Mercedes eklasa w211 cos rozladowuje mi akumulator

18 Lut 2017, 12:21

Witam. Mam nastepujacy problem. Pewnego dnia wrocilem z trasy i akumulator byl rozladowany chcialem go odpalic z kabli ale nie szlo bo tylko byl prad zeby otworzyc i przekrecic stacyjke wiec wymienilem akumulator na nowy. Myslalem ze wszystko bedzie dobrze lecz nie bylo bo od tamtego czasu kiedy zostawialem samochod akumulator caly czas sie rozladowywal zaprowadzilem go do elektryka zregenerowal mi alternator i bylo to samo pozniej stwierdzil ze cos pobiera prad i okazalo sie ze przyczynia sie do tego radio wiec wypialem kostke i bylo okej wiec pozniej kupilem nowe radio wlozylem zostawilem na noc i znow akumulator rozladowany. Prosze o pomoc co moze byc przyczyna ze jak podpinam radio to samochod rozladowany mimo nowego radia
Szymbodo
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 05 2015
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mercedes Benz e klasa w211
Silnik: 2.2 CDI 150km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

20 Lut 2017, 20:32

Wychodzi na to że radio źle podlaczone. Są radia tak mocno prądożerne że nawet wyłączone potrafią zjeść Aku. Radio sam wyłączasz czy wyłącza się po wyciągnięciu kluczyka?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Lut 2017, 16:11

wyłączało się po wyjęciu kluczyka. Teraz odciołem kabel z pamięcia radia i czekam na efekty bo tam cigale przepływa prąd i zobacze co bedzie
Szymbodo
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 05 2015
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mercedes Benz e klasa w211
Silnik: 2.2 CDI 150km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

22 Lut 2017, 14:40

W tym przypadku trzeba by sprawdzić dokładnie podłączenie samej kostki, byc może tu jest źle coś podłączone, a wtedy niezależnie od tego jakie radio podłączysz aku padnie. Widziałem parę razy takie podłączenia robione bez głowy. Sprawdź to w pierwszej kolejności.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999