Niezarejstrowana przyczepka

23 Kwi 2008, 08:58

Witam mam pytanie co groźi za jazdę z niezarejestrowaną przyczepka( własnej roboty) przeglądałem dużo stron na ten temat ale nie znalazłem odpowiedzi :( mam nadzieje ze Wy mi pomożecie. Po prostu chce zrobić przyczepkę jak najtaniej, a na ulice praktycznie wogóle nią nie będę wyjeżdżał tylko do lasu. Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuje
Pat91
Nowicjusz

13 Maj 2008, 11:10

Witaj Ja mam taki sam problem, też mam przyczepkę nie zarejestrowaną i wyjeżdżam też tylko w polne drogi, ktos mi kiedys mówił ze za to jest chyba 500 zł mandatu i 2 pkt, niebiescy żekomo to uzasadniają ze to bez podstawne użycie sprzętu przeznaczonego do użytku publicznego czy jakoś tak :) osobiście sie z tym nie zgadzam bo po co płacić za coś co sie urzywa praktycznie raz na jakiś czas :) rozumiem samochód czy skuter bo tym można jeździć codziennie ale przyczepka :) polskie prawo jest jkieś dziwne jesli chodzi o takie rzeczy :) POZDRAWIAM jesli sie dowiesz czegoś więcej napisz i podziel sie info :)
Fiat Tipo 1.4 AGT cat i.e. dla mnie bomba POZDRO
blyskacz17
Nowicjusz

Miejscowość: Car city

13 Maj 2008, 20:42

Tak wg przepisów prawa o ruchu drogowym to nie możesz jeździć z niezarejestrowaną przyczepką.Nawet po polnych drogach,chyba,że są one terenem prywatnym i masz pozwolenie od właściciela.
Na pozostałych drogach(wszystkich w tym polnych i leśnych) niestety nie możesz.Musisz mieć dowód rejestracyjny i ważne badania techniczne - nawet przyczepka musi spełniać wymogi rozporządzenia ministra transportu.Jeżeli tego nie masz,przyczepka ląduje na lawecie,a ty płacisz mandat i pokrywasz koszty lawety.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Maj 2008, 21:17

Tak przy okazji zapytam : za zarejestrowaną przyczepke , płaci się OC ?
I jeszce jedno - badanie techniczne , co rok , tak jak samochód ?
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najlepsza taksówka na świecie? Hybryda!
    Był czas, gdy w Polsce, Niemczech i wielu innych krajach Europy na ulicach dominowały taksówki z silnikami Diesla, a jednym z najczęściej wybieranych samochodów był Mercedes W124. Dziś taksówkarze na ...
    Samodzielna wymiana oleju silnikowego
    Dla osób lubiących samodzielnie naprawiać samochody, wymiana oleju silnikowego nie jest żadnym problemem. Jednak coraz więcej osób wybiera profesjonalne warsztaty takie jak Euromaster. Nic dziwnego, standardy ...