)
Irv1ng
Obserwowany

Auto: Opel Vectra C
0

13 Cze 2014, 22:26

Irv1ng napisał(a):Mógłby ktoś doradzić jak zablokować układ hamulcowy do tylnego koła w Matizie.

Totalny idiotyzm - aż żal pisać...
Irv1ng napisał(a):Mam wyciek układu i nie mogę tego w tym tygodniu naprawić, więc chciałbym zablokować układ na to prawe tylne koło i do końca tygodnia hamować na trzech.

Wyciek z układu się usuwa, a nie blokuje.
Irv1ng napisał(a): I tak normalnie się hamuje na przednie koła, więc nie będzie problemu.

Bez jednego koła też można jechać? Przecież jak się ma napęd na prz ód, to tylne koła są niepotrzebne w sumie... :/
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne auta służbowe
    Światowa Organizacja Zdrowia WHO szacuje, że około 30% wypadków drogowych na świecie powiązanych jest z pracą. Dodatkowo Bank Światowy, przygotowując rekomendacje dla poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego w Polsce, ...