założyłem już temat o Audi, ale jednak Audi odpada i wolę Mercedesa - sam styl do mnie przemawia. Jeszcze rozmyślam nad BMW, ale raczej stawiam na elegancję niż "sport".
Poszukuję samochodu do ok. 30 000 zł.
Czego potrzebuję?
- możliwie jak najmniej awaryjnego samochodu (niskie koszty utrzymania, wymian, napraw),
- wygodnego i dużego w środku
- Dynamicznego, ale nie zwracam zbyt uwagi na "v-maxy"
- Benzynka
Przejeżdżam góra 7000 km rocznie, więc nie wiem czy jest sens zakładać gaz. Mógłby być w gazie, jeśli chodzi o większy silnik, ale to też ryzyko kupować z założoną instalacją.
Dużo nie jeżdżę generalnie. Mam teraz manualną skrzynię i myślę nad przesiadką na automat. Psują się one bardzo, warto sobie kupić do miasta +- 50 000 mieszkańców - to nie Warszawa i ciągłe korki? Czytałem, że jak już to brać tylko tiptronic.
Ludzie polecali mi E320 i w ogóle E-klasa W211 (benzyna 3.2 2002-2004) oraz C-klasa W203 2.5 (C230) lub 3.2. Weźmy pod uwagę E320. Jak z kosztami eksploatacji? Mam nadzieję, że nie ma cudów jak z E60, że do wymiany klocków trzeba podpinać komputer.
Słyszałem, że elektronika lubi się posypać, no ale co się może posypać? Interesują mnie te bogatsze wersje wyposażenia z nawigacją i skórami - a może lepiej brać bez navi? W końcu mam w telefonie i zawsze można dokupić

Bardzo proszę o pomoc w wyborze, bo już długo się rozglądam i wciąż mam sporo wątpliwości. Polećcie mi proszę aukcje warte uwagi.