Mondeo MK3 1.8 16V szarpie przy niskich obrotach

22 Lut 2012, 22:53

aha no wtyczka na 2 piny ale zaslepiajaca ten regulator cisnienia paliwa to co mi to moze dac? skoro dzieje mi sie to samo na benzynie jak i na gazie?
Zbynio
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 06 2008
Auto: Ford Mondeo MK3, 1.8 16V 125KM

22 Lut 2012, 23:13

przez wężyk od podciśnienia może zasysać benzynę do kolektora ssącego jak jest uszkodzony regulator ciśnienia.
andrzej_124
Stały forumowicz

22 Lut 2012, 23:59

ja myśle, że tu jednak brakuje ciut powietrza przy zamykaniu przepustnicy - i szwankuje układ powietrza biegu jałowego :wink:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

23 Lut 2012, 09:43

w kolektorze ssacym nie ma benzyny bo jak go czyscilismy to widzialem ze byl czysty, troche sufy bylo na przepustnicy aby.

sympatyk napisał(a):ja myśle, że tu jednak brakuje ciut powietrza przy zamykaniu przepustnicy - i szwankuje układ powietrza biegu jałowego :wink:

noo wlasnie ja tez tak mysle tylko co moglbym z tym zrobic?
Zbynio
Nowicjusz

23 Lut 2012, 13:28

cóż Kolego mam Ci /Wam/ pisać jak operować dalej ?
nauka i ... doświadczenie troche kosztowało
już dużo wiesz ,
a jak nie - w serwisach mówią - podjechać damy rade , ale nie przez telefon :wink:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121

24 Lut 2012, 11:41

noo tak tylko ze te servisy za duzo juz mnie kosztowaly a nic nie zrobili...
Zbynio
Nowicjusz

30 Wrz 2013, 22:54

Witam przepraszam że po takim czasie się dołanczam do tematu ale umnie dzieje się tak samo albo podobnie. mianowicie ok. 1miesiąca temu założyłem gaz w swoim mondeo i od jakiegoś czasu zaczelo mi przerywać na gazie i na benzynie przerywa tak do 2000 obrotów. wyskakuje mi czek endzin po podpięciu pod kompa pokazało że jest za bogata mieszanka na pierwszym cylindże. myślałem że to przez gaz ale na benzynie też mi przerywa. czy wie ktoś może coto może być? z góry dziękuje
pablo86
Obserwowany

Auto: Ford mondeo mk3
Silnik: 2.0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

10 Paź 2013, 10:10

Witam,
od tygodnia borykam się z tym samym problemem.
Wyświetliło błąd P0169. Skasowałem. Wyczyściłem przepustnicę i zawór bocznikowy (troszkę lepiej), czujnik MAP. Troszkę poprawiło się, ale na wolnych obrotach (na gazie i na benzynie) są delikatne szarpnięcia, szarpnięcia są dodatkowo przy dodawaniu gazu (szczegónie na lpg) przy ok. 1500-2000obr. Cewka nowa. Czuć (bardziej na rozgrzanym silniku) pryknięcia :-) - głuche stuki w filtrze powietrza.
Czy przez ten wężyk od podciśnienia może zasysać benzynę podczas pracy na LPG do kolektora ssącego jak jest uszkodzony regulator ciśnienia???
Czy ewentualnie sonda lambda może powodować takie objway???
Podczas dodawania gazu ciśnienie na elm 327 spada... czy brakuje ciut powietrza przy zamykaniu przepustnicy - i szwankuje układ powietrza biegu jałowego - tak jak napisał sympatyk???
Czekam na dalsze info.
ochowiak
Obserwowany

Auto: Ford Mondeo MK3
Silnik: 1.8 110km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

27 Kwi 2014, 15:34

Witam. Odświeżam :) (sorki że tak późno.

mam to samo co kolega ochowiak dokładnie to samo kropla w krople. Może ktoś już coś wie na ten temat bo ja już bardzo dużo próbowałem robić i wszystkie naprawy nic nie dały a kasa idzie. :(

ochowiak napisał(a):Witam,
od tygodnia borykam się z tym samym problemem.
Wyświetliło błąd P0169. Skasowałem. Wyczyściłem przepustnicę i zawór bocznikowy (troszkę lepiej), czujnik MAP. Troszkę poprawiło się, ale na wolnych obrotach (na gazie i na benzynie) są delikatne szarpnięcia, szarpnięcia są dodatkowo przy dodawaniu gazu (szczegónie na lpg) przy ok. 1500-2000obr. Cewka nowa. Czuć (bardziej na rozgrzanym silniku) pryknięcia :-) - głuche stuki w filtrze powietrza.
Czy przez ten wężyk od podciśnienia może zasysać benzynę podczas pracy na LPG do kolektora ssącego jak jest uszkodzony regulator ciśnienia???
Czy ewentualnie sonda lambda może powodować takie objway???
Podczas dodawania gazu ciśnienie na elm 327 spada... czy brakuje ciut powietrza przy zamykaniu przepustnicy - i szwankuje układ powietrza biegu jałowego - tak jak napisał sympatyk???
Czekam na dalsze info.
adel610
Nowicjusz

Auto: Mondeo MK3
Silnik: 1.8
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

27 Kwi 2014, 18:05

Witam, u mnie przyczyną była cewka - nowa Valeo padła po niespełna 3 tygodniach - tylko oryginał (z Allegro)! Przy największym obciążeniu nie dawała rady lub ...dawała przebicie...
Daj znać co u Ciebie :-)
Pozdrawiam
ochowiak
Obserwowany

Auto: Ford Mondeo MK3
Silnik: 1.8 110km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

28 Kwi 2014, 13:50

Ja zamówiłem przewody bo w nocy było widać jak się iskrzy. Wyczyściłem przepływomierz i jakby troche lepiej ale też właśnie myślę o tej "kuchence" tylko chce od kogoś wyciągnąć żeby nie ładować znowu kasy bez sensownie... :)
adel610
Nowicjusz

Auto: Mondeo MK3
Silnik: 1.8
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002