Napięcie jest, ale żarówka nie świeci

20 Sie 2020, 19:20

Wydawało mi się, że spaliła się żarówka więc wstawiłem nową. Nie pamiętam juz czy sprawdzałem, czy świeci po wymianie, ale zwykle to robię więc pewnie tym razem też. Kiedy żona wracała autem zauważyłem, że nowa nie świeci. Dziwna sprawa, bo sprawdziłem napięcie na stykach i jest 12V. Wsadziłem żarówkę po drugiej stronie i tam świeci. Co to za czary?
Yarecki
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Wrocław
Auto: Peugeot 5008
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

20 Sie 2020, 23:14

moze brak masy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Sie 2020, 09:07

Hmm a jak to sprawdzić? Z miesiąc temu buszowała mi pod maską kuna więc możliwe, że coś nadgryzła.
Yarecki
Początkujący

21 Sie 2020, 09:14

Nie wiem czym mierzysz napięcie, do tej pory łapałeś sobie masę byle gdzie na karoserii a teraz musisz zaczynać od oprawki żarówki i lecieć odcinkami i patrzeć gdzie jest przerwa w obwodzie. Nie wiem czy dość jasno tłumaczę......
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Sie 2020, 10:06

Napięcie mierzyłem bezpośrednio na stykach oprawki po wyciągnięciu żarówki. Do pomiarów na obwodzie trzeba wiedzieć gdzie kable idą a to już za wysokie progi dla laika jak ja :)
Yarecki
Początkujący

21 Sie 2020, 10:13

Yarecki napisał(a):Napięcie mierzyłem bezpośrednio na stykach oprawki
więc to nie możliwe żeby było napięcie 12v i zarowka nie świeciła. Przeczyść dobrze styki
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Sie 2020, 10:42

Sprawdziłem ponownie i okazuje się, że druga strona też już nie świeci. Co ciekawe napięcie na stykach jest do momentu włożenia żarówki. Żarówkę jeszcze raz dla pewności przetestowałem w gnieździe od długich i tam świeci.
Yarecki
Początkujący

21 Sie 2020, 11:32

Kao napisał(a):więc to nie możliwe żeby było napięcie 12v i zarowka nie świeciła. Przeczyść dobrze styki

Jak najbardziej jest to możliwe. Napięcie jest, ale prąd jest za słaby. Spowodowane to może być albo słabą masą, albo zaśniedziałymi stykami na złączach lub uszkodzonymi przewodami.
Na złączu reflektora trzeba poszukać w którym pinie jest masa i podać ją bezpośrednio z aku. Jak się żarówka nie zaświeci, to trzeba poszukać na którym pinie jest plus i tam przyłożyć plus prosto z aku ( oczywiście na osobnym przewodzie ). Masa podejrzewam, że będzie dobra, bo świecą długie. A jak świecą jeszcze postojowe i działają kierunki i po włączeniu któregoś z tych świateł nie robi się choinka, to tym bardziej masa jest. Skupiłbym się tutaj na poszukiwaniu plusa. Jak po podaniu plusa z aku żarówka się zaświeci, to trzeba poszukać bezpiecznika od tego światła, wyjąć go i podać napięcie z aku na styk bezpiecznika w kierunku lampy. Jak się zaświeci, to sprawdzić dokładnie bezpiecznik, styki w gnieździe i szukać uszkodzenia na przewodzie lub złączce. Jak się nie zaświeci to trzeba szukać w drugą stronę. Mierzenie miernikiem nic w tym przypadku nie pomoże. Nawet próbierka śrubokręt może tu nie pomóc, bo żarówka za słaba w niej jest i może świecić, a żarówka 55W już nie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Sie 2020, 12:32

Sprawdziłem bezpiecznik. W/g

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

to F4. Styki były trochę wysmarowane, ale bezpiecznik cały więc zainstalowałem go ponownie. Co ciekawe jedynie światła jakie mi działają, i to nawet kiedy ustawię światła w pozycji "wyłączone" to światła postojowe plus długie. Kierunki sprawdziłem i chodzą poprawnie.
Yarecki
Początkujący

27 Sie 2020, 13:33

Okazało się, że moduł BSM do wymiany :( Jak na światła droga naprawa.
Yarecki
Początkujący