13tyś budżet - Seat LEON / ROVER 75 ? Coś innego?

08 Mar 2015, 22:03

Witam wszystkich fanów motoryzacji
Będzie to moje 1 autko, prawo jazdy świeżo co zdane. 26 lat na karku - stary już jestem a na autach się nie znam. To główny powód dla którego tutaj chciałbym Was prosić o pomoc.

Budżet na auto to powiedzmy 13, nie chciałbym tej kwoty przekraczać no chyba że warto to powiedzmy + 1 tysiąc ale to MAKSIMUM.

Na razie to zastanawiam się pomiędzy :
Seat - Leon
Rover - 75
Samochody całkowicie różne klasowo ale akurat takie wpadły mi "w oko" no i mieszczą się w budżecie patrząc na egzemplarze np 2002-2003r.

Tu się przyznam trochę po łebkach przeleciałem forum i opinie na temat tych autek.
Więcej o leonie, że 1.6 jednym muli inni nie odczuwają mulenia :D że dobry pod LPG i takie tam :)
Rover z kolei, że co chwile coś do wymiany i dziwne "usterki" niektórzy posiadają, a to nie zapali a to sprzęgło w podłodze zostało.

Przyznam, że Rover wygląda LUKSUSOWO i fajnie by takim autkiem jeździć ale jak lepiej kupić LEONA albo co innego to poradźcie koledzy. Na pewno nie chciałbym, żebym autko musiał często oddawać na warsztat z usterkami. I więcej będzie stać niż jeździć

Według regulaminu :
Skąd jestem ? Śląsk - zabrze ale jakby trzeba gdzieś dalej dojechać na oględziny i o ile warto to nie problem.
Użytkowanie ? Głównie to dojazd do pracy - trasa 5km w 1 stronę. Bardzo rzadko gdzieś dalej, 30km do sąsiednich miast ewentualnie 1 lub 2 razy w roku gdzieś dalej ~500km na wakacje.
Budżet to powiedzmy 13 tysięcy auto, 2 tyś na ubezpiecznie (OC AC) i jakieś tam opłaty które wchodzą w grę. Sam nie wiem ile mnie to będzie kosztowało jako całkowitego świeżaka. Wszystko pewnie zależy od pojemności silnika w aucie a te w ROVER np: 2,5 to sporo większe niż LEON 1.6

Wszelkie sugestie, uwagi mile widzianie i doceniane. Z góry bardzo dziękuję wszystkim za przeczytanie Zapytania i również za odpowiedzi.
Chmielufion
Obserwowany

Auto: Nie mam

08 Mar 2015, 23:49

Chmielufion napisał(a):Głównie to dojazd do pracy - trasa 5km w 1 stronę.

Ani Rover ani Leon. Dlaczego? Rover to silnik min. 2.0 V6 albo 1.8T, oba swoje spalą, szczególnie nierozgrzane, a 5 km to za krótki odcinek trasy. Podobnie z Leonem. Niby mniejszy litraż, bo 1.6, ale to paliwożerna jednostka o zbyt małej mocy jak na takie auto. Jednym słowem - udręka dla kierowcy i jego portfela. Chociaż sam silnik jest trwały.

Jeśli mogę ci doradzić inne auta - to zainteresuj się Toyotą Yaris 1.0 albo 1.3, Fiatem Grande Punto 1.4 (obojętnie czy 8v czy 16v), Toyotą Corollą. Z doświadczenia mogę wskazać na Grande Punto, to ekonomiczne, trwałe i bardzo proste w obsłudze jednostki.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

09 Mar 2015, 22:53

Może i masz racje, jeżeli chodzi o ekonomiczność. Ten rover 75 to smok, pewnie gaz by nie robił różnicy na tak krótkiej trasie.

Oglądałem te grande punto, autko fajne.
Jednak chciałbym coś takiego bardziej nietypowego i grzebiąc w roverach natknąłem się na model
Streetwise występują z silnikiem 1,4 i 1,6 w benzynie. Może zapoluje na coś takiego.

Przykładowy link : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Chmielufion
Obserwowany

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Salon Volvo 100 km od koła podbiegunowego
    Samochody Volvo od ponad 85 lat powstają w Szwecji, kojarzącej się z surowym, polarnym mrozem i śniegiem. Najdalszy salon tej marki znajduje się w miasteczku Gällivare . Miejscowi twierdzą, że to tylko 4 godziny drogi ...