Megane, Laguna, 406, Focus, 156 - jakie auto kombi

23 Paź 2011, 14:46

Witam
mam mały dylemat. Zastanawiam się nad Renault Laguna, Megane, Peugeot 406, Ford Focus, Alfa 156.

Auto ma być w kombi i ze względu na to że mieszkam w Holandii wole diesla bo nie chce mi się szukać stacji z gazem a nie jest to tak często spotykane jak u nas w Polsce. Poza tym instalacja gazowa to dodatkowe wydatki na serwis (wiem bo miałem, aczkolwiek w Polsce nie do zastąpienia na dłuższych dystansach 100tyś przez rok - Laguna I 1.8 16v)

Nie chce Audi,Passat,Skoda, Seat itp ponieważ sprowadzałem swego czasu auta Niemcy/Anglia i wole francuzy.

Najlepiej żeby opinie pisały osoby które miały styczność z danym samochodem a nie wybierały optycznie.

Laguna, 406 - duże, wygodne, HDI, DTI lepsze od DCI
Megane - DTI - wygodne
Focus - TDDI - właściwości jezdne ale ciasnawy
156 - JTD, wygląd - ale ciasne jak na tą klase
gejzer6
Nowicjusz

Auto: Seat Arosa

25 Paź 2011, 11:44

Moim zdaniem jednak Focus z TDDi. Choćby ze względu na prostotę wersji silnikowej oraz przewidywalne koszty innych części eksploatacyjnych.
Inne auta trzeba filtrować czy aby nie mają filtra cząstek stałych.
Silniki DTi a także dci od Renault nie są bezproblemowe,a ten ostani jest dosyć wrażliwy na jakość paliwa.
Z kolei z czystym sumieniem można polecic 406 ale... w benzynie.
Obiektywnie...to jeśli nie chcesz niemca to najlepszy inny silnik diesla na rynku ma Fiat czyli JTD.
Alfa ma ten silnik lecz niestety jest stale podatna na usterki szczegolnie zawieszenia.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

25 Paź 2011, 12:20

Zgadzam się z przedmówcą fordzik to najlepsze wyjscie sam jeździłem i moge polecić tego fokusa z TDDI 90km. Co do ciasnoty to ja miałem wystarczająco miesca, auto wygodne i nie tak szerokie jak Laguna więc łatwiej się parkuje;). Ale na koniec Pamiętaj jak trafi się okazja to trzeba kupować i wtedy brał bym niemca (takie moje zdanie). Pozdrawiam
grzesio123
Nowicjusz

Auto: Daewoo Lanos

25 Paź 2011, 14:14

Też jestem za focusem choć fiaciki też nie najgorsze ponoć są.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

25 Paź 2011, 18:32

nie chce niemca przede wszystkim dlatego że mają najechane dużo kilometrów ponadprzeciętnie najechane kilometrów i trzeba płacić za znaczek co jest dla mnie chore
gejzer6
Nowicjusz

Auto: Seat Arosa

26 Paź 2011, 10:08

Witam, jesli chodzi o kwestie DIESLA to polecic moge osobiscie Focusa TDDi 90KM bo takiego mialem i raz zdarzyla sie powazna naprawa pompy wtryskowej za 1500zl po za tym 100tysKM bylo zrobione bezproblemowo. Rozwaz tez Mondeo w TDDI tylko ze bedzie mial na pewno wiecej najechane km ale za to sa wersje chyba 115KM.

Alfa JTD, przyzwoite auto w dobrych pieniadzach, ladna prezencja kombi, fajne silniki 2.4 aczkolwiek zawias tragedia chociaz w Holandi pewno drogi piekne to nie ma sie co zalamywac:P oraz znajomemu padla pompa sprzegla i wyciekl plyn w trasie co postawilo alfe na lawecie niestety.

Inne auta z ktorymi mialem stycznosci to Laguna w DCI ale odradzam.
hardkor
Nowicjusz

Auto: Mondeo mk1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda pod prąd! Jak reagować na takie zachowanie?
    Choć jazda pod prąd nie należy do najczęstszych przyczyn wypadków, to jej skutki bywają bardzo poważne, ponieważ może ona prowadzić do zderzenia czołowego. Czasem jazda niezgodnie z kierunkiem ruchu bywa efektem nieuwagi, ...