Mazda 5 problemy ze skrzynią automatyczną

19 Lis 2023, 19:03

Witam serdecznie. Od niedawna jestem posiadaczem Mazdy 5 2.0 PB Automat 2008 143000 km.Mam taki powtarzajacy się błąd skrzyni która po nagrzaniu czyli około 15 km jazdy przechodzi w tryb awaryjny i nie zmienia biegów powyżej dwójki .Diagnostyka komputerowa pokazuje błąd P0758-FF Przesunięcie elektromagnesu B oraz błąd P0841-FF Czujnik przełącznik ciśnienia płynu skrzyni biegów. Autko jest po wymianie oleju ATF i filtra oraz elektromagnesu B i czujnika ciśnienia oleju. Problem z przechodzeniem w tryb awaryjny jest nadal i jest błąd elektromagnesu B.
Czy ktoś miał z tą skrzynią podobny problem ? Znalazłem informacje że często występował problem z TCM .Bardzo proszę o jakąś podpowiedź tym bardziej że po wystudzeniu skrzynia zachowuje się dobrze. Pozdrawiam serdecznie Mariusz
Borsuker
Nowicjusz

05 Gru 2023, 16:18

Problemów może być kilka. Skrzyni przechodzi Ci w tryb awaryjny i na podstawie tego błędu P0758 i drugiego który podałeś P0841 można zacząć od sprawdzenia czujnika ciśnienia w skrzyni biegów i dalej wpływ na takie zachowanie może mieć poziom oleju w skrzyni, jakość oleju, uszkodzony wspomniany elektrozawór B, przerwa w obwodzie elektrozaworu.

Jak wyglądał olej w skrzyni jak był spuszczany, widziałeś?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Gru 2023, 21:27

Olej wyglądał na stary o ciemnym kolorze a filtr był oryginalny FoMoCo. Olej wlany teraz to Millers MV. Daje się dostrzec powtarzalny moment wchodzenia w tryb serwisowy Kiedy skrzynia jest nagrzana i są niskie obroty szczególnie po zatrzymaniu auta.Ciekawe jest to że ostatnio przejechałem odcinek drogi tak 30 km w dwie strony i nic się nie działo.Widać że na wyższych obrotach problem raczej się nie pojawia.Sam nie wiem czy coś z ciśnieniem oleju może jest...
Borsuker
Nowicjusz

06 Gru 2023, 09:17

Borsuker napisał(a):Daje się dostrzec powtarzalny moment wchodzenia w tryb serwisowy Kiedy skrzynia jest nagrzana i są niskie obroty szczególnie po zatrzymaniu auta.
Wtedy kiedy trzymasz nogę na hamulcu i masz zapięty bieg? Obroty za nisko spadają i potrafi zagasnąć?
Jak puścisz hamulec to rusza i zaczyna pełzać bez problemu?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Gru 2023, 09:51

Silnik nigdy nie zgasł a ten moment wejścia w tryb to po jeździe około 10 km na pracującym silniku np.ktoś wysiada ja stoję na hamulcu i wtedy wchodzi w tryb serwisowy.Robię wtedy przerwę minutę i uruchamiam silnik ,jeśli nie wrzuci AT to jadę...
Zdarza się że jadąc wolno na osiedlu tak około 10 km na godzinę potrafi szarpnąć i wskoczyć AT...
Borsuker
Nowicjusz

06 Gru 2023, 09:56

Czy ten olej z tą normą MV jest odpowiedni bo nie jest to oryginalny ?Ale na starym oleju było podobnie...
Borsuker
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Luksusowy crossover Lexus LF 1 Limitless
    Na targach North American International Auto Show w Detroit zadebiutuje koncepcyjny crossover Lexus LF-1 Limitless. Wyrafinowane linie nowego modelu mają potencjał, by kształtować przyszłość flagowego luksusowego crossovera ...