Mazda 2 pedał sprzęgła

26 Lut 2012, 19:28

Witam wszystkich forumowiczów.
Niedawno moja żona stała się szczęśliwą posiadaczką Mazdy 2 1.25 z 2004 roku. Jakiś czas temu podczas wciskania sprzęgła przestało ono działać tzn. nie było oporu przy wciskaniu i oczywiście nie można było "wrzucić" biegu. Wciśnięty pedał sprzęgła wracał do poprzedniego położenia. Zadzwoniliśmy po pomoc drogową (AA (nie mylić z anonimowymi alkoholikami :))-mieszkamy w UK) i pan który przyjechał naprawił usterkę używając plastikowego paska zaciskowego (nie wiem jak to się nazywa dokładnie). Teraz się zacznie jazda, bo nie znam nazw części. Połączył górną pedału (zakończona "cypkiem" skierowanym w lewo) z górną częścią tego elementu, który wychodzi z wnętrza auta i który jest zakończony otworem do którego ten "cypek" z pedału wchodzi. Ten sam pan stwierdził, że wystarczy wymienić jakiś drobiazg, który kosztuje grosze i którego wymiana nie powinna zająć dłużej niż 2 minuty, nawet chciał użyć części z Fiesty ale była za duża. Zadzwoniłem do lokalnego dealera Mazdy i ten poinformował mnie, że mogą wymienić jakiś większy element (bodajże master cylinder) albo w razie zerwania tego plastikowego paska założą następny. Pomyślałem sobie, że to jakieś jaja i zadzwoniłem do dealera w Szczecinie i tam pan z działu części był bardziej pomocny. Przesłał mi mailem schemat pedału sprzęgła i z tego wynikło, że potrzebny jest "pedal bush(ing)". Kupiłem to i okazało się, że nie umiem tego zamontować. Oczywiście sprawdziłem najpierw google i you tube i montaż wyglądał na banał (nie było nic na temat mazdy2/forda) , z tym że ten bushing, czy jak to zwą, jest chyba za duży, bo nijak nie mogłem go dopasować. Mam teraz kilka opcji: zapłacić mechanikowi za wymianę tego master cylinder, albo co jakiś czas wymieniać te paski (wożę 100szt w bagażniku :lol: ), ewentualnie założyć tą część którą kupiłem od polskiego dealera o ile ktoś mi powie jak to zrobić. O to opis tej części: krótka plastikowa tulejka z ukośnymi nacięciami. Mam nadzieję, że ktoś będzie na tyle wytrwały żeby doczytać do końca moje wypociny i coś doradzić.
edit: mały update. znalazłem na necie to zdjęcie. Jest od fiesty, ale wygląda dokładnie jak u mnie. Potrzebuję części oznaczonej "clip missing". Sorki za ten bałagan.
slawek33
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 02 2012
Auto: MAZDA2 1.25 2004

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...