Niewłaściwa zmiana biegu - prośba o poradę!

17 Sty 2020, 09:52

Heya,

Nie jestem niedzielnym kierowca, jezdze już lata, i sam się zastanawiam jak to się stało…ale nie czuje się dzisiaj zbyt dobrze…i jakims cudem pierwszy raz w zyciu zmieniłem omyłkowo bieg z 1 na 4!.

Pytanie moje do znawcow tematu, moglem cos uszkodzić? 1 bieg? 4 bieg? Czy cala skrzynia?

Samochod mam dość swiezy (2 lata), 1.6 Benzyna, skrzynia manual – 6 biegow.

Nie odczulem zadnych objawow, typu szarpniecie, zgrzyk – to możliwe?

Teraz sobie wkręcam ze 4 bieg mi wchodzi jakos lzej… i pewnie cos zmajstrowałem:/

Będę wdzięczny każdej dobrej duszy za wyjaśnienie, bowiem mechnika pod spodem nie jest niestety tym na czym się akurat znam ;).
michaladm
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

17 Sty 2020, 11:47

michaladm napisał(a): jakims cudem pierwszy raz w zyciu zmieniłem omyłkowo bieg z 1 na 4!.
Nic się nie stało :) Możesz wrzucić każdy inny bieg oprócz wstecznego. Jedynie poczujesz że samochód nie ma siły wtedy jechać bo przełożenie nie będzie adekwatne do prędkości tak jak przy przełączeniu z pierwszego na drugi i samochód nie będzie miał siły przyspieszać dynamicznie.

Gorzej by było jak byś zrobił to odwrotnie czyli przy sporej prędkości wrzucił z biegu 4 na pierwszy. Wtedy można uszkodzić skrzynię.

michaladm napisał(a):Teraz sobie wkręcam ze 4 bieg mi wchodzi jakos lzej… i pewnie cos zmajstrowałem:/
Moim zdaniem to tylko Twoje przewrażliwienie na tym punkcie i wszystko jest ok :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

17 Sty 2020, 16:57

Nawet nie wiesz jak bardzo Ci dziekuje:) uswiadomiles mi ze mialem chyba jakis stereotyp w glowie z czasow "L" o tym ze takie zachowanie psuje skrzynie
michaladm
Nowicjusz

Zdjęcia: 0