Mercedes GLA 250 4Matic 2016r szarpie, nierówno pracuje

24 Mar 2019, 21:11

Witam

Auto jak w temacie, problem: zaczyna szarpać, przerywać, pojawia sie zapach zgniłego jajka, strzela w wydech - zachowuje sie jakby go zalewało. I teraz uwaga: problem wystepuje tylko po zatankowaniu pojazdu, pojawi sie, musze ponownie uruchomic silnik, przez chwilkę jeszcze kulawo i problem znika na nieokreslony czas. Ponad rok temu zaczęły pojawiać sie anomalie - zaczynał szarpać, za bardzo nie wiedział który bieg włączyć, byłem przekonany że coś ze skrzynia sie dzieje (tym bardziej że ona "klepie" - podobno to normalna praca tej skrzyni), problem co jakis czas zaczął się pojawiać, pewnego razu żona zatankowała i 300m za stacja po prostu zdechł i przez chwilę nie chciał zapalić, potem w czasie jazdy przez chwile poszarpywał ale problem zniknął. minęło kilka miesięcy i dzis znów po zatankowaniu wystąpił problem.
auto tankowane zawsze do pełna, paliwo raczej wykluczam bo lane na różnych stacjach różnych koncernow. w serwisie rozkładają rece bo nie ma błedów, nie ma kontrolek. pracuje w ASO Ford w jednym z silników taką wlaśnie anomalię powodowała wadliwa sonda lambda.
Troche obciach bo Mietek ma dopiero 46k km nalatane.
ktos miał podobny problem?
zamek1200
Obserwowany

26 Mar 2019, 13:37

zamek1200 napisał(a):Troche obciach bo Mietek ma dopiero 46k km nalatane
Czy to obciach nie wiem ale raczej sonda nie powinna po takim przebiegu dawać o sobie znać.

Myślę, że wyjście masz takie żeby wtedy kiedy wystąpi problem sprawdzić prace sond i zobaczyć jak one pracują to na pewno rozjaśni sytuację. Błędy z sondy żeby wywaliło check muszą występować przez jakiś czas z powtarzalnością a u ciebie przez chwilę jest źle odpalasz ponownie i jest dobrze więc komputer może tego nie zarejestrować jeszcze jako usterkę.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

31 Mar 2019, 17:51

Filter paliwa kiedy wymieniany
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Kwi 2019, 22:07

to benzyniaki mają filter paliwa? :mrgreen: przyznaje w tej kwestii nie wiem jak jest w Mercedesie. auto miesiąc temu mialo 3-cią OT, nawet jeśli jest owy "filter" to przez 3 obslugi powinien zostać wymieniony. co do sond to we Fordzie na placu z lawety niektóre egzemplarze nei mogły zjechać bo wadliwe sondy byly :P przydałby sie rejestrator taki mały z karta pamieci co by sobie jeździł i zapisywał ciągle bieżące parametry. w momencie wystąpienia problemu karta w komputer i analiza gdzie była anomalia - jest cos takiego? ktoś coś poleci? i fajnie jakby nie kosztowało miliona polskich cebulionów
zamek1200
Obserwowany

01 Kwi 2019, 22:38

zamek1200 napisał(a):to benzyniaki mają filter paliwa? :mrgreen:
Nie nie mają . Tak jak kosiarki do trawy i agregaty prądotwórcze :mrgreen: Puknij się w czoło :mrgreen: :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

22 Lip 2019, 14:14

Najlepiej jak Ci fachowcy posprawdzają wszystko i coś poradzą, bo samodzielnie może być ciężkie w diagnozie, od złego paliwa, spalania stukowego, sondy, zapowietrzanie układu paliwowego, pompa paliwa? Także to szarpanie i nierówna praca może mieć kilka przyczyny, nie wiem czy może już rozwiązałeś sprawę, ale może udaj się do autoryzowanego serwisu Mercedesa, tam gdzie kupiłeś auto lub innego, bo kwestia diagnostyki w przypadku może być kluczowa. Osobiście mogę polecić ASO np. Duda Cars, ma kilka oddziałów, więc może masz niedaleko.
Andr761
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Rapid - nowy wymiar Skody
    SKODA Rapid stanowić będzie nowy wyznacznik dla wszystkich samochodów marki pod względem ponadczasowego designu oraz przestronności wnętrza. SKODA Rapid to pojazd idealnie uzupełniający dotychczasową gamę modeli, wpasowując ...