Najpopularniejszy rozmiar 4x4, suv

14 Gru 2013, 00:24

Witam, prowadzę sprzedaż opon do samochodów osobowych i dostawczych, od niedawna do mojej oferty dodałem opony terenowe. Mam pytanie do użytkowników tego typu aut (4x4, suv) jakie rozmiary są najpopularniejsze w tego typu autach. Pomogłoby mi to w doborze odpowiedniego asortymentu w tym dziale. Wybierać jest w czym, a doświadczenie niezbyt bogate akurat w tej dziedzinie :D :D .
Będę wdzięczny za cenne informację.

Pozdrawiam
Kotletto
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 20 04 1999
Auto: Audi a6 allroad c6
Silnik: 3.0 TDI 250KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

14 Gru 2013, 20:06

To musisz się zdecydowac - chcesz mieć w ofercie opony terenowe czy do SUV-ów?
Opony terenowe są do samochodów terenowych, a więc nie do wszystkich SUV-ów. Oprócz tego opony te dzielą się na AT i MT. AT to są takie pośrednie, czyli do wszystkiego, a MT to już konkretne opony terenowe. No i musisz też wiedzieć, że do błota jest inna opona, a do piachu inna. Są też opony "uniwersalne", kórymi można jeździć i po piachu i po błocie.
Rozmiary opon terenowych zaczynają się od 15. Tutaj masz popularne rozmiary opon i możesz też o nich poczytać do czego są - to ci bardziej pomoże ogarnąć temat.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

14 Gru 2013, 21:35

Dzięki za odpowiedź, faktycznie sporo tego wszystkiego, ale do ogarnięcia. Ta stronka, którą podałeś ma sporo opisów, a właśnie na tym mi zależy bo mam możliwość zdobycia opon coopera i one mają jeszcze inne oznaczenia niż europejskie, takie jak S/T STT, AT3 itp. Mam jeszcze pytanie czy opony o profilu 17,18,20 też stosuje się do popularnych terenówek? Mam możliwość nabycia w dobrej cenie opon cooper discoverer ST MAXX ,tyle że to 17 i większe, nie wiem czy w te rozmiary warto inwestować czy raczej trzymać się 15 i 16?

Pozdrawiam
Kotletto
Nowicjusz

15 Gru 2013, 14:06

Opony 15,16,17 to chyba najbardziej popularne rozmiary. Opony większe to już raczej zakłada się po podniesieniu auta ( tzw lift ), aczkolwiek są takie i fabrycznie zakładane, ale to chyba do niewielkiej ilości samochodów.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Gru 2013, 23:21

Kotletto napisał(a):opony o profilu 17,18,20 też stosuje się do popularnych terenówek?

chyba nie o profil a o rozmiar felgi chodzi bo jak o profil to się nie stosuje tak małych profili w żadnej terenówce
jeśli o rozmiar felgi to 17 masztylko w najnowszych samochodach i je to rzadko kto pakuje w bagno, w zasadzie 17 to tylko Toyota I Nissan patrol reszta to 16 a mniejsze to najczęściej 15,
co do samych cooperów mają zagorzałych zwolenników ale udział w rynku mają średni, a jeśli już ktoś kupuje to właśnie takie nietypowe rozmiary na felgę 17
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

17 Gru 2013, 10:53

Hej,

Wejdź sobie też do sklepów internetowych są opisy, albo do porównywarki rezulteo bo tam mają opisy i wyszczególnienie opon do SUV w zależności od marki.

No u nas jest dużo samochodów typu SUV, ale Rosja i Ukraina to chyba przoduje w tego typu autkach. :D
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak radzić sobie z podstawową obsługą samochodu?
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...
    Jak zmienia się Toyota GT86 Kuby Przygońskiego zimą
    "Przerwa zimowa to najważniejszy moment w rozwoju technologicznym, bo wtedy wprowadzamy wszystkie duże zmiany. I tak się dzieje w każdej dziedzinie motorsportu" mówi Kuba Przygoński, który szykuje swoją Toyotę ...

17 Gru 2013, 22:08

Super stronka, dzięki bo szukałem tych opisów szczególnie dla coopera i herculesów. Rynek Ukraina i Rosja stoi otworem, a zainteresowanie z tamtej strony jest całkiem spore na tego typu towar.
Kotletto
Nowicjusz

20 Gru 2013, 18:05

Zgodnie ze zmianą przepisów wszystkie opony w UE powinny posiadać obecnie taką plakietkę z oznaczeniem 3 elementów: głośności, klase oporów toczenia oraz przyczepność na mokrej nawierzchni. Napewno jest to jakieś ułatwienie przy wyborze. Przewaznie kupowałam opony w warsztacie ale kilka lat temu miałam poczucie ze wcisneli mi bubla dlatego ostatni komplet opon (samochodowych) kupiłam na "tirendo" ale chyba maja tam też opony do samochodów terenowych i suv. Jest to dość przejrzyste.
Michalina
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 1954
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Audi A4
Rok produkcji: 2008

20 Gru 2013, 21:03

Znam tą stronę, tylko jak patrze na te ceny to jest jakaś masakra! :-)
Kotletto
Nowicjusz

23 Gru 2013, 11:45

opony do samochodów terenowych kupuje się w inny sposób, indeks głośności nie ma znaczenia bo z założenia są głośnie, bieżnik niestety generuje hałas i opory tego się nie da uniknąć, im ostrzejszy bieżnik tym większe opory i hałas, indeks prędkości jest nieistotny śmietnik zwykle nie buja się więcej niż 120 na oponie terenowe, więcej może okazać się problematyczne w trafieniu w drogę, ważniejszy jest indeks nośności (jak w ciężarówce) dlatego że to auta zwykle ciężkie i posiadające duże DMC, inna sprawa że w aucie z napędem 4x4 jakimkolwiek nie ma możliwości założenia innych opon na jedną i innych na drugą oś, wcześniej czy później coś padnie :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

31 Gru 2013, 11:11

Witaj,

Hej tutaj masz linka do opsiu co to są te etykiety etykiety-na-opony-co-wiecie-na-ten-temat-vt49977.htm i na stronie też jest symulator do tych etykiet, można się fajnie pobawić i zobaczyć jaka będzie droga hamowania czy spalanie w zależności od noty i jakie masz autko - ja się tym bawiłem sporo przy zakupie zimówek :D
Co więcej na stronce masz porównanie cen i jest wiele sklepów też tirendo i można zobaczyć gdzie są najtańsze opony.
4x4 to chyba duży koszt opon jest? Dlatego ja wole małe autka, gdyż ubezpieczenie niższe i opony tańsze :D no chyba, że tak małe jak Ferrari to wtedy już jest drogo :D
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

31 Gru 2013, 22:07

niekt nie mówi że terenówka jest tania, wręcz odwrotnie :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

01 Sty 2014, 15:57

na stronie też jest symulator do tych etykiet, można się fajnie pobawić i zobaczyć jaka będzie droga hamowania czy spalanie w zależności od noty i jakie masz autko - ja się tym bawiłem sporo przy zakupie zimówek

Ale zapewne dotyczy to tylko aut seryjnych, nie terenówek :mrgreen:
4x4 to chyba duży koszt opon jest?

To zależy czy do terenówki czy do auta z napędem na 4 :mrgreen: A to różnica jest...
Inna sprawa to ta, że do aut z napędem na 4 nie ma potrzeby zakładania opon terenowych. Generalnie to bez sensu jest.
Ten, kto chce sprzedawać opony do aut terenowych i do aut z napędem na 4 koła powinien rozumieć różnicę między tymi autami.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika