Minerva chińska opona czy warto?

21 Lip 2020, 19:31

Witam mam możliwość kupienia opon 17" Minerva za 150zł sztuka z 2018roku.Mam jednak wątpliwości bo nigdy nie kupowałem chińskich opon ale niby te są nie złe.Czy jeżdźi ktoś na takich lub miał styczność z taką oponą?Opinie są różne jedni piszą,że warto drudzy,że nadaje się dla zabawy na lodowisko.
MATRIX266
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: VW

22 Lip 2020, 08:31

MATRIX266 napisał(a):mam możliwość kupienia opon 17" Minerva za 150zł sztuka z 2018roku
Nowych czy używanych? Nowe chodzą nieco ponad 200zł więc się nie opłaca pakować w dwuletnie tym bardziej jak by były używane to stanowczo odradzam.

MATRIX266 napisał(a):Opinie są różne jedni piszą,że warto drudzy,że nadaje się dla zabawy na lodowisko.
Opinie najczęściej dotyczą ceny do jakości i tu pewnie będzie ok ale tak opona nie dorówna np. Dunlop czy Goodyear które będą przynajmniej dwa razy droższe.

Opony Minerva w większości mają opinie, że trzymają się całkiem nieźle na suchym, na mokrym już gorzej. Dosyć szybko się ścierają i są głośne.

Całkiem niezłe opinie z tańszych opon ma Nankang jakie-tansze-opony-letnie-215-55-r-16-polecacie-vt117204.htm#p761408
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Lip 2020, 09:48

Swoją drogą jak czytam ostatnio o oponach, to ludzie piszą i trzymaniu na suchym i mokrym, tylko nie wiem dokładnie jak oni to sprawdzają.Chodzi o hamowanie, czy ruszanie z piskiem i jedna opona odrywa się wcześniej o asfaltu druga póżniej. Chyba nie w zakrętach, bo nikt nie sprawdza, na drodze kiedy straci przyczepność na asfalcie. :D

Ja przyznam się,że miałem różne opony i jakoś nigdy do tego nie przywiązywałem wagi i nie widziałem różnicy nawet jak zakładałem z używanych na nowe.Autko na zakrętach tak samo się trzymało a drogi hamowania nie sprawdzałem.

Mam problem bo mam wyząbkowanego jednego Hankoka i nawet na allegro są z takim bieżnikiem pojedyncze ale trochę się boje co przyślą.Nie wiem dokładnie jaka ta Minerva jest ale około 300zł kosztuje sztuka jak teraz patrze.
MATRIX266
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: VW

22 Lip 2020, 14:35

A te opony Minerva to nowe co masz do kupienia za 150zł?
MATRIX266 napisał(a):Mam problem bo mam wyząbkowanego jednego Hankoka i nawet na allegro są z takim bieżnikiem pojedyncze ale trochę się boje co przyślą.
Tak to lepiej nie robić chyba że byś widział oponę na żywo i mógł ją chociaż sprawdzić na feldze u wulkanizatora.
Jak już chcesz używki żeby było taniej to kup jakiejś sprawdzonej marki i najlepiej do 3 lat.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Lip 2020, 16:12

Nie dość że chińskie to jeszcze używane, no ludzie bójcie się Boga. Oczywiście że nie warto się w takie cos pchać. Jak już chcesz coś taniej to jakieś firmowe leżakowane lub używki w dobrym stanie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4