Mercedes ML- koszty utrzymania.

18 Lip 2014, 21:47

Witam, mam nie lada problem :) Zapewne inne kobietki by się nawet nie zainteresowały tematem, no ale ja muszę mieć wszystko czarno na białym.
Dylemat mam nie lada- ale od poczatku. Na chwile obecna jezdze z mezem fordem ka( i nie zamierzamy sie go pozbywac bo po miescie jest rewelacyjny). No ale dzidzia w drodze wiec przyda sie cos wiekszego na podroze. I tu rodzi sie problem.
Do dyspozycji mamy ok 70 tysiecy. Maz napalil sie na mercedesa ml 320 lub 280 z 2007r. przejechane kilometry to ok 160tys. Mi to auto tez sie podoba ale obawiam sie rzeczy o ktorych moj maz za chetnie nie mowi- mianowicie: ile trzeba wydac przy przecietnej jezdzie na miesiac na benzyne do auta? Jakie sa jego koszty utrzymania. Moj maz mowi ze ubezpieczenie wyniesie 1000zł ( wco nie chce mi sie wierzyc, a wiem, ze przy jakiejkolwiek stluczce bez AC czesci do mercedesa sa hordendalnie drogie)
Zastanawiam sie zatem czy nie wziac jakiegos samochodu na leasing.Nawet nowego do 100 tys. wtedy koszty sie rozkladaja na lata, nie martwimy sie o utrzymanie auta przez kilka lat, jest gwarancja itd. Nie mam skonkretyzowanego modelu.
Prosze doradzcie co tu zrobic. boje sie ze bedzie nas stac na kupno auta a potem nie bedzie pieniedzy zeby je utrzymac. tym bardziej ze wybrany model nie ma opon ( maz mowi ze to 3tys wydatku ale tez cos wto nie wierze)
Prosze o rade!
marykate88
Obserwowany

Miejscowość: warszawa
Prawo jazdy: 02 04 1978
Auto: maatiz

18 Lip 2014, 21:58

SUV jak to SUV, dużo pali, słabo jeździ, ciasny w środku w porównaniu do wymiarów zewnętrznych, koszty utrzymania wyższe niż zwykłego auta tej samej klasy i nie nadaje się w teren - w ogóle nie rozumiem tej mody
Lepiej zdecydować się na Mercedesa klasy C W204 jak ma być coś tej marki
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
lub Hondę Accord
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Lip 2014, 22:37

Wydaję mi się, że żyjesz jakimiś głupimi stereotypami. Mercedes to firma i nie można stwierdzić, że auta tej firmy są droższe w utrzymaniu od np. Toyoty, bo zależy to od konkretnego modelu. Np. C Klasa W204 będzie mniej kosztowna w eksploatacji od Toyoty Camry, a ta od Merca W220. Przy czym jeśli chodzi o ML-a, to nie masz racji: w porównaniu do poprzednika to udane auto i z takimi dość małymi jak na tę klasę silnikami; kosztami utrzymania nie odbiega od konkurencji w postaci BMW X5 czy Toyki Land Cruiser. O ile małżonek ma doświadczenie z motoryzacją i orientuję się w rynku używanych, nie wtrącaj się i pozwól swojemu mężowi się spełniać i broń boże nie wciskaj mu jakiegoś budżetowego badziewia ! Kupno nowego auta za 100 000 to nonsens, po co wyrzucać w błoto pieniądze (utrata wartości, itd) na potencjalnie bardziej ryzykowny samochód, skoro możesz mieć luksusowe, dające frajdę z życia ?
Proponuję Range Rovera Sport 3.0D :idea: Trudno mu cokolwiek zarzucić, ewentualnie VW Touarega z 3.0 TDI.
A, byłbym zapomniał: Lexus RX 300h z hybrydą: szybki, nasz specjalista od japończyków na pewno się pod tym podpisze.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

19 Lip 2014, 09:44